12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialŞofer în America, vedetă în Europa!

Şofer în America, vedetă în Europa!

Până să ajungă pe podium la Campionatele Europene de nataţie, Dragoş Agache a studiat în America şi a făcut rost de bani lucrând la biblioteca facultăţii şi ca şofer!

Dragoş Agache, noua vedetă a nataţiei din România după ce a cucerit argintul european la 50 metri bras, a fost la un pas să abandoneze sportul de performanţă în urmă cu câţiva ani, după câteva nereuşite la Europenele de juniori. A găsit însă forţa de a continua, iar acum spune că nu regretă nimic, medalia cucerită la Budapesta nefiind decât o „bornă” intermediară spre Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, obiectivul său principal.

Patru ani în America

Are 26 de ani, născut la Constanţa chiar de Ziua Femeii, 8 martie, părinţii săi fiind Marcel şi Geor¬geta Agache, dar este destul de puţin cunoscut în România dintr-un motiv simplu: la 20 de ani a ales să meargă la studii în Statele Unite ale Americii şi a lipsit din ţară mai bine de patru ani. A reuşit să îmbine studiul cu sportul, iar Universitatea din Iowa, unde a studiat, se mândreşte şi acum, pe site-ul său oficial, cu rezultatele de excepţie ale românului.
În 2004 a plecat, având o bursă, la University of Iowa. Pentru a duce la bun sfârşit şi studiile, şi antrenamentele în bazin, se trezea în fiecare zi la 5.00. A avut nevoie şi de un job, aşa că a lucrat în interiorul facultăţii, la depozitul de cărţi şi de echipament sportiv, dar şi ca şofer!
La finalul facultăţii nu a stat prea mult pe gânduri şi a revenit acasă, deşi ar fi putut rămâne în America, unde primise numai cuvinte de laudă de la antrenorii săi. De un an se pregăteşte acasă, unde a devenit campion şi re¬cordman naţional la 50 metri bras şi unde specialiştii spun că avem de-a face cu un super-sportiv. „Pot să afirm că Dragoş e cel mai bun brasist din istoria României”, spune antrenorul federal Octavian Tileagă, un tehnician care „a văzut multe” în viaţa lui.

Finală cu peripeţii

Dragoş s-a calificat cu penultimul timp în finala probei de 50 metri bras, la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta, iar acest lucru a însemnat repartizarea sa pe ultimul culoar, al 8-lea, unul de unde, de regulă, cu greu se ajunge la o medalie. Aşa se părea şi de această dată, românul începând destul de slab finala. Ultimii 25 de metri însă au fost senzaţionali, iar Agache a urcat până pe locul secund, cu timpul de 27,47 secunde, superior tuturor celor obţinute în calificări. Titlul european a revenit italianului Fabio Scozzoli, care a încheiat cu timpul de 27,38 secunde. De menţionat şi faptul că Agache este primul sportiv român care ajunge într-o finală europeană în proba de bras, medalia sa fiind, normal, tot o premieră.

Supersucces

Poate mai mult decât argintul de la Budapesta, sportivul român a „explodat” în atenţia lumii nataţiei după ce, în urmă cu două luni, la etapa circuitului Mare Nostrum de la Canet (Franţa), a câştigat cursa de 50 m bras, învingându-l pe recordmanul mondial al probei, sud-africanul Cameron van der Burgh, campion mondial în 2009. În acest moment, românul deţine al doilea timp european şi al cincilea mondial.

 

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă