13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSondaj. Cum văd directorii evoluția economiei

Sondaj. Cum văd directorii evoluția economiei

Managerii companiilor se aşteaptă, pentru perioada septembrie-noiembrie, la o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare și servicii, la majorarea numărului de salariaţi din comerţ şi la stabilitatea preţurilor în toate sectoarele economice, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Național de Statistică (INS).

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%). Pentru activităţile de fabricare a produselor din tutun și fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creştere (solduri conjuncturale +40%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendința va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -41%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare“, arată INS într-un comunicat.

În construcţii se va înregistra o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -8%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -9%). Managerii estimează, de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%) şi a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +1%).

În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +2%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -13%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +2%).   

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă