26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialSpecula cu terenuri aprobata de primarul Solomon

Specula cu terenuri aprobata de primarul Solomon

Patru cetateni din Craiova au bagat fara sa stie cateva milioane de euro in buzunarele unor bisnitari de terenuri, tovarasi de afaceri cu primarul Craiovei, Antonie Solomon. Patru loturi de pamant insumand o suprafata de 4,6 hectare, pozitionate in extravilanul Craiovei si figurand ca teren agricol, au fost scoase din circuitul agricol si stramutate in trei ani si jumatate in intravilanul Craiovei. Oamenii au fost improprietariti in intravilan numai dupa ce au mandatat un intermediar sa le instraineze terenurile. Anul trecut pamantul respectiv a fost vandut pe milioane bune de euro unui concern comercial strain (n.r. Ð al treilea mare retailer la nivel mondial). In prezent acolo functioneaza cel mai mare hypermarket din Banie. Primarul Solomon este cel care, cu stampila primariei, a supervizat specula imobiliara. Reprezentantii hipermarketului au refuzat sa comenteze afacerea.

Prin 2002, patru oameni simpli din Craiova care aveau de primit pamant in baza legilor 18/1991 si 1/2000 s-au trezit abordati de un anume Tanase George-Nicusor, din orasul Motru, Mehedinti, care le-a comunicat ca cererile lor au fost aprobate si ca urmeaza sa fie pusi in posesie cat de curand. Totodata, Tanase si-a declarat intentia de a cumpara aceste terenuri agricole care erau situate toate in extravilanul Craiovei. Pretul oferit era putin mai mare decat cel al zonei, asa ca oamenii n-au stat prea mult pe ganduri si l-au mandatat pe acest Tanase sa le ridice titlurile de proprietate, sa faca demersurile legale de scoatere a terenului din circuitul agricol si sa vanda pamantul cui doreste el in baza unei promisiuni de vanzare-cumparare. Astfel, Boiangiu Marius cu 1,4271 ha, Costica Dima cu 1,47 ha, Soreanu Ana cu 0,7113 ha si Diaconescu Marin cu 0,997 ha si-au instrainat de buna voie pamantul nestiind cat de valoros va deveni acesta in doar patru ani. Scopul final era cu totul altul, nicidecum exploatarea agricola. Acest Tanase era un om scos la inaintare de un anume Sorin Visinescu, unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Constanta, mare latifundiar, cu investitii mai ales in domeniul imobiliar si al magazinelor duty-free. Tanase fusese de altfel angajatul sau la free-shop-ul din Bechet, jud. Dolj. Legatura dintre Antonie Solomon si Visinescu este de notorietate in Craiova, cei doi fiind buni tovarasi de sprit si afaceri. Cunoscut este si sprijinul consistent pe care Visinescu i l-a oferit lui Solomon in campania electorala din 2004, in urma caruia Solomon s-a ales primar de Craiova lasandu-l mofluz pe venerabilul Bulucea. Si, cum orice fapta buna trebuie rasplatita, Solomon n-a ramas dator.

De la 60 de milioane de lei vechi la milioane de euro

Pamantul repectiv, repartizat in afara Craiovei, la Carcea, n-avea cine stie ce mare valoare, asa ca lui Marius Cornel Boiangiu i-au picat bine cele 18 milioane de lei pe care i-a incasat in urma vanzarii terenului de catre procuratorul Tanase Nicusor unei firme din Sibiu. La fel celor trei proprietari imbroboditi de interpusul lui Visinescu. Un calcul simplu arata ca un singur metru patrat de teren valoreaza 1261,29 lei vechi. Deci toate cele patru loturi insumand 4,6 hectare au costat mai putin de 60 de milioane de lei vechi. Distractia incepe insa in 2004, cand Antonie Solomon, avansat din viceprimar in functia de primar, ii pune in posesie pe cei patru proprietari, nu unde le fusesera repartizate terenurile in extravilanul agricol, ci chiar in buza Caii Severinului, langa Balta Craiovitei, pe un amplasament de care incepusera sa se intereseze mai multe retele de hypermarketuri. Dintr-un condei, niste banale tarlale devenisera de maxim interes imobiliar. In 2005 terenurile ajung in proprietatea unei firme din Sibiu care anul trecut revinde toate cele patru terenuri hypermarketului Real, parte a retailerului Metro Group, contra unei sume, spun surse neoficiale, de circa 9,5 milioane de euro. Curat specula imobiliara cu stampila primariei si apostila lui Solomon. Stranie coincidenta! Toti cei patru cetateni care l-au mandatat pe Tanase s-au trezit ca sunt proprietari pe un pamant de milioane de euro. Premeditarea este evidenta intrucat toate cele patru loturi de teren agricol din extravilanul Craiovei au fost scoase din circuitul agricol si introduse alaturat in intravilan. Numai bune de scos pe piata.

Afaceri oltenesti

Marius Boiangiu habar n-avea ca fusese improprietarit de Antonie Solomon pe Calea Severinului pana anul trecut cand a aflat cu stupoare ca trebuie sa plateasca impozit pentru un teren pe care nici nu si-a imaginat ca o sa-l aiba. Astfel, are de platit cu tot cu restante vreo 300 RON. Fix o cincime din ce incasase in urma mandatarii lui Tanase.
Ba, ca circul sa fie complet, s-a trezit si dat in judecata de “Societatea pentru renasterea fotbalului craiovean”, asociatie in spatele careia se afla afaceristul craiovean Adrian Mititelu, presedintele clubului de fotbal Universitatea Craiova. Care societate sustine nici mai mult nici mai putin decat ca ea ar fi proprietarul terenurilor respective, intrucat a cumparat drepturile succesorale de la mostenitorii unui boier, pe nume Constantin Negoescu, expropriat in 1945, care ar fi avut pamant exact pe locul unde acum se afla hypermarketul Real. Marius Boiangiu, om in varsta, care a vazut multe la viata lui, ne-a marturisit ca nu mai intelege nimic.


Antonie Solomon: “Am semnat ca primarul”

Primarul Antonie Solomon ne-a marturisit senin ca a semnat ca primarul si ca oricum terenul in acea zona este ieftin: “Fugi, domnule, de aici, acolo se vinde cu 15-20 de euro metrul patrat!” Primarul uita insa ca insusi Consiliul Local Craiova, al carui reprezentant a fost chiar el, a vandut Real-ului un teren, fix in acea zona, reprezentand drumul de acces catre hypermarket, cu 180 de euro metrul patrat. Solomon nu a comentat in niciun fel alaturarea numelui sau de cel al omului de afaceri constantean Sorin Visinescu.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă