19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSpitalele, supraaglomerate de teama gripei noi

Spitalele, supraaglomerate de teama gripei noi

Isteria gripei porcine a bagat in sperieti pe toata lumea. Tot mai multe persoane se prezinta la Spitalul Clinic de Boli Infectioase, chiar si cu simple amigdalite, aglomerand unitatea sanitara. In ritmul acesta, unitatile sanitare nu vor mai putea face fata situatiilor cu adevarat grave. Spitalul de Boli Infectioase Constanta a pregatit 56 de paturi pentru bolnavii infestati cu virusul gripei A/H1N1. "Sunt situatii nejustificate, ar trebui sa se adreseze medicului de familie", a subliniat Mihaela Dinisov, directorul coordonator adjunct al Directiei de Sanatate Publica Constanta.

La randul sau, directorul Spitalului Clinic de Boli Infectioase, dr. Stela Halichidis, a precizat ca este important ca oamenii sa se prezinte la spital doar dupa ce discuta cu medicul de familie. "Pana acum aveam probleme cu tot felul de cazuri, eruptii, boli care nu tin de noi, probleme dermatologice. Acum, de cand cu gripa porcina, avem si mai multe cazuri, cu raceala. Oamenii trebuie sa stie ca nu pentru orice guturai trebuie sa se prezinte la spital. In acest sens, un rol important il au medicii de familie, care trebuie sa ne degreveze, iar la noi sa ajunga doar cazurile care se impun, cu insuficienta respiratorie, febra mare", a declarat dr. Halichidis.

Managerul spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta adreseaza un apel populatiei. "Lucrurile sunt grave, nu exista deocamdata un vaccin care sa limiteze numarul imbolnavirilor. Toate cazurile suspecte trebuie sa ajunga la Spitalul Clinic de Boli Infectioase, unde vor fi izolate", a precizat managerul. Mai mult, toate ambulantele care vor sosi la SCJU vor fi indrumate catre Spitalul de Boli Infectioase. La Unitatea de Primiri Urgente va exista o zona de triaj, oamenii vor fi izolati intr-o camera si si apoi transportati la Boli Infectioase. La aceasta unitate se va infiinta un compartiment de ATI. Directia de Sanatate Publica impreuna cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta vor pune la dispozitia unitatii sanitare ventilatoare, monitoare, oxigen, iar pana la finele lunii compartimentul – doua saloane cu patru paturi – va deveni operational.

 

Pentru ca Spitalul de Boli Infectioase nu are Neonatologie, copiii pana la un an vor fi izolati la sectia de Pediatrie a SCJU, unde se va organiza o zona pentru izolarea cazurilor. Intre timp, unitatile sanitare au limitat accesul vizitatorilor, iar bolnavii si-au primit pachetele de acasa prin serviciul de curierat pus la dispozitie de conducerea unitatii sanitare. Persoanele care s-au prezentat zilele acestea la Spitalul Clinic Judetan de Urgenta cu diverse afectiuni au fost directionate catre policlinica. Ca urmare a riscului epidemiologic, studentii sunt obligati sa poarte masca, iar consultatiile si pansamentele se fac numai in policlinica. Directia de Sanatate Publica solicita populatiei sa respecte recomandarile medicilor privind regulile igienico-sanitare pentru a evita, in aceasta perioada, imbolnavirile cu noul virus gripal A/H1N1.

 

In primul rand, trebuie evitate contactele stranse cu persoanele bolnave. Cand tusiti sau stranutati, acoperiti-va gura si nasul cu o batista. Astfel, reduceti riscul ca cei din jur sa se imbolnaveasca. Dupa utilizare, aruncati batista la gunoi. Spalarea mainilor contribuie la protectia impotriva microbilor. Din luna mai, de cand a inceput supravegherea la Constanta, sunt 45 de suspiciuni si 15 cazuri confirmate, toate de import. In prezent, la Spitalul de Boli Infectioase se afla internate trei persoane cu gripa porcina, care se afla sub tratament, toti ceilalti fiind vindecati. Zilnic, la unitatea sanitara se prezinta cel mult doua cazuri suspecte, pe langa multele cazuri nejustificate.

Balurile bobocilor, interzise la Galati
Institutul Cantacuzino a confirmat ieri alte trei noi cazuri de "gripa noua" in judetul Galati. Primul caz a fost confirmat la Tecuci, unde un adolescent de 15 a contract virusul de la unchiul sau de 54 de ani, care s-a intors recent din Marea Britanie. Din fericire, mama adolescentului, care este insarcinata, nu a contractat virusul. Al doilea caz confirmat este al unui elev de 15 ani, de la Liceul "Radu Negru" din Galati. Elevul nu s-a mai prezentat la scoala de vineri si se banuieste ca a contractat virusul fie la o petrecere cu prietenii, intr-un club din Galati, fie la Sinaia, unde a fost in weekend. Inspectorul general al ISJ Galati, Doru Resmerita, a dispus ca sala de clasa sa fie dezinfectata si toti cei 26 de colegi de clasa ai adolescentului sa nu mai frecventeze cursurile scolii timp de o saptamana.

 

Conducerea inspectoratului a luat si decizia de a fi interzisa organizarea in aceasta perioada a "balurilor bobocilor" in liceele si grupurile scolare galatene. Cel de-al treilea caz confirmat de Institutul Cantacuzino este al unei femei de 34 de ani, salariata a regiei de distributie a agentului termic, Apaterm SA Galati. seful Directiei de Sanatate Publica Galati, Valentin Boldea, a precizat ca medicii verifica starea de sanatate a tuturor salariatilor Apaterm care au venit in contact cu persoana respectiva. O data cu confirmarea celor trei noi cazuri, numarul total al cazurilor de "gripa noua" din judetul Galati a ajuns la 9.

Masuri speciale in scoli
Unitatile de invatamant constantene sunt in alerta din cauza pericolului raspandirii unei epidemii de gripa porcina. In scopul preintampinarii imbolnavirilor in masa, la nivelul Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) Constanta s-a constituit un comandament care coordoneaza activitatile de prevenire din scoli. Inspectorul scolar general constantean, prof. Elena Buhaiev, a declarat ca unitatile de invatamant de pe plan local se vor ocupa de achizitionarea mastilor de protectie, din fonduri proprii, iar fiecare medic sau asistent scolar are obligatia de a face triajul epidemiologic, in fiecare dimineata. In acelasi timp, scolile asteapta, de la Directia de Sanatate Publica (DSP), lichid dezinfectant.

Comisia special organizata la nivelul ISJ are in vedere, de asemenea, activitati de consiliere cu parintii elevilor si plasarea unor afise tematice in scoli. seful ISJ precizeaza ca toate informatiile necesare pentru dascali, parinti si elevi, legate de prevenirea gripei porcine, vor fi afisate si pe forumul ISJ.

» Ambulanta dedicata
Directorul Serviciului de Ambulanta Galati, dr. Mihai Polinschi, a luat masura dotarii tuturor echipelor de interventie cu masti si materiale pentru dezinfectie, dar intentioneaza sa asigure o cantitate mai mare de echipamente de protectie: "Vom achizitiona inca 100 de masti si 30 de costume de protectie si incercam sa le achizitionam cat mai repede. Acestea vor fi purtate de personalul operativ care are si cazuri cu persoane cu infectii respiratorii, care sunt suspecte a avea gripa noua", a declarat doctorul Polinschi. El a mai precizat ca a luat masura ca la cazurile de infectii respiratorii suspecte de a fi infectari cu virusul A/H1N1 sa se deplaseze o singura ambulanta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă