8.7 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialStatul datorează peste 200 milioane de euro la clinicile din străinătate

Statul datorează peste 200 milioane de euro la clinicile din străinătate

FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) cere Guvernului României să îşi plătească urgent datoriile către spitalele ţărilor europene. „În caz contrar, spitalele din Europa nu vor mai efectua nicio intervenţie pentru bolnavii români care merg în străinătate să se trateze folosind cardul european”, se arată într-un comunicat al FADERE.

Pe de altă parte, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au recunoscut că, din anul 2007 și până în prezent, instituția a ajuns la 212 milioane de euro datorii către furnizorii de servicii medicale din Europa, dar precizează că, potrivit legislației europene, pacienților nu le poate îngrădi dreptul la servicii medicale pe teritoriul unei alte ţări pe motiv de neplată a datoriilor acumulate de ţara din care provine asiguratul.

„Începând din anul 2007 şi până la 31.12.2013, suma datorată de CNAS este de 190,10 milioane euro, din care 63,4 de milioane de euro au fost acumulate doar în anul 2013. La 31.08.2014, suma de plată a ajuns la aproximativ 212 milioane euro”, arată comunicatul CNAS. Această sumă include: serviciile medicale acordate în baza Cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) şi a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP), precum şi cele acordate în baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru reşedinţă şi tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2, efectuate în perioada 2007-2013. Mai mult, instituția precizează că „termenul de decontare prevăzut de legislaţia europeană pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrării documentelor de plată la CNAS, iar dacă acestea sunt contestate termenul se prelungeşte la 36 de luni”. Potrivit informațiilor oficiale, statul român are datoriile cele mai mari către spitalele din Austria,  de 30.705.125 de euro.

Pacienții nu pot fi refuzați din cauza datoriilor

De asemenea, CNSAS mai precizează că au avut loc întâlniri anuale cu reprezentanţii ţărilor în care statul român a acumulat cele mai mari sume de plată pentru serviciile medicale acordate asiguraţilor români. „În cadrul acestor întâlniri s-a convenit asupra sumelor care vor fi decontate anual, pentru a nu se crea blocaje”, scrie în comunicat.

„Regulamentul european prevede că nu poate fi refuzat dreptul la servicii medicale pe teritoriul unei alte ţări pe motiv de neplată a datoriilor acumulate de ţara din care provine asiguratul”, conchide CNSAS.

Serviciile medicale la care asiguraţii au dreptul în baza formularului european S2/E112 sunt cele care se regăsesc în pachetul de servicii medicale de bază, decontate din FNUASS. 

Cine poate beneficia de E 112

Din anul 2007, pacienţii români se pot trata în statele Uniunii Europene pe baza cardului european de asigurări sociale de sănătate sau a unor formulare speciale (E112, E106, E109, E121 etc.). Acest formular şi poate fi eliberat în următoarele situaţii:

– persoanele care au asigurare de boală şi maternitate în România şi care cer caselor de asigurări de sănătate, unde sunt înscrise, transferul reședinţei lor temporar sau definitiv pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene.

– persoanele care primesc o autorizare de la casele de asigurări de sănătate să se deplaseze pentru tratament medical în alt stat UE.

Cele mai citite

Kylian Mbappe despre relația cu Messi și criticile primite la naționala Franței

Kylian Mbappe a oferit detalii neașteptate despre relația sa cu Lionel Messi, dezvăluind că finala Cupei Mondiale din 2022, pierdută în fața Argentinei, a...

Perspectivele economice pentru T4 sunt pesimiste, în ciuda creșterii moderate a PIB-ului

Produsul intern brut (PIB) al României a înregistrat o creștere de 0,8% în primele trei trimestre ale anului 2024, susținută în principal de consum,...

PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale încep negocierile pentru formarea Guvernului

Cele cinci formațiuni vor merge în fața președintelui Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, pentru a obține nominalizarea unui premier PSD, PNL, USR, UDMR și...
Ultima oră
Pe aceeași temă