19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialStanculescu si Chitac s-au imbolnavit subit

Stanculescu si Chitac s-au imbolnavit subit

Fostii generali Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu asteapta mila statului: gratierea. Intre timp, medicii Penitenciarului Jilava au aflat ca batranii fosti generali au boli cronice, dupa ce, saptamana trecuta, spuneau ca sunt sanatosi. Astazi Tribunalul Militar Bucuresti va analiza cererea avocatei lui Stanculescu de intrerupere a pedepsei din motive medicale.

Stanculescu si Chitac sunt bolnavi cronic, au descoperit medicii Spitalului Penitenciar Jilava, dupa ce saptamana trecuta reprezentanti ai institutiei afirmasera ca cei doi condamnati sunt sanatosi. Ofiterul de presa al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Johanna Popescu, ne-a declarat ca Stanculescu si Chitac urmeaza sa mai fie supusi unor investigatii medicale si "inca n-au venit toate rezultatele analizelor". "Directorul spitalului a afirmat saptamana trecuta, a doua zi dupa sosirea celor doi la Jilava, ca «la prima vedere nu par sa aiba probleme de sanatate», inca nu li se facusera analize", ne-a explicat Johanna Popescu contradictia intre afirmatiile medicilor.

Victor Stanculescu si Mihai Chitac "sunt oameni cu un caracter puternic, ca de militari, si rezista datorita pregatirii militare pe care o au", a declarat, citat de Mediafax, avocatul lui Chitac, Dan Ioan. Cu toate acestea, spune acelasi avocat, cei doi "se consoleaza cu gandul si cu speranta ca, poate, intr-un final, li se va gratia sau amnistia pedeapsa".
Urmand exemplul colegei sale, Alice Draghici, care-l apara pe Stanculescu, avocatul Dan Ioan a anuntat ca astazi, in numele clientului sau, va depune la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti o cerere de suspendare a executarii pedepsei si va solicita o expertiza medicala amanuntita a starii de sanatate a lui Chitac. Aceasta ar trebui sa-i foloseasca judecatorului, pentru a decide daca intrerupe sau nu executarea sentintei in cazul clientului sau. Reprezentantii ANP spun insa ca asta poate stabili doar o comisie de medici de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici".

Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost adusi la Spitalul Penitenciar Jilava in seara zilei de 15 octombrie, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in aceeasi zi, recursurile fostilor generali. Rezultatul: cei doi au ramas cu condamnarile de cate 15 ani de inchisoare pentru reprimarea brutala a manifestatiilor de strada din decembrie 1989 de la Timisoara. Sentinta, pronuntata in data de 4 aprilie 2007, a cuprins si degradarea militara a celor doi de la rangul de generali, acestia fiind gasiti vinovati de omor deosebit de grav in dosarul Revolutiei de la Timisoara. Sentinta este definitiva.

Colegi de "salon", fostii generali se afla acum la Sectia de boli interne a Spitalului Penitenciar Jilava, al carui purtator de cuvant, Monica Pana, spune ca "starea de sanatate a celor doi este stabila, dar au afectiuni cronice pentru care urmeaza tratament". Fiind condamnati la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei de la Timisoara, regula este ca starea de sanatate a lui Stanculescu si a lui Chitac sa fie reevaluata o data la sase luni.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă