19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialStandarde partial europene

Standarde partial europene

Oricat ne-am fi considerat de europeni in adevaratul sens al cuvantului, oricat am fi clamat, pana deunazi, ca Banatul este deja, fara nici o pregatire speciala, “Europa in miniatura”, socul integrarii l-am resimtit si in aceasta parte de tara, chiar daca nu atat de vizibil ca pe frontierele de est si de sud ale Romaniei.
Comisiile de verificare privind indeplinirea standardelor europene au inchis mai multe restaurante si hoteluri, care nu indeplineau in totalitate repertoriul de criterii de functionare in spatiul comunitar. Culmea: restaurante cu traditie in Timisoara, in circuit international, la care apelau reprezentante diplomatice straine din Capitala Banatului s-au vazut nevoite sa sisteze activitatea pe mai multe luni (poate chiar un an) ca sa intre in grila de evaluare europeana.
Cabinetele medicale mai au o pasuire, dar normativele comunitare sunt de neocolit. Anul viitor, pe vremea aceasta, mai bine de jumatate din medicii de familie vor trebui sa traga obloanele, daca nu isi reamenajeaza cabinetele cu spatiile si circuitele prevazute in Uniunea Europeana.
Politistii de proximitate incearca, timid, sa atraga atentia timisorenilor ca nu mai pot plimba caini fara lesa prin parc si nu isi pot usca rufele la vedere, in balcoane, tot din cauza “matusii Europa”. Sub asemenea stiri, entuziasmul integrarii paleste: restrictiile sunt dure, beneficiile directe – indepartate si incerte.
Pana si mult-mediatizata calatorie spre Occident cu buletinul si-a pierdut din stralucire, la vestea ca in multe tari documentul romanesc intern nu e recunoscut, din cauza ca nu afiseaza distinct data si anul nasterii. Si-atunci?
Pragmatici si seriosi, banatenii isi fac calculul si, deocamdata, ies “pe castig”. Dar dupa ce investitori importanti vor migra spre est, dupa forta de munca mai ieftina, dupa ce in tot mai multe domenii neindeplinirea criteriilor europene va paraliza activitatea, dupa ce preturile la imobiliare vor creste ca sa atinga nivelul celor din spatiul comunitar, entuziasmul moderat al banatenilor risca sa scada dramatic. Si-atunci e greu de estimat cati se vor mobiliza la urne la (relativ) apropiatele alegeri europene si cum isi va vedea Banatul destinul intr-o Europa atat de pretentioasa si de riguroasa in tot ceea ce o priveste, la nivelul vietii cotidiene, nu doar al discursurilor politice “de la centru”.

Cele mai citite

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă