11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialŞtefan Andrei: Ceauşescu nu a avut bani depuşi în străinătate

Ştefan Andrei: Ceauşescu nu a avut bani depuşi în străinătate

Ştefan Andrei, fost ministru de Externe în perioada comunistă, spune că fostul dictator Nicolae Ceauşescu nu avea bani depuşi în străinătate.

 

“Ceauşescu nu îşi imagina că va fi schimbat. Am fost viceprim ministrul Comerţului exterior în momentul în care s-a plătit datoria externă. A fost o catastrofă, pentru că am început anul 1989 cu niciun ban pentru import, fără niciun dolar pentru import. Toţi banii au mers la datoria externă. Am vândut la ţările socialiste şi am obţinut materiile prime în locul banilor pe care trebuia să îi dăm. La plata datoriei externe am scuturat toate conturile. La Banca Română de Comerţ Exterior era un cont pe care şi eu îl cunoşteam, însă doar atât”, a declarat Ştefan Andrei, la Realitatea TV.

“Mai exista şi un cont al armatei. Ceauşescu a făcut o manevră: văzând că plătesc datoria externă şi că va trebui să vindem armament şi la iranieni şi la irakieni, chiar în Africa de Sud, m-a chemat pe mine şi pe generalul Stănculescu şi a spus că rapoartele pentru vânzarea armamentului nu i le mai prezentăm lui ci mie, lui Ştefan Andrei. Nu vroia să apară numele lui. Trebuia să mai facem şi lucruri necurate şi nu voia să apară numele lui”, a mai spus fostul ministru de Externe al lui Ceuşescu.

Despre sondajul recent în care 41% dintre români l-ar vota pe fostul dictator, Ştefan Andrei a declarat că de fapt este un vot pentru fostul regim şi nu pentru Ceauşescu personal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă