12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialSingurul Delfinariu din România are și două foci. 2016 a fost cel...

Singurul Delfinariu din România are și două foci. 2016 a fost cel mai bun an din istoria instituției în ceea ce privește numărul de vizitatori

Singurul Delfinariu din România, situat în Constanța, se pregătește din această iarnă pentru vara viitoare.

A fost demarat un program important de achiziționare de noi exemplare care să atragă atât turiștii, cât și constănțenii, dar care să ajute la ducerea la îndeplinire a scopului acestei instituții: educația, în special educația tinerilor.

Până recent, Delfinariul se mai putea baza numai pe cei doi delfini, Ni Ni și Chen Chen, după ce John, leul de mare, a murit de bă­trânețe. Săptămâna trecută  însă au fost aduse în Constanța două foci din Marea Baltică, din delfinariul din Kalipeda, Lituania.

„Este un delfinariu public, la fel ca al nostru, cu care avem o colaborare științifică, și care ne-a furnizat aceste exemplare, la un preț modic“, a declarat Adrian Bîlbă, directorul CMSN. Este vorba despre 1.200 de euro pentru ambele exemplare (a fost, de fapt, o ofertă 1 + 1 gratis). Acestea vor sta în bazinul exterior, care a fost reabilitat de curând.

„Temperatura aceasta și cea care va urma sunt ideale pentru ele. Sunt foci care trăiesc pe gheață. Sunt acele foci pătate, cea mai numeroasă specie dintre focile polare“, a mai declarat directorul instituției.

Urmează lei de mare din Namibia și pinguini

Achizițiile vor continua cu șase lei de mare. „Dorim să achi­ziționăm, în ianuarie 2017, șase lei de mare, din Africa de Sud, din Namibia. Animalele sunt într-un program de conservare a biodiversității în Namibia. Sunt animale tinere, luate din zone improprii, care sunt populate acum de oameni, și care au început să fie distribuite pe la grădini zoologice. Vor veni șase exemplare. Trei le vom păstra, alte trei le vom ține într-un program de conservare, până când alte grădini zoologice le vor putea primi“, a mai precizat Adrian Bîlbă.

Acesta a dat ca sigur faptul că de la începutul anului viitor se vor aduce și pinguini din specia Spheniscus demersus. Nu sunt la fel de ușor de găsit ca focile, căci principalul obstacol este că biologia lor presupune anumite condiții care trebuie îndeplinite.

Ni Ni și Chen Chen ar putea avea un „coleg“

Cele două femele-delfin, atracția principală a CMSN, Ni Ni și Chen Chen, ar putea să nu mai fie singure de anul viitor. „Aveam discuții cu delfinariul din Atena să aducem un mascul, pe nume Delphi, matur, de 30 și ceva de ani, însă lucrurile sunt deocamdată stopate, din cauza autorităților europene care țin delfinariile acreditate de ei. Noi suntem acum într-un proces de acreditare și trebuie să accepte și ei ca acest delfin să fie transferat gratuit în Constanța. Dacă acest lucru nu se va concretiza, o să cumpărăm“, a spus Bîlbă.

Pădure dobrogeană

Din primăvara anului viitor, la CMSN va putea fi văzută și o pădure dobrogeană. Inves­tiția este deja aprobată. „Este vorba despre crearea unei păduri dobrogene, un exemplu pentru ce ar putea însemna reîmpădurirea științifică a Dobrogei, pe de o parte. Pe de altă parte, este un loc în care vizitatorii să aibă un moment de relaxare, lângă malul lacului, alături de niște biosisteme diferite. Vom prezenta și munții Dobrogei, și zone mlăștinoase și zone litorale. În felul acesta vom putea prezenta un conglomerat al pădurilor dobrogene, cu zone umede și zone uscate, cu biologia specifică lor, fără doar și poate interesantă pentru copii, dar nu numai; va fi și un loc de relaxare pentru copii“, a spus șeful CMSN.

De asemenea, va fi reabilitat parcul dendrologic și va fi eliminat excesul de apă din zona mlăștinoasă. Investițiile sunt finanțate de Consiliul Județean.   

Cel mai bun an din istorie

Începând din vara acestui an, Delfinariul funcționează într-o clădire nouă, construită cu fonduri europene.

„Anul acesta am avut o creștere de aproape 40% a spectatorilor față de anul trecut și, mai important, am avut un număr mai mare de vizitatori mulțumiți. Este cel mai mare număr de vizitatori din istoria delfinariului. Am avut zile cu 5.000–6.000 de spectatori, ceea ce nu era posibil în condițiile vechiului delfinariu, de 600 de locuri, sau ale celui intermediar, care avea circa 300 de locuri. Acum avem 1.350 de locuri și putem face mai multe reprezentații pe zi“, a spus Adrian Bîlbă.

Delfinariul a fost inaugurat la 1 iunie 1972. Anul acesta, CMSN a redus prețurile, de la 50 la 40 de lei pentru adulți și de la 25 la 10 lei pentru copii). „Îi așteptăm cu aceste prețuri și anul viitor“, a spus Adrian Bîlbă.

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...
Ultima oră
Pe aceeași temă