12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialServiciul de securitate al premierului israelian, acuzat că obligă jurnaliştii să se...

Serviciul de securitate al premierului israelian, acuzat că obligă jurnaliştii să se dezbrace

Forţele de securitate ale premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a obligat membri ai presei străine să se dezbrace, între care şi o corespondentă arabă israeliană însărcinată, la o conferinţă de presă organizată marţi, la Ierusalim, potrivit jurnaliştilor, citaţi de AFP, informează Mediafax.

Agenţii de securitate au supus la “umiliri”, uneori chiar la percheziţii corporale, pe unii dintre zecile de jurnalişti internaţionali din Israel, invitaţi să participe, marţi seara, la o conferinţă de presă anuală susţinută de Natnyahu, într-un hotel din oraş, au declarat aceşti martori.

Unei angajate a postului de televiziune Al Jazeera, din Qatar, Najwan Simri, în vârstă de 31 de ani, i s-a cerut să îşi scoată sutienul. Ea a refuzat acest lucru şi nu a primit autorizaţia să intre în sala unde se desfăşura evenimentul.

“Sunt însărcinată, în luna a patra, şi le-am cerut să nu utilizeze detectorul de metale. M-au invitat deoparte şi mi-au cerut să îmi scot vesta, cămaşa şi, ulterior, sutienul, ceea ce am refuzat să fac”, a declarat Simri, de naţionalitate israeliană.

Biroul Asociaţiei Presei Străine (FPA) din Israel, cu sediul la Tel Aviv, a protestat vehement pe lângă Biroul premierului.

“Suntem conştienţi de exigenţele de securitate, dar este total inacceptabil să inviţi oameni la o recepţie, într-un hotel de cinci stele, iar ulterior să-i constrângi să se dezbrace, la intrare”, apreciază Asociaţia, într-un comunicat.

Potrivit FPA, şi alţi jurnalişti au fost nevoiţi să îşi scoată hainele, şi anume directorul Biroului Wall Street Journal în Israel. Anumiţi corespondenţi mai degrabă au refuzat să intre, decât să se lase percheziţionaţi corporal.

Un agent de securitate i-a cerut unui fotograf israelian, Menahem Kahana, care acoperă subiecte de actualitate pentru Biroul AFP din Ierusalim de 25 de ani, să îşi scoată pantalonii. Anterior, acesta a fost lăsat să aştepte 20 de minute. Fotograful a refuzat, dar a putut să intre la eveniment, după un schimb de replici şi o nouă întârziere.

“Vrem asigurări că acest lucru nu se va repeta. În caz contrar, vom refuza orice nouă invitaţie”, adaugă Asociaţia.

Un purtător de cuvânt din cadrul Shin Bet, serviciul de securitate internă, care asigură protecţia premierului, a declarat că “doar jurnalista de la Al Jazeera a creat probleme, refuzând să dea curs procedurii obişnuite, căreia i s-au supus toţi ceilalţi invitaţi”.

Purtătorul de cuvânt a declarat că această jurnalistă “a refuzat să se supună ordinelor agenţilor de securitate şi a preferat să nu participe la eveniment”.

Securitatea premierului israelian a fost consolidată în mod considerabil, după asasinarea lui Yitzhak Rabin, de către un extremist evreu de dreapta, în 1995.

În prezent, orice jurnalist care acoperă evenimente oficiale, cum ar fi şedinţa săptămânală a Guvernului, este controlat în mod sistematic, cerându-i-se să îşi scoată încălţămintea, cureaua sau ceasul.

Cele mai citite

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă