16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSpitalul Județean din Focșani a avut săpun contaminat dar conducerea susține că...

Spitalul Județean din Focșani a avut săpun contaminat dar conducerea susține că l-a înlocuit

Săpunul lichid contaminat a ajuns, în luna iunie, și la Spitalul Județean din Focșani. Conducerea unității spitalicești susține că a avut 100 de flacoane de săpun Maxill, iar la scurt timp a fost sesizată de Spitalul Elias și s-a stabilit că săpunul era contaminat, fiind înlocuit cu un produs al aceluiași producător, care corespundea bacteriologic, informează Mediafax.

”În urma licitației publice din luna iunie 2014, spitalul a achiziționat un lot de 100 de flacoane din săpunul Maxil Săpun Antibacterian, care ulterior s-a dovedit a fi contaminat cu bacteria Serattia Marcensens. La scurt timp după achiziționarea săpunului, medicul epidemiolog al spitalului a fost sesizat de medicul bacteriolog din cadrul Spitalul Elias București referitor la lotul de săpun. În urma sesizărilor, au fost luate probe din săpun, confirmându-se prezența bacteriei. După confirmarea rezultatelor, lotul a fost imediat retras și înlocuit cu un alt produs dezinfectant”, afirmă reprezentanții Spitalului Județean din Focșani într-un comunicat transmis vineri.

Citește și: Un bebeluș și un bolnav de cancer, pacienţi de la Elias, infectați de la săpunul lichid contaminat

Potrivit acestora, firma producătoare a ridicat lotul contaminat, înlocuindu-l cu unul corespunzător din punct de vedere bacteriologic.

Produsul a fost testat atât de laboratorul firmei, cât și de laboratorul spitalului, rezultatele fiind conforme. Precizăm că datorită controlului constant făcut produselor dezinfectante de către medicul epidemiolog, doar o mică parte din lotul de săpun contaminat a apucat să ajungă în secțiile spitalului. Acesta a fost folosit doar în secțiile medicale pentru o scurtă perioadă de timp”, se mai precizează în comunicatul de presă semnat de ,directorul general al Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” din Focșani.

În același document se mai arată că sapunul nu a ajuns în secțiile de chirurgie și nici în blocul operator, iar Secția Neonatologie folosește săpun dezinfectant adaptat pielii nou-născutului.

Citește și: Bănicioiu: Săpunul contaminat a fost retras din toate spitalele

”Această problemă nu a afectat activitatea medicală a Spitalului Județean și nici pacienții care se tratează aici. În urma evaluării epidemiologice făcute, nu a fost identificată nicio infecție nosocomiala cu bacteria respectivă”, mai spun reprezentanții spitalului din Focșani.

Directorul medical de la Spitalul bucureştean Elias, Dana Safta, a declarat că un bebeluş şi un bolnav de cancer internaţi la Spitalul Elias s-au infectat, riscând să intre în şoc septic, din cauza unui săpun lichid, folosit de personalul unităţii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare.

Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a fost identificată, pe 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută.

"Ne-am întrebat de unde putea să apară infecţia cu Serratia. Fireşte că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câşigător la licitaţia pentru materiale de dezinfecţie" , a spus directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta.

Ea a mai precizat că produsul era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din sălile de operaţie – chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti -, aceştia din urmă trebuind, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile din latex.

Imediat după apariţia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum şi din unele care erau sigilate.

"Ele se aflau în curs de utilizare pretutindeni: în blocul operatoriu, în secţiile care au paturi şi pacienţi, în cabinetele de examinare, în laboratoare, pretutindeni. Surpriză maximă: în toate aceste flacoane a fost identificată Serratia", a spus Safta.

Au fost apoi trimise la Institutul Cantacuzino probe din toate cele 34 de flacoane aflate în uz şi din patru flacoane sigilate, alese întâmplător şi s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini în toate probele, produsul fiind retras imediat.

În urma sesizărilor, în 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri, despre săpunul lichid contaminat descoperit în câteva loturi de la Spitalul Elias, că acesta a fost achiziţionat conform legislaţiei în vigoare, însă se va verifica dacă producătorul a făcut o declaraţie falsă sau a fost o testare improprie.

Bănicioiu a precizat că săpunul contaminat a fost găsit atât la Elias, cât şi la două spitale din Focşani şi Târgu Mureş.

Cele mai citite

Chelsea, gata să investească din nou sume exorbitante în această vară. Georgiy Sudakov, luat în vizor

Chelsea este gata să investească din nou generos în această vară, cu discuții deja demarate pentru transferul mijlocașului Georgiy Sudakov de la Șahtior, jucător...

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...
Ultima oră
Pe aceeași temă