21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSoarta Geamiei Hunkiar, decisă de instanță

Soarta Geamiei Hunkiar, decisă de instanță

În 2008, Primăria Constanța emite o autorizație pentru construirea unei clădiri la numai 1,2 metri de Geamia Hunchiar, monument istoric, una dintre cele mai vechi clădiri din sud-estul României. După ani de zile de procese și în ciuda unor semnale de alarmă din partea Muftiatului, a Ambasadei Turciei și a presei din Germania, instanța a decis că imobilul despre care muftiul spune că afectează clădirea a fost construit legal.

Cum au evoluat procesele

Muftiatul Cultului Musulman a contestat în instanță autorizația de construcție emisă de Primăria Constanța. Procesul a început la Constanța. Au fost dați în judecată reprezentantul legal al societății care a construit clădirea de lângă geamie, Primăria Constanța și Consiliul Local Constanța. Inițial, muftiatul a câștigat, iar autorizația a fost anulată de către Curtea de Apel Constanța, în iunie 2011, lucru confirmat și de Curtea de Apel Bacău un an mai târziu. Următorul pas era un nou proces prin care să se ceară demolarea clădirii. Societatea comercială a cerut însă o nouă autorizație de construcție. Cert este că, în 2012, Judecătoria Constanța a decis că reclamantul, respectiv Muftiatul Cultului Musulman, nu are calitate procesuală activă. Hotărârea este atacată, iar procesul este strămutat la Brașov. În decembrie 2014, Tribunalul de aici “respinge recursul declarat de reclamantul Muftiatul Cultului Musulman împotriva sentinţei civile nr. 14742/24.09.2012 a Judecătoriei Constanţa, pe care o menţine“. Mai mult, obligă reclamantul să plătească pârâților (primarul municipiului Constanța și Consiliul Local Constanța) suma de 558 de lei reprezentând cheltuieli de judecată, respectiv 2.084 lei, reprezentând tot cheltuieli de judecată, firmei care a construit imobilul.

Un scandal internațional

În decembrie 2011, preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, a discutat cu omologul său turc, Abdullah Gül, dar şi cu premierul de atunci, Recep Tayyip Erdogan, despre geamie. În același an, ministrul Culturii din Republica Turcia, Ertugrul Gunay, a afirmat, la Constanţa, că este îngrijorat că Geamia Hunchiar nu este protejată de administraţia locală constănţeană, monumentul istoric începând să se distrugă după ce, lângă el, s-a construit un alt imobil. „Din câte am văzut şi ştiu, la Constanţa sunt foarte multe clădiri istorice pe care dumneavoastră încercaţi pe cât posibil să le protejaţi. Dar aici există, din păcate, acea situaţie care ne îngrijorează pe toţi, clădirea aflată la un metru distanţă de Geamia Hunchiar. Din păcate, în pofida hotărârilor judecătoreşti, clădirea a fost ridicată şi am văzut că geamia a fost afectată. Sunt fisuri în pereţii geamiei. Clădirea ridicată umbreşte monumentul istoric şi îi afectează şi structura. Această situaţie nu nemulţumeşte doar comunitatea musulmană. Este vorba de o clădire istorică, de un monument istoric care ar trebui protejat“, a afirmat demnitarul Turciei în cadrul unei întâlniri oficiale pe care a avut-o cu prefectul de atunci al judeţului Constanţa, Claudiu Palaz. Geamia a ajuns și în atenția presei din Germania. În decembrie 2011, cotidianul „Neue Zürcher Zeitung“ scria că România garantează drepturile minorităților, dar că există și derapaje, dând ca exemplu geamia.

Va interveni președintele Turciei?

La finalul acestei luni, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va veni în România și, potrivit surselor „României libere“, este de așteptat să redeschidă subiectul.

Procesele continuă. 1,2 milioane euro despăgubire

Proprietarul clădirii construite lângă moschee nu este mulțumit cu situația actuală și a dat în judecată, la rândul său, Instituția Prefectului Județului Constanța și pe trei dintre foștii prefecți: Claudiu Palaz, Eugen Bola și Bogdan Huțucă. Sorin Moceanu, proprietarul imobilului, a declarat pentru „România liberă“ că cere suma de 1,2 milioane de euro, pentru că Prefectura a atacat a doua autorizație de construcție emisă de primărie.

Acesta spune că a avut de suferit financiar din cauza scandalului și că nici în prezent clădirea nu este folosită. În dosar, muftiul Cultului Musulman a fost audiat ca martor, iar fostul prefect Claudiu Palaz, în calitate de pârât. Interesant este că reclamantul nu a avut bani pentru plata taxei de timbru (de 12.211 lei) și a cerut instanței înjumătățirea valorii acesteia, dar și plata în 12 rate, lucru de altfel admis. Următoarea înfățișare în acest dosar va avea loc pe data de 16 martie 2015.

Ce spune muftiul

Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, este pesimist în ceea ce privește soarta geamiei. “Prima autorizație a fost anulată, dar apoi s-a întâmplat ceva. Nu prea mai sunt șanse, nu se poate face nimic mai departe“, a spus acesta.

Muftiul Cultului Musulman arată că geamia este afectată de construcția învecinată.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...

Cutii de carton cu 1, 2 sau 3 pereți: ce alegi pentru afacerea ta?

Afacerea ta va avea doar de câștigat dacă alegi cutiile de carton potrivite produselor pe care le comercializezi. Poate te întrebi care este legătură....
Ultima oră
Pe aceeași temă