16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialStatul Islamic, alungat din oraşul irakian Ramadi

Statul Islamic, alungat din oraşul irakian Ramadi

UPDATE: Pentagonul a anunţat duminică că Statele Unite au lovit 17 ţinte ISIS – grupări de militanţi, clădiri şi vehicule – în Irak şi Siria, în prima zi a Crăciunului, scrie The Guardian. 
Atacurile – toate aeriene – au vizat tuneluri folosite de Statul Islamic, clădiri în care se produceau explozibili, poduri şi posturi de luptă, fiind folosite bombardiere şi avioane controlate de la distanţă. Pentagonul a mai anunţat că cinci dintre atacuri au vizat locaţii din Siria, iar 12 din Irak. Nu au existat pagube de partea Statelor Unite, atacurile fiind organizate ca parte a unei operatiuni mai mari, destinata sa destabilizeze fortele jihadiste ale Statului Islamic.

Toți combatanții grupării jihadiste Statul Islamic (SI) au părăsit duminică complexul guvernamental strategic din orașul Ramadi, situat în vestul Irakului, pe care forțele irakiene încearcă să-l recucerească, transmite AFP.

“Toți combatanții Daesh (acronimul în limba arabă al Statului Islamic) au plecat. Nu mai există rezistență. Forțele noastre au încercuit complexul și controlează toate intrările și clădirile adiacente”, a declarat Sabah al-Numan, purtător de cuvânt al forțelor de elită antiteroriste irakiene. Potrivit Agerpres, el a precizat că zona urmează să fie curățată de mine și alte încărcături explozive plasate de militanții Statului Islamic înainte de sosirea forțelor guvernamentale irakiene în Ramadi.

Situat la 120 de kilometri vest de Bagdad, Ramadi este reședința provinciei majoritar sunite Al-Anbar, cea mai mare din Irak și frontalieră cu Siria, Iordania și Arabia Saudită. Ajutate de raidurile aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA, forțele de elită antiteroriste și armata irakiene au reușit să intre marți în centrul orașului Ramadi în vederea recuceririi acestuia din mâinile combatanților SI.

Cele mai citite

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă