20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialSpecialiştii avertizează: România este a șasea țară din Europa, ca incidență a...

Specialiştii avertizează: România este a șasea țară din Europa, ca incidență a tuberculozei

Specialiștii din domeniul medical au precizat, luni, în cadrul conferinței “Condiția pacientului cu tuberculoză în România și în spațiul european”, organizată la  Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, că România continuă să rămână a șasea țară ca incidență a tuberculozei în Regiunea Europa a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit Mediafax.

Organizatorii au arătat că, oficial, în România, sunt tratați anual aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoză, dintre care un procent însemnat îl reprezintă pacienții cu tuberculoză multimedicamentos-rezistentă (TB MDR) sau tuberculoză extra-rezistentă la medicație (XDR), al căror număr rămâne crescut. În acest context, sistemul sanitar românesc continuă să se confrunte cu o subfinanțare, chiar dacă, potrivit Strategiei naționale de sănătate 2015-2020, se prevede creșterea importantă a bugetului dedicat controlului TB.

Pentru anul 2015, Strategia națională estima nevoia asigurării unui buget de 60 de milioane de euro, suma alocată atât prin fonduri guvernamentale, cât și prin și finanțare externă, fiind cu mult mai redusă, au mai arătat sursele citate.

“Comisarul OMS Dara Masoud afirma, anul trecut, că fiecare al doilea bolnav cu tuberculoză din UE provine din România”. Mai mult, el sublinia importanța elaborării unei Strategii naționale pentru controlul tuberculozei în România. Guvernul României va trebui să se asigure că resursele pentru accesul universal la diagnosticul și tratamentul tuberculozei, precum și pentru alte strategii inovative, vor deveni o prioritate în bugetul național alocat Sănătății”, a declarat Gilda Popescu, managerul interimar al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.

La rândul său, președintele Societății Române de Pneumologie, Florin Mihălțan, a spus că pacientul cu tuberculoză și Programul național de control al tuberculozei rămân o prioritate în strategia organizației pe care o conduce.

Entuziasmul colegilor pneumoftiziologi implicați în aceste activități de diagnostic și tratament trebuie dublat, în continuare, de o finanțare corespunzătoare și constantă a programului, de asigurarea medicamentelor, inclusiv a celor de ultimă generație, ca și de accesul crescut la mijloacele de depistare rapidă a Mycobacterium tuberculosis”, a spus Mihălțan.

În 2006, România era pe locul 42 din totalul celor 211 de țări care raportau date către OMS privind incidența TB (în Regiunea OMS Europa, România ocupa locul al șaselea din punct de vedere al incidenței globale a TB).

Un număr de 19 județe din România totalizează 44 la sută din totalitatea cazurilor, având valori peste media de 126,5 la suta de mii de locuitori (cât era aceasta în anul 2005). De asemenea, România are un număr ridicat de cazuri de tuberculoză multimedicamentos-rezistentă: în anul 2008 s-au raportat 792 cazuri MDR TB, iar în prezent, chiar daca se semnalează o scădere, deși lentă, numărul total de cazuri înregistrate în România este aproape egal cu suma celor înregistrate în Uniunea Europeană.

Tuberculoza afectează în proporție majoră populația săracă, predominant rurală, ale cărei condiții de trai sunt suboptimale și al cărei acces la servicii medicale este limitat. Valori crescute se înregistrează și în rândul populației de etnie romă, la care se adaugă persoanele fără adăpost din mediu urban și populația din penitenciare (care se confruntă cu probleme de supraaglomerare și comorbidități).

 

Cele mai citite

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Concurentul chinez al Tesla a lansat un model nou mai ieftin decât cel american

Compania chineză de maşini electrice Nio a dezvăluit prima sa maşină la preţ redus, Onvo. Maşina are ca rival modelul Y de la Tesla....
Ultima oră
Pe aceeași temă