13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialServiciul militar, OBLIGATORIU pentru femei. Vezi care este primul stat european care...

Serviciul militar, OBLIGATORIU pentru femei. Vezi care este primul stat european care introduce acest sistem

Norvegia devine prima ţară membră NATO şi primul stat european care introduce serviciul militar obligatoriu pentru femei pe timp de pace, după ce Parlament a votat, vineri, pentru această măsură, informează b1.ro.

”Drepturile şi obligaţiile ar trebui să fie la fel pentru toţi. Forţele armate au nevoie de acces la cele mai bune resurse, indiferent de gen, iar în prezent sunt recrutaţi în mare parte bărbaţi”, a afirmat parlamentara Laila Gustaven, o susţinătoare a legii.

Citeşte şi: FOTO: Cele mai frumoase femei din armatele lumii. Vezi cât de frumoase sunt româncele!

În Norvegia, egalitatea între sexe este un subiect de mare interes, tuturor societăţilor pe acţiuni fiindu-le impus să acorde femeilor cel puţin 40% din locurile din consiliile de administraţie.

De asemenea, în guvern, femeile prezintă jumătate din membri, fiind aşteptat ca liderul opoziţiei, Erna Solberg, să devină cea de-a doua femeie premier din Norvegia în urma alegerilor ce vor avea loc anul acesta.

Măsura nu este de aşteptat să forţeze femeile să se înroleze în armată împotriva voinţei lor, însă va îmbunătăţi echilibrul între sexe, notează Reuters.

Citeşte şi: Cele mai puternice ARMATE din lume. Vezi ce diferenţe există între SUA, Rusia şi China!

Teoretic, toţi tinerii pot fi recrutaţi, însă de la sfârşitul Războiului Rece, forţele armate norvegiene au devenit mai selective în alegerea recruţilor, pe măsură ce li s-au schimbat nevoile. Cei care nu vor să servească în armată pot găsi uşor o scuză, precum efectuarea de studii universitare.

Cele mai citite

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

Prințul de Wales întrebat despre soție și copii: „Toţi sunt bine, mulţumesc. Da, suntem bine”

„ Vă supăraţi dacă vă întreb cum se simt soţia şi copiii dumneavoastră?" a fost întrebat prinţul de Wales de o femeie, potrivit actualitate.org. El...

edilul-șef s-a tuns (Nic)ușor, dar spațiul verde a rămas netoaletat

Ilustrație: Marian Avramescu În literatură, tema comuniunii omului cu natura a fost și este abordată de numeroși autori de renume. În cazul primarului general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă