15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialStudiu: Au scăzut populaţiile de vieţuitoare marine

Studiu: Au scăzut populaţiile de vieţuitoare marine

Populaţiile de mamifere marine, păsări, peşti şi reptile au scăzut cu 49% faţă de anul 1970, potrivit unui studiu citat de Mediafax.

Astfel, în raportul oficial, întocmit de experţii de la World Wildlife Fund (WWF) şi Zoological Society din Londra, declinul anumitor specii marine, care sunt consumate în mod direct de om, este chiar şi mai grav.

Astfel, populaţiile de ton şi macrou au scăzut cu 74% faţă de anul 1970, conform BBC.

Pe lângă impactul generat de activităţile umane, precum pescuitul intensiv, printre ceilalţi factori care au contribuit la acest fenomen îngrijorător se află şi încălzirea globală.

“Activităţile umane au afectat sever oceanele prin capturea peştilor într-un ritm mult mai rapid decât ei se pot reproduce şi prin distrugerea zonelor în care se află «creşele» acestora”, a explicat Marco Lambertini, directorul WWF International.

Potrivit aceluiaşi raport, castravetele de mare – considerat un aliment de lux în Asia – a cunoscut o scădere dramatică a populaţiilor sale: 98% în Galapagos şi 94% în Marea Roşie, în ultimii ani.

Studiul a notat şi declinul habitatelor – precum zonele subacvatice acoperite de alge şi pădurile de mangrove -, care sunt foarte importante pentru alimentaţia speciilor marine şi sunt folosite drept “creşe” de foarte multe specii.

Încălzirea globală a jucat la rândul ei un rol semnificativ în declinul multor populaţii de vieţuitoare marine.

Potrivit raportului menţionat, dioxidul de carbon este absorbit în cantităţi tot mai mari de oceane, iar acestea devin mai acide, afectând numeroase specii.

Autorii studiului au analizat peste 1.200 de specii de vieţuitoare marine şi evoluţia acestora în ultimii 45 de ani.

Cele mai citite

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă