11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialŞoferii pierd zilnic o oră şi 20 de minute în traficul din...

Şoferii pierd zilnic o oră şi 20 de minute în traficul din Bucureşti

Aglomeraţia de pe străzile Bucureştiului a devenit deja o certitudine pentru locuitorii Capitalei. Obişnuinţa nu a crescut însă şi toleranţa şoferilor bucureşteni faţă de orele pierdute zilnic în trafic. Într-un an de zile, un locuitor al Capitalei stă mai mult de două săptămâni blocat în trafic, adică două treimi din concediul de odihnă. Nervi, claxoane, înjurături şi foarte mult timp petrecut în trafic. Aşa începe şi se termină o zi obişnuită a unei persoane care se deplasează cu maşina prin Capitala europeană Bucureşti, la orele de vârf.

“Tot Bucureştiul este aglomerat. Toate drumurile care pleacă din cartiere către centru sunt, nu aglomerate, sunt super aglomerate. Un traseu care se face în 20 de minute, sunt zile în care noi îl facem într-o oră, chiar o oră şi zece minute”, a spus pentru Realitatea.net, preşedintele Camerei taximetriştilor din Bucureşti, Sandu Ştefănescu. Practic, timpul de deplasare dintr-un punct în altul se triplează, la orele de vârf.

Cifrele taximetriştilor sunt confirmate şi de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Bucureşti. “Nu putem spune exact cu cât stăm mai mult în trafic, pentru că uneori blocajul poate să dureze mai mult, iar alte ori mai puţin. Dar la orele de vârf se întâmplă să faci mai mult decât timpul normal. Poate să se dubleze, poate chiar să se şi tripleze”, a precizat Daniel Piştea.

Un calcul simplu ne arată că o oră şi 20 de minute o pierdem zilnic în aglomeraţie, în traficul din Bucureşti. Dacă pentru o singură zi, impactul nu este atât de mare, pentru o săptămână timpul petrecut în trafic ajunge la şase ore şi patruzeci de minute. Este aproape cât o zi lucrătoare normală. Situaţia este şi mai gravă dacă calculăm timpul pierdut în trafic la nivelul unui an întreg. Astfel, cele şase ore şi patruzeci de minute pe săptămână, reprezintă de fapt peste 353 de ore pe an, sau altfel spus 14 zile şi 19 ore. Sunt două săptămâni dintr-un singur an în care locuitorii Bucureştiului stau neputincioşi în maşină, în aglomeraţia de pe străzi. Timpul reprezintă mai mult de jumătate din concediul legal de 21 de zile din România. Diferenţa este însă, că în concediu, oamenii se relaxează, iar în trafic se enervează.

Traficul din Bucureşti se blochează în principal din cauza şoferilor care forţează culoarea verde a semaforului şi rămân blocaţi în intersecţie, spune cei de la poliţia rutieră. “Traficul se blochează atunci când într-o intersecţie mare şoferii care au verde intră în intersecţie, dar nu au posibilitate să şi treacă, pentru că coloana îi obligă să rămână blocaţi în intersecţie. Ei în mod normal nu au voie să rămână pe spaţiul galben haşurat, dar în momentul în care intră, ei trec pe culoarea verde a semaforului şi se simt îndreptăţiţi să facă acest lucru. În lege este precizat foarte clar că nu ai voie să intri în acel spaţiu decât dacă nu rişti să blochezi intersecţia. La un moment dat se pune roşu la semaforul de pe strada pe care şoferul indisciplinat a intrat în intersecţie şi imediat verde pe strada cu care acesta se intersecta. Astfel, cei care se aflau pe acea stradă nici măcar nu mai reuşesc să intre în intersecţie pentru că sunt şoferii indisciplinaţi blocaţi în ea”, a explicat Piştea.

Potrivit lui Daniel Piştea, Poliţia Rutieră a identificat principalele artere aglomerate şi trimite la orele de vârf, câte un agent de la circulaţie pentru a descongestiona traficul din zona respectivă. Situaţia nu se schimbă însă foarte mult. “Dacă s-ar respecta regula aceasta de aur, cu centrul liber, traficul nu ar mai fi blocat în Capitală. Este adevărat că s-ar circula mai greu, că asta este, sunt foarte multe autovehicule, iar infrastructura este cea pe care o cunoaştem, dar una este să ajungi la o destinaţie într-un anume interval de timp, chiar dacă mai mare, alta este să stai blocat 10-15 minute la o intersecţie”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere din Capitală.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă