10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSpionul Mossadului, responsabil în Hezbollah

Spionul Mossadului, responsabil în Hezbollah

Câteva zile după confirmarea zvonurilor potrivit cărora Hezbollah a descoperit un spion în rândurile sale, care lucra pentru serviciile secrete israeliene, noi detalii se adaugă informaţiilor deja apărute în media. Hezbollah se pregăteşte să îl judece pentru trădare pe Mohammad Shawraba, şeful Unităţii 910, responsabil cu operaţiunile externe, dar pe care le-a sabotat, dând informaţii care au dus la arestarea unui membru Hezbollah în Peru. Potrivit cotidianului kuweitian Al-Rai, spionul a fost însărcinat la un moment dat cu securitatea personală a şefului acestei mişcări radicale islamiste, Hassan Nasrallah.

Declaraţiile şefului adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, din weekend, potrivit căruia spionajul există în rândul grupului şi că au fost descoperite „mari infiltrări” sunt considerate de analişti drept o confirmare a rapoartelor tulburătoare că un înalt responsabil a fost prins făcând spionaj în favoarea Israelului. Comandantul Unităţii 910, Mohammad Shawraba, însărcinat cu operaţiunile externe ale Hezbollah contra ţintelor israeliene specifice, a fost arestat luna trecută împreună cu cinci membri ai echipei sale după eşecuri ale unor astfel de operaţiuni.

Shawraba a fost capturat după o anchetă de şapte luni şi în prezent este judecat, alături de patru complici, de „Curtea” Hezbol-lahului. The Daily Star a precizat că Hezbollah a început să suspecteze existenţa unei „cârtiţe” când autorităţile bulgare au arătat cu degetul doi agenţi ai Hezbollah după atentatul care a ucis turişti israelieni în oraşul turistic bulgar Burgas, în 2012. Identitatea lor ar fi fost transmisă bulgarilor de către Israel, fiind furnizată de Shawraba. Hezbollah a început să suspecteze echipa lui Shawraba şi le-a transmis informaţii eronate, ca un test.

Media fidelă formaţiunii condusă de Nasrallah subliniază că omul Mossadului a cauzat multe probleme mişcării radicale, infiltrarea sa fiind cea mai serioasă din istoria Hezbol-lah. Site-ul web al-Janoubia arată că Mossadul a plătit spionului un milion de dolari, sumă eşalonată pe mai mulţi ani, el fiind recrutat în timpul uneia din călătoriile efectuate în calitate de om de afaceri într-o ţară din Asia de vest. Munca sa de sabotare a operaţiunilor Hezbollah a determinat eşecul operaţiunilor Unităţii 910 pe care o conducea, provocând o frustrare crescândă în cadrul grupului şi ducând la crearea unei unităţi secrete separate, condusă de pasdarani, elitele Gărzii Revoluţionare din Iran. Spionul a cauzat şi arestarea unui agent al Hezbollah, Mohammad Amadar, în Peru, în octombrie anul trecut.

O reuşită „imposibilă“

Descoperirea lui Shawraba este o lovitură dificilă încasată de serviciul secret israelian şi pentru agentul în discuţie. Nimeni nu ştie ce are de suferit în celulele de interogatorii, undeva sub cartierul din sudul Beirutului. Dar, dacă informaţiile media sunt adevărate, totul dezvăluie că Mossadul a reuşit să realizeze ceea ce era considerat imposibil de ani de zile – recrutarea unui agent chiar în rândurile unităţilor speciale ale Hezbollah.

Potrivit declaraţiilor grupului şi ale rapoartelor, Mossad a infiltrat Unitatea 910 în 2008, după asasinarea comandantului Imad Moughniye. După aceea, i-a succedat cumnatul lui, Moustapha Badreddine pentru a prelua comanda tuturor unităţilor speciale ale Hezbollah. Nu este prima oară când spionii infiltrează partidul şiit, finanţat de Teheran. În 2011, şeful mişcării islamiste, Hassan Nasrallah, a recunoscut că doi dintre membrii săi lucrau pentru CIA.

Dar, de această dată, dezvăluirea unui spion străin intervine într-un moment în care partidul a trecut la o cotitură strânsă, exclusiv axată pe lupta contra Israelului în cadrul unei operaţiuni mult mai vaste care i-a extins considerabil misiunea – trimiterea de mii din combatanţii săi şiiţi în Siria pentru a împiedica răsturnarea aliatului său, preşedintele sirian Bashar al-Assad, de către insurgenţii sunniţi. Ceea ce a provocat iritarea sunniţilor libanezi, care susţin că participarea Hezbollah în conflictul din Siria este un abuz al consensului naţional. O altă complicaţie a operaţiunii în Siria, cu grelele exigenţe privind logistica şi combatanţii, este că a perturbat accentul pus pe disuasiunea înalţilor funcţionari ai spionajului israelian, arată Ransa Slim, analist libanez al Hezbollah, afiliat la Institutul pentru Orientul Mijlociu din Washington. Referinţa lui Qassem la infiltrare este „prima confirmare indirectă, prima tentativă a partidului de a controla declaraţiile”, a declarat Slim.

Depistarea lui M.Sh

Cotidianul kuweitian Al-Rai preciza că spionul israelian care a infiltrat Hezbollah şi a deturnat atacurile contra Israelului a fost însărcinat cu securitatea personală a lui Nasrallah și era cunoscut ca M. Sh. El a provocat daune majore mişcării radicale, dar arestarea lui este considerată de liderii Hezbollah drept o reuşită importantă. În afara dejucării atacurilor contra ţintelor israeliene, spionul a oferit informaţii care au permis arestarea la Lima a unui membru Hezbollah şi a transmis informaţii care au ajutat Israelul să îl asasineze pe Hassan al-Laqqis, un alt comandant superior, doborât anul trecut la Beirut. M.Sh locuia într-o localitate din sudul Libanului şi provenea dintr-o familie compusă din personalităţi religioase, cunoscute pentru fidelitatea faţă de Hezbollah. Unele surse au precizat că arestarea lui M.Sh nu va influenţa negativ familia sa, care nu poate fi blamată pentru actele sale.

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă