18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSoluţii disperate pentru clasa pregătitoare: profesori pensionari, suplinitori şi chiar studenţi în...

Soluţii disperate pentru clasa pregătitoare: profesori pensionari, suplinitori şi chiar studenţi în ultimul an!

În condiţiile în care mai sunt câteva zile până la începutul anului şcolar, autorităţile din învăţământ nu au rezolvat încă problema cadrelor pentru clasele pregătitoare. Inspectoratul Şcolar al Capitalei este dispus să apeleze la o măsură disperată: angajarea de studenţi din ultimul an de facultate.

 

Pentru a acoperi deficitul de învăţători pentru clasele pregătitoare,  Inspectoratul Şcolar din Bucureşti recrutează în aceste zile pensionari, suplinitori, masteranzi, doctoranzi, chiar şi studenţi în ultimul an de facultate, care să le predea copiilor la clasa pregătitoare. „Nu a existat nici o analiză prealabilă pentru Bucureşti, care să arate dacă avem sau nu cadre disponibile pentru aceste clase, iar acum, pe ultima sută de metri, trebuie să găsim o soluţie ca să acoperim cele 440 de posturi care revin acestei forme de şcolarizare”, a declarat pentru „România liberă”, inspectorul-şef Constantin Trăistaru.

 Întrebat dacă părinţii au motive să se îngrijoreze de faptul că mai e puţin până la începerea anului şcolar şi încă există şcoli care nu au dascăli pentru clasele pregătitoare, Trăistaru a dat asigurări că situaţia se va rezolva, iar ultima soluţie este varianta angajării studenţilor. „În fiecare zi strângem personal şi îl trimitem imediat la cursurile de formare. Săptămâna aceasta şi cea viitoare se ţin cursuri de formare în şase secţii din Bucureşti”, a precizat Trăistaru. Cadrele didactice deja recrutate sunt titulari, admişi la titularizare cu note peste 7 sau încadraţi prin suplinire în urma concursului, cu medii peste 5. Trăistaru a mai spus că fiecare director de şcoală caută, la rândul său, dascăli pensionaţi, pentru a le propune să revină în sistem pe aceste posturi.

Şi în privinţa achiziţiei mobilierului în şcolile din Bucureşti lucrurile nu sunt puse la punct. Termenul de livrare a acestuia este duminică, 9 septembrie, fix cu o zi înainte de deschiderea noului an şcolar. Până acum, jumătate din unităţile de învăţământ din Capitală şi-au achiziţionat mesele şi scaunele pentru copiii de 6 ani.

„Sunt realizate contractele pentru toate seturile de mobilier specific, adică masă şi scaun. În unităţile de învăţământ s-a achiziţionat, estimativ, cam 50 la sută din mobilier, dar termenul de livrare se întinde până la 9 septembrie”, a mai spus pentru Mediafax inspectorul şcolar general.

„Sunt două tipuri de situaţii. În sectorul 1, care este descentralizat, fiecare şcoală este ordonator terţiar de credite şi face achiziţia prin încredinţare directă, suma fiind sub plafonul de selectare de ofertă sau licitaţie. Sunt alte sectoare unde există centre bugetare mici, spre exemplu sectorul 3, care fac, de asemenea, prin încredinţare directă, sau centre bugetare mari, de exemplu sectorul 4, unde s-a mers pe ideea de achiziţie pe SEAP. Caietul de sarcini este unic, documentaţia pentru mobilier a fost înaintată de minister către toate unităţile de învăţământ, astfel că în toate şcolile va fi acelaşi timp de mobilier, poate cu mici particularităţi”, a explicat Trăistaru.

Măsură introdusă de Funeriu, criticată de Andronescu

În anul şcolar 2012-2013, în Capitală vor fi 436 de clase pregătitoare, în care vor învăţa aproximativ 10.000 de copii. Această clasă a fost introdusă în premieră în acest an la propunerea fostului ministru al Educaţiei Daniel Funeriu. El a susţinut că una dintre cele mai importante consecinţe ale introducerii acestei clase e faptul că 20.000 de copii care nu ar fi beneficiat altfel de şcolarizare vor putea merge la şcoală.

Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a criticat însă iniţiativa lui Funeriu. „Introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar, din toamnă, este o idee năstruşnică, forţată şi nefinanţată, care, în şcolile cu clase I-XII, va aduce la un loc copii de 5 ani şi tineri de 18, motiv pentru care, după primul semestru, va fi făcută o evaluare”, a declarat Andronescu.

Potrivit unei analize Mediafax, în majoritatea judeţelor inspectorii şcolari caută personal pentru clasa zero, în multe dintre judeţe fiind cadre didactice insuficiente.  

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă