23.1 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialStatia Caraboaia, un pietroi la gatul CJ Bacau

Statia Caraboaia, un pietroi la gatul CJ Bacau

Statia de captare a apei potabile Caraboaia a devenit din aceasta saptamana propietatea SC Apa Serv SA, care a fost infiintata de Consiliul Judeatean Bacau in sedinta din 24 iunie. Problema e ca societatea nu are nici un ban. La sedinta Comisiei de dialog social, dr. Antoaneta Dobreanu, de la Directia de Sanatate Publica, a avertizat ca Statia Caraboia are nevoie de investitii, in caz contrar va scadea calitatea apei. “Statia tot cere bani pentru modernizare. Noul administrator va trebui sa investeasca si sa mentina statia la parametri normali”. Conform unei hotarari de guvern, Statia Caraboaia trebuia preluata in urma cu 15 luni. Din cauza ca CJ Bacau nu avea un serviciu de apa-canal, preluarea a fost amanata. Stiind ca o va preda, Directia Apelor Siret n-a investit in statie.
In acest moment, CJ lucreaza la inregistrarea juridica a SC Apa Serv SA, dar si la preluarea patrimoniului si a activitatii statiei. Practic, Apa Serv va trebui sa suporte toate cheltuielile de functionare pentru Caraboaia. E vorba de salariile a circa 80 de angajati, de plata energiei electrice, a substantelor chimice etc. “Statia are nevoie de sulfat de aluminiu, nisip cuartat, adjuvanti si altele”, declara dr. Dobreanu. Petre Haineala, presedintele Consiliului de administratie al SC Apa Serv SA, va avea o sarcina foarte grea. Numai plata salariilor inseamna cel putin o jumatate de miliard de lei.
Din consiliul de administratie al SC Apa Serv SA fac parte reprezentantii a 42 de primarii si ai CJ. Nu se stie daca ei vor fi remunerati sau nu. Probabil ca nu. CJ si Apa Serv au nevoie disperata de bani ca sa poata asigura functionarea statiei. “Daca gasim o finantare ISPA, suntem salvati!”, declara Angela Bogea, vicepresedinte CJ. Dar judetul Bacau a mai beneficiat de o finantare ISPA, prin RAGC, si e greu de crezut ca va obtine inca una.
Specialistii din CJ sustin ca societatea va incasa de la beneficiari valoarea apei consumate in iulie, iar in august va putea plati salariile celor 80 de angajati. Si aici sunt probleme. Probabil ca RAGC va plati la timp, dar ce se va intampla cu celeltate regii? Prestatorii din Onesti si Comanesti sunt cunoscuti ca mari datornici din cauza ca nu reusesc sa incaseze de la populatie valoarea apei consumate. Pe de alta parte, CJ nu vrea, din motive sociale, sa majoreze pretul apei. Se pare ca, din start, societatea va fi nevoita sa apeleze la bunavointa furnizorilor. “Apa Serv poate sa faca un imprumut bancar, sa achizitioneze materiale in avans, exista mai multe solutii”, declara Angela Bogea.
E limpede ca Statia Caraboaia, a carei preluare n-a fost optiunea CJ, ci a Guvernului, va fi ca o piatra de moara pentru operatorul de apa-canal si pentru Consiliul Judetean.

Cele mai citite

Aderarea totală a României și Bulgariei în Schengen, prioritate la nivel declarativ, dar absentă din planul Ungariei     

Ungaria, care preia președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen, aceasta fiind una...

Aderarea totală a României și Bulgariei în Schengen, prioritate la nivel declarativ, dar absentă din planul Ungariei     

Ungaria, care preia președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen, aceasta fiind una...

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă