22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialDezvăluire Rl din 2007: Afacerile lui Florian Walter. SRI riscă să piardă...

Dezvăluire Rl din 2007: Afacerile lui Florian Walter. SRI riscă să piardă paza aeroporturilor

Republicăm un articol din 2007 al României libere despre afacerile lui Florian Walter. Astfel, afaceristul Florian Busca și-a schimbat numele ca să poată participa la o licitație pentru servicii de salubrizare pentru bazele SUA din România, întrucât era cercetat penal pentru cămătărie și înșelăciune. În prezent, Florian Walter este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, cu firma Romprest, cu prejudiciu de 18,5 milioane euro. El s-a sustras urmăririi penale și este dat în consemn la frontieră.

Citește și: Interviu din arhiva Rl: Cine e „cumătrul” Walter, omul care face bani ridicând mașinile din Sectorul 1?

4 septembrie 2007

Florian Walter (fost Busca), unul dintre actionarii de la Dinamo, trage sforile la Ministerul Transporturilor pentru ca firma „Romprest” sa preia, contra milioane de euro, atributiile de control pe aeroporturi, prestate pana acum gratis de SRI. Exista si un precedent al acestei situatii aparent iesite din comun: una dintre firmele companiei, „Romprest Security”, specializata in servicii de paza si protectie, a reusit sa inlocuiasca Jandarmeria de la serviciile de paza a perimetrului Aeroportului Otopeni.

Ministrul Ludovic Orban confirma intentiile lui Busca, dar sustine ca „nimeni nu va primi contracte fara licitatie”. Florian Busca si-a schimbat numele in Florian Walter pentru ca avea nevoie de avize de securitate necesare participarii firmei „Romprest” la o licitatie de prestari servicii de salubrizare pentru bazele SUA din Romania. La vremea cand a castigat licitatia si a obtinut contractul cu americanii, Florian Busca si Mihai Sireteanu (fost deputat PSD intre 2001 si 2004) erau cercetati penal de catre procurori, sub acuzatiile de inselaciune si camatarie. Busca-Walter este partener cu statul inca din perioada 2001-2004, prin intermediul unor firme constituite in asociere cu Aeroportul International Otopeni si cu SNCFR, cu aprobarea ex-ministrului PSD al Transporturilor Miron Mitrea.

Citește și: UPDATE. DIICOT: Florian Walter s-a sustras urmăririi penale. Omul de afaceri este dat în consemn la frontieră

Din paza aeroporturilor, din curatenia si intretinerea acestora, precum si din controlul bagajelor sau al coletelor postale se pot scoate lunar milioane bune de euro. Ca sa fii sigur ca prinzi contracte de acest gen cu o autoritate statala, cum este cea aeronautica, trebuie musai sa devii partener intr-o firma cu aceasta autoritate. Ca sa faci firma cu statul trebuie sa fii prieten sau ruda cu ministrul de resort. si cand ai trecut de aceste hopuri trebuie sa ai grija ca, la schimbarea puterii, sa nu fii inlaturat. Daca esti „convingator”, poti nu numai sa supravietuiesti noii puteri, ci chiar sa-ti dezvolti afacerea. Culmea reusitei ar fi sa elimini de pe „pista” prestarilor de servicii pana si SRI, institutia specializata in controlul antitero. Un exemplu de astfel de reusita pare sa fie afacerea „Romprest”, controlata de controversatul Florian Walter, fost Busca.

Statul, izvor de bani pentru Busca

In 2001, cand ministru al Transporturilor era nasul Miron Mitrea, Florian Walter (pe atunci se numea Busca) s-a asociat cu Aeroportul International Otopeni (AIO) in firma „Compania Romprest Service SA”. Florian Walter a fost numit presedinte, in calitate de reprezentant al firmei „Detaco LLC” din SUA (60% din actiuni), actionar majoritar la „Romprest”. Aeroportul International Otopeni (adica statul) are 10% din actiuni, restul de 30% fiind detinute de o firma din Marea Britanie. Sediul central al firmei „Romprest” era si este in cladirea Aeroportului International Otopeni, cu puncte de lucru in Tecuci, Isaccea, Tulcea, Balotesti, Constanta etc., cu sedii secundare la societati de stat precum SN CFR Calatori. De asemenea, „Romprest” are si o sucursala in Germania. In afara de contractele pentru salubrizarea si intretinerea aeroporturilor, „Romprest” a obtinut contracte asemanatoare, tot de milioane de euro, cu SN CFR si cu Metrorex. De asemenea, prin „dezvoltare”, Romprest Service SA si-a atasat un puiut – Romprest Security – de paza si protectie, cu care, pana acum, a reusit inlocuirea serviciilor Jandarmeriei de la paza perimetrului Aeroportului Otopeni. Adica a obtinut alte milioane de euro. Tinta principala a Romprest Security este eliminarea de pe pistele aeroportuare a SRI, institutie indrituita, prin lege, sa controleze tot ce misca in perimetrele aeroportuare. Romprest Security vrea sa puna piciorul in interiorul aeroporturilor, la inceput, prin controlul bagajelor, al coletelor de marfuri de la curse cargo si prin servicii de catering. Apoi, prin controlul trimiterilor postale si prin controlul personalului aeroportuar, sustin surse din cadrul Ministerului Transporturilor, confirmate de catre ministrul Ludovic Orban. O data cu eliminarea SRI de pe pistele aeroportuare, sunt eliminate si supravegherile speciale, antiinfractionale. De aceasta reusita in afaceri a Romprest se bucura nu numai presedintele administrator Florian Walter (fost Busca), ci si contrabandistii de droguri, tigari si chiar arme, care nu-si mai vad afacerile puse in pericol de SRI.

SRI sa plece!

Ca este adevarata dorinta de eliminare a SRI din aeroporturi sta marturie un document oficial. Este vorba de adresa numarul 38/970 din 26 aprilie 2007, prin care Directia Generala Aviatie Civila din cadrul Ministerului Transporturilor invita SRI sa renunte la prestarile serviciilor de securitate. „In conditiile in care SRI nu are capacitatea de a asigura intretinerea si repararea echipamentelor care au fost puse la dispozitie de administratiile aeroporturilor, este necesara modificarea Anexei 9 la PNSA (Programul National de Securitate Aeronautica – n. red.), in sensul trecerii acestei activitati in responsabilitatea administratiilor aeroportuare”, se sustine in documentul oficial. Aceasta invitatie de plecare a SRI a fost initiata si cu garnitura mediatica de rigoare. Mai exact, Valentin Iordache, directorul de imagine al Aeroportului Otopeni (si, in acelasi timp, membru in consiliul de administratie la firma „Romprest”, controlata de Florian Walter-Busca), a orchestrat invitarea televiziunilor pentru a filma intarzierile decolarii avioanelor, intarzieri datorate controalelor de securitate facute de SRI. Pentru filmari au fost alese momentele superaglomerate din zilele in care de pe Otopeni decolau si cursele mutate de pe Aeroportul Baneasa (o perioada cursele de pe Baneasa au fost transferate pe Otopeni).

Orban: „Nu voi permite contracte fara licitatie!”

Tot in acea perioada, pe aeroporturi venise o comisie de control a UE pe teme de securitate si antitero. Pe langa aglomeratie si controlul UE, la intarzieri au concurat si echipamentele de control uzate si neperformante cu care este obligat sa lucreze SRI pe aeroporturi. Mai trebuie sa spunem ca, potrivit protocoalelor guvernamentale, SRI presteaza gratuit aceste servicii pe aeroporturi, in cadrul Programului National de Securitate Aeroportuara, iar echipamentele de control sunt achizitionate de aeroporturi. SRI trebuie doar sa le intretina si sa le foloseasca. Pentru a micsora timpul afectat controlului antitero si a elimina intarzierile, SRI a cerut Directiei Generale a Aviatiei Civile din cadrul Ministerului Transporturilor sa cumpere echipamente performante. In loc de echipamente noi, SRI a primit invitatia de a pleca de pe aeroporturi. Pe tusa, pentru inlocuirea SRI, astepta Florian Walter (fost Busca), cu firma „Romprest Security”. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Transporturilor, Florian Walter a tras deja sforile sa ocupe el locul lasat liber de SRI. Ministrul Ludovic Orban ne-a confirmat acest lucru, dar a sustinut ca va respecta legea: „nu voi permite incheierea de contracte fara licitatie”. Totusi, pentru securizarea perimetrului aeroporturilor, unde Jandarmeria a fost inlocuita deja cu firma controlata de Florian Walter (Busca), nu s-a organizat nici o licitatie, sustin surse din minister. Daca pentru Jandarmerie si SRI statul nu platea prestarile de servicii, nu acelasi lucru se va intampla si cu firma Romprest Security, unde vor fi pompate milioane de euro.

Schimbarea numelui pentru contractul cu Armata SUA

Intre timp, Florian Walter – fost Busca – si-a facut rost si de un blazon ce confera onorabilitate si prestigiu international, si anume de un contract de prestari servicii de salubrizare incheiat cu Armata americana pentru bazele sale din Romania. Pentru a putea participa la licitatia organizata de Armata americana, „Romprest Service” avea nevoie de un aviz de securitate de la MApN, iar administratorii firmei, unde in fruntea listei sta Florian Walter (Busca), aveau nevoie de cazier judiciar curat. Florian Busca, presedindele firmei „Romprest”, avea insa probleme judiciare. Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva sa intr-un dosar de inselaciune si camatarie, fapte savarsite impreuna cu un fost parlamentar (Mihai Sireteanu, deputat PSD). Ca sa scape de tinichea, Florian Busca si-a preschimbat numele (din Busca in Walter). Asa se face ca firma Romprest si „noul” ei presedinte Florian Walter (nu Busca!) au obtinut rapid avizul de securitate de la MApN. Licitatia a fost castigata cu usurinta de „Romprest” deoarece, pe langa faptul ca a cerut suma cea mai mica pentru prestarile sale de servicii, firma lui Florian Walter (Busca) oferea si un plus de securitate, fiind asociata cu statul roman, prin Ministerul Transporturilor.

Pana in anul 1989, Florian Busca a fost coleg de serviciu cu Cristian Borcea la un centru de repartizare de butelii catre populatie. Dupa 1990, amandoi s-au lansat in afaceri. Acum, amandoi figureaza printre patronii clubului de fotbal Dinamo, fiecare cu cate cu 16,4% din actiuni.Firmele lui Florian Busca (acum Walter) s-au dezvoltat in special in timpul guvernarilor PSD, respectiv pana in 1996 si apoi intre 2000 si 2004. In ultima guvernare pesedista, firmele controlate de Busca au beneficiat de sprijinul nasului sau Miron Mitrea, fost ministru PSD al Transporturilor, Turismului si Locuintelor. Spre exemplu, firma „Antrepriza de Constructii Montaj nr. 4” a fost partener traditional al Agentiei Nationale a Locuintelor, obtinand contracte pe banda rulanta. Prin firma „Viva Romania” SA, Florian Walter (Busca), pe vremea cand era consilier municipal al PSD, a aprovizionat RATB-ul cu motorina, desi firma era specializata in constructii. Afacerea a generat un scandal de presa. In firma „Viva” a pompat bani inclusiv falimentata Banca Populara Romana, atat prin asociere la afacere, cat si prin creditele acordate firmei controlate de Busca. Pierderile bancii in relatiile cu firmele lui Busca au fost de aproximativ 200 de miliarde de lei vechi, dupa cum a relatat presa. Alte firme controlate de Busca la un moment dat au fost „Robinson”, „CRT”, „Bereta”, implicate in diverse scandaluri financiare. Ultimul scandal in care a fost implicata firma „Romprest”, controlata de catre Florian Walter, este batalia cu firma REBU pentru servicii de salubrizare in sectorul 1 al Capitalei. A castigat firma lui Florian Walter Busca, pe care primarul liberal Andrei Chiliman a desemnat-o sa asigure curatenia sectorului.

Firme-paravan si firme de familie

Florian Busca mai figureaza ca actionar majoritar in firma de intermedieri comerciale „Euro Grup SA”, prin care, in martie 2006, a cumparat de la firma „Detacoo LLC” cele 360.000 de actiuni ale SC Romprest Service SA (potrivit Registrului Comertului). Acest lucru inseamna ca Florian Busca este, in realitate, asociat cu statul la firma „ROMPREST Service” prin firma-paravan DETACO LLC din SUA. De asemenea, in mai anul acesta, tot prin „Euro Grup SA” Florian Busca a participat la majorarea capitalului social al SC CFR Transauto SA. Incet, dar sigur, se observa ca Florian Walter Busca intra ca jucator important in SN CFR si Aeroportul International Otopeni, societati din subordinea Ministerului Transporturilor. Alte firme controlate de membrii familiei lui Florian Busca sunt Teletrade International Consulting, Walter Company, ambele firme de consultanta.

Prietenii sai, infractorii Nicolaiciuc si Badila

Intre 2001 si 2004, Florian Busca s-a folosit de serviciile Mihaelei Badila, fosta sefa a Vamii Baneasa, arestata preventiv in 2000 in dosarul de contrabanda „Portelanul” si salvata din dosar penal de catre guvernarea PSD, reinstalata in 2001. De asemenea, in aceeasi perioada, Florian Walter (Busca) a fost sprijinit in incheierea de contracte cu SN CFR de catre Mihail Nicolaiciuc, director general. In anul 2005, au circulat informatii ca Florian Walter (Busca) l-ar fi scos din tara pe Nicolaiciuc, care era cercetat in circa 10 dosare penale, cu prejudicii de peste 2000 de miliarde de lei vechi. Acum, Nicolaiciuc este cautat prin Interpol cu mandat international de arestare.

Walter–Busca ne-a fentat

Timp de peste doua saptamani am incercat sa luam legatura cu Florian Walter (Busca). Secretarele firmelor
ne-au promis ca ii vor comunica intentia noastra de a purta un dialog cu dl Walter (Busca). In loc de Walter (Busca), ne-a contactat Florin Bolchis, vicepresedintele companiei „Romprest”, care s-a lansat in tirade de insulte si amenintari cand a aflat de intentia noastra de a discuta cu dl Walter (Busca) despre contractele cu statul, despre schimbarea numelui sau si despre dosarul penal.
Florin Bolchis, potrivit site-ului www.3tscapital.com, impreuna cu Marian Magureanu, fiul fostului sef al SRI Virgil Magureanu, au facilitat cumpararea a 30% de actiuni Romprest de catre fondul britanic de investitii „3I Group PLC”.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...
Ultima oră
Pe aceeași temă