13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSistemul informatic din Sănătate, din nou în colaps

Sistemul informatic din Sănătate, din nou în colaps

Sistemul unic informatic unic integrat din Sănătate funcționează în continuare cu dificultate, după ce încă de la primele ore ale dimineții de luni medicii au reclamat nefuncționalitatea SIUI. Astfel, furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate pot valida consultațiile doar în sistem offline. CNAS a semnat până acum doar un contract de mentenanță pentru platforma informatică.

Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat pentru România Liberă că se lucrează la imbunătățirea platformei informatice, blocajele actuale fiind datorate și fapului că sistemul a fost supraaglomerat după seria de zile libere de săptămâna trecută. În plus, în această perioadă se fac și raportările lunare ale serviciilor furnizate de medici.

Oficialul CNAS a precizat pentru RL că, în acest moment, a fost semnat unul dintre contractele de mentenanță cu firma Team Net (CEAS – Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate), cel de-al doilea, PIAS (Platforma Informatică din Asigurările de Sănătate), fiind aproape de finalizare. El a estimat ca cel târziu din luna ianuarie a anului viitor, serviciile de mentenanță vor fi funcționale. După semnarea contractelor și preluarea sistemelor, Teamnet va trebui să asigure buna funcționare a acestora, în caz contrar riscând penalități mari-pentru 1 oră de depășire a timpilor de răspuns, Teamnet poate pierde până la 10.000 de euro, echivalentul a 10% din factura lunară pe care o va încasa de la CNAS. 

În cazul unui incident major, care are impact asupra functionării sistemului, în sensul că problema împiedică desfăşurarea în condiţii normale a activităţii utilizatorilor, timpul maxim de răspuns este de 1 oră, timpul maxim pentru o soluţie provizorie este de 8 ore, iar timpul maxim de remediere este de 24 de ore. Depăşirile timpilor de răspuns/soluție provizorie/remediere, respectiv penalizările, sunt cuantificate în puncte de penalizare, acordate pe grade diferite de criticitate. În cazul mentenanței pentru sistemul IT al cardului de sănătate, CNAS va plăti către Teamnet suma de 14,8 milioane lei fără TVA, în facturi lunare pe o perioadă de 36 de luni.
  
Radu Țibichi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a precizat în exclusivitte pentru România Liberă că în anul 2015 nu a existat nici un partener care să oferteze aceste servicii, iar la reluarea procedurii, în luna februarie a acestui an, s-au prezentat mai mulţi ofertanţi, iar pentru cele două contracte a câştigat un furnizor cu preţul cel mai mic: ʺDupă acest eveniment, au fost făcute contestaţii la toate instanţele, ultima culminând la Curtea de Apel, verdictul acestei contestaţii fiind dat pe data de 30 septembrie. Practic, noi ne dorim să urgentăm încheierea acestora, dar din păcate lucrurile nu se pot face foarte rapid şi pe genunchi, pentru că sunt aspecte de amănunt care trebuie discutate, altfel vom fi în situaţia de a avea contract de mentenanţă fără a putea să îl executăm cum trebuieʺ.

În ultimele două luni au existat mai multe blocaje ale platformei informatice pe baza căreia funcționează serviciile medicalesistemului cardului național de sănătate, sistemul fiind picat de zeci de ori, pentru perioade care au ajuns chiar și la 72 de ore. În urmă cu două săptămâni, premierul Dacian Cioloș a trimis o echipă a Corpului de Control la CNAS pentru a verifica modul de funcţionare a sistemului informatic al cardului naţional de sănătate. Controlul este efectuat de către o echipă mixtă, formată din reprezentanţi ai Corpului de control al primului-ministru şi reprezentanţi ai Corpului de control al ministrului Sănătăţii. Aceștia verifică modul de funcționare a SIUI de la 1 ianuarie 2016 până în prezent.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Deciziile adoptate de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat o serie de măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi...

Ciolacu laudă primarii și președinții de Consilii Județene pentru stabilitatea țării

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că stabilitatea este asigurată de primari și președinții de Consilii Județene, nu de premieri, care se schimbă frecvent. Șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă