12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSingurul factor poluant din Iaşi a rămas praful

Singurul factor poluant din Iaşi a rămas praful

Fumul fabricilor a fost inlocuit de praful de pe strazi. Limitele maxime admise de praf au fost depasite in 33 de rinduri la Iasi, in acest an. Principalul vinovat este traficul, care ridica praful ramas pe strazi dupa deszapeziri si in urma santierelor.

Iasul a mai cistigat un titlu: cel de capitala europeana a prafului. Conform reprezentantilor Garzii de Mediu, Iasul a depasit de peste 30 de ori nivelul maxim admis in ceea ce priveste poluarea cu praf.

“In municipiul Iasi nu au fost inregistrate depasiri in ceea ce priveste poluantii gazosi. In schimb, s-au inregistrat depasiri ale limitei maxime la capitolul pulbere in suspensie. In 2011, statia de monitorizare a aerului din Podu de Piatra a inregistrat 28 de depasiri (50 ìg/m3 – n.r.), iar cea din Sadoveanu – Copou cinci depasiri. Traficul este principala sursa de poluare, indeosebi prin angrenarea prafului existent pe strada”, a declarat Ludovic-Stefan Kocsis, seful Garzii de Mediu Iasi.

Acesta a adaugat ca depasirile valorilor maximale au fost inregistrate in lunile martie si aprilie, moment in care mai era folosit material antiderapant sau nu fusese inca indepartat. “Printre cauze se numara faptul ca masinile grele circula prin municipiu. Toate tirurile trec pe la Vama, de aceea avem acele valori in zona Podu de Piatra. Alte motive ar fi lipsa unei sosele de centura, starea precara a cailor rutiere, salubritatea nesatisfacatoare, neindepartarea la timp a materialului antiderapant si santierele de constructii”, a mai declarat Ludovic-Stefan Kocsis.

Cantitatea mare de praf din Iasi de anul acesta a atras amenzi pentru municipalitate. Garda de Mediu a sanctionat Salubris in primavara acestui an. Amenda a fost de 3.500 de lei si a fost platita. Conform sefilor Salubris, sanctiunea a fost data pe baza inregistrarilor facute de aparatura speciala instalata pe raza municipiului. Dupa trecerea iernii, valorile au fost depasite, in special din cauza materialului antiderapant aruncat la lucrarile de deszapezire. Atunci, in vizorul Garzii de Mediu au intrat si cei de la Citadin, societate care se ocupa de deszapezirea strazilor din municipiu. Una din masurile propuse de reprezentantii Primariei a fost mutarea Directiei Vamale la intrarea in municipiu, lucru insa nerealizat pina in prezent.

Conform site-ului Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in luna septembrie cele mai mari valori in ceea ce priveste poluarea cu praf au fost inregistrate de statia din aleea Sadoveanu. Aceasta a inregistrat de sase ori un indice mai slab in ceea ce priveste calitatea aerului. Aceleasi rezultate au fost inregistrate in trei zile de statia Tomesti, iar in doua zile de statia Oancea.

Cele mai citite

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă