20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSi directorii de imagine urca pe val

Si directorii de imagine urca pe val

Mihai Malaimare Jr. se bate cu colaboratorii lui Spielberg si Iñárritu pentru Premiul Independent Spirit.

Daca nominalizarea lui
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu la Premiul Independent Spirit pentru cel mai bun film strain n-a fost chiar o surpriza (la aceeasi distinctie fiind nominalizati in anii precedenti si Cristi Puiu, respectiv Corneliu Porumboiu), nominalizarea tanarului director de imagine Mihai Malaimare Jr., alaturi de nume mari din domeniu, e o premiera fara precedent pentru "industria" romaneasca de film.
Mihai Malaimare Jr. a primit cu mare surpriza vestea nominalizarii la Premiul Independent Spirit, pentru imaginea filmului "Youth Without Youth" de Francis Ford Coppola. "Nu numai ca nu ma asteptam la o nominalizare, dar nu ma asteptam sa-mi vad numele atat de curand alaturi de doi imensi operatori pe care-i admir: Janusz Kaminski si Rodrigo Prieto", ne-a declarat ieri, inca buimac dupa anuntul facut de Lisa Kudrow si Zach Braff, veste care-l pune pe acelasi plan cu operatorul lui Steven Spielberg si cu cel al lui Alejándro González Iñárritu. Independent Spirit Awards sunt cele mai importante premii ale cinematografului independent american, iar directorul de imagine roman, recomandat recent de revista "Variety" drept un nume care trebuie urmarit, se concentreaza pe urmatorul film pe care il pregateste alaturi de Francis Ford Coppola. "Sunt in Buenos Aires acum, in plina pregatire pentru «Tetro». Din echipa romana de la «Youth Without Youth» suntem doar Adriana Rotaru, production manager, si cu mine. Trebuie sa recunosc ca, desi tehnicienii argentinieni sunt foarte bine pregatiti, imi e foarte dor de echipa tehnica din Romania. Mai ales acum, pentru ca nominalizarea asta li se datoreaza si lor in mare masura. Marius Bercu, Marian Duca, Georgica Ilie, Bogdan Talpeanu sunt oameni cu care sper sa mai am ocazia de a lucra cat de curand." Desi "pe val", tanarul director de imagine roman nu a primit inca alte oferte de colaborare in strainatate, dar Constantin Popescu, cu care a lucrat la scurtmetrajele "Apartamentul" si "Canton", ar fi vrut sa refaca echipa pentru lungmetrajul sau, "Aproape liniste". "Sunt intr-o perioada de concentrare maxima, spune Malaimare Jr. Pe langa faptul ca e pentru mine al doilea film in regia lui Francis Ford Coppola, «Tetro» reprezinta sansa de a demonstra ca «YWY» n-a fost doar o intamplare fericita."  Dupa premiera de la Festivalul de la Roma, "Youth Without Youth" a fost lansat deocamdata in Franta, unde a fost primit foarte bine. Roma e o amintire frumoasa pentru Mihai Malaimare Jr.: "Acolo am avut parte de o intalnire la care visam inca din primul an de facultate: directorul de imagine Vittorio Storaro. Au fost 10 minute pe care nu stiu cum le-as putea povesti. Ma uitam la el si vedeam numai imagini din «Apocalypse Now», «Ultimul tango la Paris», «Ultimul Imparat», «One from the Heart». Am fost atat de emotionat ca n-am retinut decat cele trei cuvinte pe care mi le-a zis la final: «Bravissimo!» si «Good luck!»".
Cristian Mungiu a primit vestea ca a fost nominalizat (printre altii, alaturi de "Persepolis" si "Lady Chatterley") chiar de la Mihai Malaimare Jr. Mungiu se afla ieri la Taipei, pentru lansarea filmului sau. Intre intalniri, mese oficiale si interviuri, el n-a apucat nici macar sa afle cu cine se bate pentru premiul care va fi anuntat pe 23 aprilie, cu o zi inainte de Oscaruri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă