21 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăSpecialSpre Muntele Mic, prin faimoasa poiana a narciselor

Spre Muntele Mic, prin faimoasa poiana a narciselor

– Se spune ca pe traseul care urca spre aceasta cocheta statiune banateana ar fi trecut, in drumul sau spre exil, insusi poetul Ovidiu; incantat de frumusetea acestor meleaguri, el ar fi exclamat "Cara mihi sedes" (locuinta mea iubita), expresie de la care ar proveni chiar numele orasului Caransebes, aflat la poalele acestor munti.

Situata la aproximativ 110 km de Timisoara, la poalele Caransebesului, al doilea municipiu din judetul Caras-Severin, in muntii Tarcu, la o altitudine de 1.525 metri, statiunea Muntele Mic a reinviat in ultimii trei-patru ani. Zecile de cabane moderne si hoteluri sau pensiuni private, ridicate in special de timisorenii dornici de aer curat si relaxare, au transformat micuta statiune montana intr-un cochet obiectiv turistic, demn de trecut in agenda chiar si a celor mai pretentiosi turisti. Atractia acestui loc este cu atat mai mare, cu cat acolo se poate ajunge doar dupa parcurgerea cu telescaunul a celui mai lung traseu montan din tara, care masoara circa 3,5 km, in conditiile in care accesul cu masina este aproape imposibil in lunile de iarna.

Muntele Mic nu este, insa, alegerea perfecta doar pentru sezonul rece, ci este locul ideal si in perioadele caniculare. Chiar si in mijloc de iulie sau august sunt sanse mari ca piscurile acestor munti sa fie acoperite cu o patura generoasa de zapada. In plus, in sezonul cald traseul e usor chiar si pentru cei care nu dispun de o masina. Daca luam ca punct de plecare capitala Banatului – Timisoara, drumul de parcurs pana in Caransebes, fie ca e pe sosea, fie pe linia ferata, nu depaseste doua ore si jumatate. Astfel, dupa circa 110 km parcursi la volan sau in ritmul rotilor de tren, in fata ochilor si se desfasoara, in toata splendoarea lor, piscurile Muntelui Mic. La circa 22 km de Caransebes, spre est, pitoreasca sosea DJ 608A, ce trece prin satele Zervesti, Turnu-Ruieni si Borlova, ajunge la statia de teleferic din Valea Craiu (altitudine 773 m), de unde un mijloc de transport pe cablu, tip telescaun, cu o lungime de 3492 m (cel mai lung traseu din tara) si o diferenta de nivel de 799 m, permite o urcare rapida pe Muntele Mic.

Vraja narciselor si a lui Ovidiu.
De aici, doar 13 kilometri de drum duc in frumoasa statiune. La toate acestea se adauga superba priveliste de pe traseu. Drumul spre statiune trece pe langa lacul de acumulare si faimoasa poiana a narciselor de la Zervesti, un loc cu totul unic in peisajul montan romanesc. Aici, are loc anual, in luna mai, o frumoasa serbare campeneasca, prin care oamenii locului mentin treaza traditia din batrani. Pe acelasi traseu mai pot fi zarite si ruinele turnului de la Ruieni, precum si Turnul lui Ovid, care, in Evul Mediu, constituia o fortificatie de aparare si un punct de supraveghere, in acelasi timp. Se spune ca pe aici ar fi trecut, in drumul sau spre exil, insusi poetul Ovidiu, care, incantat de frumusetea acestor meleaguri, ar fi exclamat "Cara mihi sedes" (locuinta mea iubita), expresie de la care ar proveni chiar numele orasului Caransebes.

Poiana Marului – "raiul" VIP-urilor
Unitatea geografica a Muntilor Tarcu, din care face parte si Masivul Muntele Mic, ocupa regiunea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Crestetul usor bombat al Masivului Muntele Mic, care atinge altitudinea de 1806 m, face foarte usoara ascensiunea pe acest munte. Pentru amatorii de peisaje alpin-stancoase, Masivul Tarcu si traseul pana la Varful Tarcu (2190 m) ofera peisaje splendide, panoramice, greu de uitat de catre orice excursionist. Statiunea Muntele Mic se afla la altitudinea de 1525 m si de aici, in patru ore, turistii pot ajunge pe Caleanu sau Tarcu (unde exista o importanta statie meteorologica), in circa trei ore, apoi pot ajunge pe Cuntu (exista si aici o statie meteorologica) si in patru ore, in statiunea Poiana Marului, care situata la altitudinea de 680 m. Aceasta din urma a devenit in ultimii ani o adevarata "rezervatie" de VIP-uri. Dovada cele peste o suta de case de vacanta si vile de agrement detinute de patroni de firme, directori sau functionari publici importanti din orasul de pe Bega. Daca nu ar exista hotelurile, zona aproape ca ar putea fi catalogata una cu circuit inchis.

"GOLGOTA" BANATENILOR
Dincolo de orice, atractia cea mai mare o constituie Crucea de pe Muntele Mic. Grandiosul monument a fost dedicat personalitatilor banatene si strajuieste Banatul Montan, asemenea crucii de pe Caraiman. Aceasta asa-zisa "Golgota" a banatenilor a primit prima Liturghie arhiereasca in 2006 la praznicul Inaltarii Sfintei Cruci cand, desi drumul era aproape impracticabil, o multime de credinciosi s-au incumetat sa urce la munte.

Cele mai citite

VIDEO. Mircea Geoană îl aseamănă pe Nicolae Ciucă cu Shrek

Mircea Geoană a fost prezent în emisiunea "La Măruță", rubrica "sosurile picante". După Ciucă, Ciolacu, Lasconi, Simion și Orban, a venit rândul fostului secretar...

90 de persoane s-au electrocutat în zonele de cale ferată din România

În ultimul deceniu, 90 de persoane s-au electrocutat în zonele de cale ferată din România, multe dintre aceste accidente tragice fiind cauzate de ignorarea...

Primele demisii în urma avertismentului Comisiei Europene privind PNRR: Șeful CA Metrorex a renunțat la funcție

Scandalul declanșat de scrisoarea Comisiei Europene, care a avertizat România că riscă să piardă sute de milioane de euro din Planul Național de Redresare...
Ultima oră
Pe aceeași temă