13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSouth Stream, noua armă de război UE-Rusia

South Stream, noua armă de război UE-Rusia

 

Pe fondul puternicului miros de gaz ce domină relaţiile dintre Rusia, Ucraina şi UE, gazoductul South Stream devine o piesă deosebită pe eşichierul energetic mondial. Bulgaria a suspendat lansarea lucrărilor de construcţie a South Stream şi le va relua în funcţie de viitoarele consultări cu Comisia Europeană, a precizat premierul bulgar, Plamen Oreşarski, după ce Sofia a fost ţinta criticilor Bruxelles-ului şi ale Washingtonului.

Comisia Europeană a cerut marţea trecută Sofiei să suspende construcţia gazoductului South Stream pe teritoriul său, precizând că Bulgaria nu a respectat regulile europene pentru pieţele publice. Comisia a trimis o scrisoare de avertisment autorităţilor bulgare şi experţii UE se vor deplasa în această săptămână la Sofia pentru discuţii cu guvernul. Sabine Berger, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, a precizat că nu este vorba de un blocaj, decizia fiind motivată de voinţa Bruxelles-ului de a vedea respectată legislaţia europeană. Berger a precizat că preferinţa pentru firme ruse şi bulgare fără publicarea apelurilor de oferte în publicaţia oficială a UE este o violare clară a regulilor europene pentru pieţele publice.

Premierul bulgar, P. Oreşarski, a precizat că itinerarul viitoarelor lucrări va fi stabilit după consultări cu Bruxellesul. Deloc neglijabil este faptul că această declaraţie a intervenit după întrevederile avute de premierul bulgar cu senatorii americani John McCaine, Ron Johnson şi Christopher Murphy, aflaţi în vizită în Bulgaria. Evocând conflictul Rusia-Ucraina şi noua poziţie a Bulgariei, McCaine a estimat că ar dori o mai mică implicare a Rusiei în problemele referitoare la South Stream.

Un consorţiu condus de societatea rusă Stroytransgaz, care face obiectul sancţiunilor americane, a fost ales la 27 mai pentru construirea tronsonului bulgar al South Stream, ceea ce a provocat o vie reacţie americană, ambasadorul SUA, Marcie Reis, precizând: „Suntem profund îngrijoraţi de decizia recentă a Bulgariei de a acorda contractul construirii South Stream firmei Stroytransgaz. Nu este momentul de a face afaceri ca de obicei cu Rusia”.

Comisia este îngrijorată în privința acordului interguvernamental semnat de Bulgaria cu Rusia, în cadrul proiectului, un acord neconform legislaţiei europene. În acord, Bulgaria se angajează să asigure regim fiscal privilegiat Gazpromului, neconform regulilor ajutoarelor de stat în UE. Se mai stipulează că, după caz, subcontractarea se va aplica întreprinderilor elene şi bulgare sau că se dă prioritate firmelor celor două părţi semnatare (Bulgaria şi Rusia) şi se mai stipulează că tarifele exploatării gazoductului vor fi fixate de societăţi stabilite, în contradicţie cu existenţa organismelor naţionale de supraveghere însărcinate cu aprobarea tarifelor de transmisie.

Sfidarea legislaţiei europene

Proiectul South Stream, condus de gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian ENI, ar trebui să lege Rusia de Bulgaria pe sub Marea Neagră, ceea ce înseamnă o enormă investiţie, ocolind Ucraina, şi apoi să înainteze spre Grecia şi Italia prin Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria. Bulgaria, care depinde aproape în totalitate de livrările de gaz rusesc prin Ucraina, se bazează pe South Stream pentru a „diversifica traseul” livrărilor. Blocarea aprobării construcţiei tronsonului bulgar este o lovitură grea dată ambiţiilor Gazprom, privat de o recuperare rapidă a investiţiilor. Un grup de lucru constituit pentru negocierea de contracte bilaterale între Rusia şi ţări din UE implicând South Stream a acţionat contrar regulilor europene. Mai multe ţări europene – Austria, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria şi Slovenia – au încheiat acorduri bilaterale cu Rusia pentru construirea gazoductului. Or, Comisia Europeană a afirmat la 4 decembrie anul trecut că aceste acorduri sub egida Gazprom încalcă legislaţia europeană şi trebuie renegociate în integralitatea lor. Comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger, a precizat că UE este gata să susţină proiectul South Stream dacă Rusia se conformează dreptului internaţional.  

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă