27.6 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecial"Spanzurati-l pe rege!"

„Spanzurati-l pe rege!”

Opozitia din Nepal si rebelii maoisti, grupati intr-o alianta, sunt din ce in ce mai decisi sa boicoteze puterea regala in interiorul si in exteriorul tarii. Si nu numai atat, de vreme ce inca de sambata au reunit mii de nepalezi pe strazile capitalei Katmandu pentru a cere democratie, dar si „spanzurati-l pe rege”. „Paraseste palatul, noi vom conduce tara”…
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, s-a declarat „mai ingrijorat ca niciodata” de deteriorarea situatiei din Nepal, mai ales din cauza absentei oricarei evolutii spre o solutie politica. El a repetat apelul la dialog national deschis tuturor fortelor politice nepaleze si l-a invitat pe regele Gyanendra sa ia masuri curajoase pentru a gasi o iesire si a evita noi varsari de sange.
La Katmandu, autoritatile au amenintat ieri ca vor recurge la starea de urgenta pentru a pune capat vastei miscari de protest lansate de alianta celor sapte partide de opozitie, intre care si partidul comunist, cu sprijinul rebelilor maoisti. De la debutul acestui nou val protestatar, lansat in urma cu 15 zile, patru manifestanti au fost ucisi si sute de persoane arestate, intre care si turisti. Politia riposteaza cu gloante de cauciuc, gaze lacrimogene si bastoane de bambus. Maoistii duc din 1996 o rebeliune contra monarhiei, au devenit tot mai virulenti si se prezinta drept o miscare democratica.

Maoistii ucid si in India

In paralel, „ispravi” ale maoistilor au loc si in India. Duminica, in timpul unui raid efectuat asupra unei sectii de politie din estul tarii, un grup de militanti comunisti bine inarmati a ucis 10 politisti si a furat arme si munitie. Rebelii partidului comunist din India – maoisti – au ranit alti doi soldati prin explozia unei mine de camp in acelasi district. Rebelii, care se revendica din revolutionarul chinez Mao Zedong si opereaza avandu-si bazele in jungla, lupta de peste doua decenii in 13 state din estul Indiei, pretinzand ca cer pamant si locuri de munca pentru agricultori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă