12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialSoros, „gurul“ crizelor și asul profiturilor

Soros, „gurul“ crizelor și asul profiturilor

După o lungă pauză, miliardarul american a revenit în negocieri, atras de posibilităţile de a face profit în contextul problemelor economice mondiale care se anunţă.

Miliardarul George Soros, cunoscut pentru acţiunile sale speculative pe pieţele financiare mondiale, dar şi pentru acţiunile filantro­pice, a condus recent o serie de mari investiţii speculative. Soros Fund Management LLC, care gestionează 30 miliarde dolari pentru Soros şi familia acestuia, a vândut acţiuni şi a achiziţionat aur şi acţiuni în mine de aur, anticipând instalarea unei anu­me slăbiciuni pe diverse pieţe. Îngrijoraţi de perspectivele economiei mondiale şi de mari fluctuaţii ale pieţei, marii investitori consideră aurul ca pe un refugiu pe timp de criză. Mişcările sunt o schimbare importantă pentru Soros, care a câştigat celebritate cu un pariu contra lirei sterline în 1992, o afacere care i-a adus un profit de un miliard de dolari. În ultimii ani, miliardarul de 85 ani a pus accentul pe politicile publice şi filantropie. De asemenea, este un contributor important la campania candidatei democrate la prezidenţialele americane, Hillary Clinton, şi a făcut donaţii şi altor grupuri de susţinere a democraţilor.

Dacă în ultimii ani a făcut mai puţine investiţii din banii pro­prii, în acest an totul s-a schimbat şi Soros a început să petreacă mai mult timp în birourile conducerii. Anul trecut, Scott Bessent, care a fost primul investitor al lui Soros şi are o pregătire în macroinvestiţii şi în anticiparea mişcărilor macroeconomice în întreaga lume, a părăsit întreprinderea miliardarului pentru a-şi lansa propriul fond de investiţii. Soros a investit 2 miliarde dolari în firma lui Besset, Key Group Square.

Recenta abordare practică a lui Soros reflectă o perspectivă mai sumbră asupra lumii decât au mulţi alţii pe Wall Street, sentiment care s-a accentuat în ultimele şase luni având în vedere problemele economice şi politice din China, din Europa şi în alte zone unde au devenit dificil de rezolvat, după părerea sa, scrie Wall Street Journal. Deşi piaţa bursieră americană a atins noi recorduri după problemele de la începutul anului şi pieţele chineze s-au stabilizat, Soros rămâne sceptic în ce priveşte economia chineză, care încetineşte. Or, în opinia sa, scăderea investiţiilor chineze va avea cel mai probabil implicaţii globale. „China continuă să sufere de fuga capitalurilor şi a epuizat  rezervele sale de devize străine, în timp ce alte ţări asiatice au acumulat devize. China se confruntă cu un conflict intern în cadrul conducerii sale politice şi în viitor asta va complica capacitatea de a trata problemele financiare“, a declarat Soros. El  estimează posibile noi tulburări în China, în parte pentru că naţiunea nu pare dispusă să adopte un sistem politic transparent.

Riscurile unui Brexit

De asemenea, Soros susţine că este posibil ca Uniunea Europeană să se prăbuşească sub greutatea crizei migratorii, a provocării puse de Grecia şi unei potenţiale ieşiri a Marii Britanii din UE. „Dacă Marea Britanie pleacă, ar putea declanşa un exod general şi dezintegrarea Uniunii va deveni practic inevitabilă“. Totuşi, miliardarul a declarat că forţa recentă a lirei sterline este un semn că votul pentru ieşirea din UE este mai puţin probabil.  Şi alţi mari investitori sunt preocupaţi de pieţe, ca miliardarul Stanley Druckenmiller sau Leon Cooperman, gestionarul unui hedge-fond care declara că „bula (speculativă) are profit fix“. Iar miliardarul Warren Buffet aminteşte mereu cum crizele sunt mană cerească pentru investitorii avizaţi. „Când se prăbuşeşte Bursa, mă simt ca un obsedat sexual într-un harem“, declara recent miliardarul.  

În prezent, criza care zguduie piaţa mondială a oţelului este la fel de profundă precum cea care a lovit lumea petrolului, excedentele producţiei  chineze inundând ţările dezvoltate, care încearcă să se protejeze cu noi taxe antidumping.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă