22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialSindicatele din invatamant protesteaza pentru ajutorul de inmormantare

Sindicatele din invatamant protesteaza pentru ajutorul de inmormantare

» Plata ajutoarelor de inmormantare pentru cadrele didactice de catre Casa Judeteana de Pensii (CJP) Vaslui a ajuns subiect de scandal intre sindicatele din invatamant si aceasta institutie.

Reprezentantii casei judetene de Pensii Vaslui, ai Inspectoratului scolar Judetean si ai Conventiei Judetene a Sindicatelor din Invatamant s-au intrunit acum doua zile in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social. Acestia au pus in discutie prevederile articolului 106 din Legea 128/1997, privind acordarea ajutoarelor de deces pentru personalul didactic. Responsabilii din invatamant au acuzat CJP Vaslui ca nu vrea sa respecte acest articol de lege. "Acordarea ajutorului de deces pentru cadrele didactice este o prevedere din Statutul Cadrului Didactic si presupune plata a 5 salarii ca ajutor de inmormantare. De fapt sunt doua legi contradictorii si normal ar trebui aplicata legea specifica, in speta Legea 18/1997. La Vaslui, Casa Judeteana de Pensii nu este de acord cu asta si de aceea s-a cerut medierea discutiilor de catre reprezentantul Guvernului in teritoriu. Cu toate acestea cred ca, pana la urma CJP va trebui sa respecte legea si sa acorde ajutorul, mai ales ca, in tara, au fost destule procese pe tema asta si, de fiecare data, Casele de Pensii au pierdut", a spus Melu Iacob, reprezentantul Inspectoratului scolar Judetean Vaslui. In replica, Emil Banceanu, directorul Casei de Pensii din Vaslui, a declarat ca nemultumirea sindicatelor din invatamant nu are sustinere.

"Ajutorul de deces se acorda in conditiile Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, respectiv Legea 387/2007 privitoare la bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2008, iar acestea nu prevad drept o categorie speciala urmasii cadrelor didactice", a explicat Banceanu. Invitat ca mediator, Ciprian Iftimoaei, prefectul judetului Vaslui, a declarat: "Le propun celor de la sindicatele din invatamant sa discute cu forul superior al sindicatelor pentru a negocia cu Ministerul Muncii in vederea gasirii unei solutii".
Daca nu se vor gasi solutii la aceasta problema, sindicatele din invatamantul vasluian ameninta ca vor picheta Institutia Prefectului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă