14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialServiciul de ambulanţă PULS, suspendat pentru neglijenţe şi abateri grave. Medicamente expirate,...

Serviciul de ambulanţă PULS, suspendat pentru neglijenţe şi abateri grave. Medicamente expirate, defibrilatoare fără baterii

Echipa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne şi specialiştii Ministerului Sănătăţii au finalizat controlul la Serviciul de Ambulanţă Puls, care a intervenit în cazul tragicului eveniment în urma căruia fotbalistul echipei Dinamo Patrick Ekeng a decedat. În urma verificărilor s-au constat ”neglijenţe şi abateri grave”. Totodată, s-a dispus suspendarea pe o perioadă de cel puţin 30 de zile a autorizaţiei de funcţionare a firmei private de ambulanţă, până la remedierea tuturor deficienţelor. 

Astfel, la Serviciul de ambulanță Puls, deţinut de firma PULS Medica – care este printre primele servicii de ambulanţă private din România, începându-şi activitatea în 1991, şi care asigură aproape 20% din urgenţele medicale din Bucureşti -, instituțiile statului au identificat o serie de probleme:

– modificarea clasificării ambulanțelor, fără obținerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanțe funcționale erau de tip A (destinate doar transportului pacienților), celelalte trei ambulanțe de tip B și C (destinate urgențelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenții, inclusiv cele de urgență, se făceau cu ambulanțe tip A, care erau incomplet echipate.

– au fost identificare medicamente și materiale sanitare cu termene de valabilitate depășite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor și asistenților, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit și fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.

– pe ambulanțele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.

Potrivit investigației MAI și a Ministerul Sănătății, reprezentanții firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societății. “Aceste aspecte reprezintă neglijențe și abateri grave care revin în sarcina societății comerciale care asigură servicii private de ambulanță”, se menționează într-un comunicat de presă.

Ca urmare a celor constatate, s-au dispus suspendarea pe o perioadă de cel puţin 30 de zile a autorizaţiei de funcţionare a firmei private de ambulanţă, până la remedierea tuturor deficienţelor, dar şi aplicarea a două amenzi, în valoare totală de 23.800 de lei. 

Potrivit MAI, au fost luate următoarele măsuri: 

* suspendarea pe o perioadă de cel puţin 30 de zile a autorizaţiei de funcţionare a firmei private de ambulanţă, până la remedierea tuturor deficienţelor. 

* aplicarea de către DSU a unei amenzi în valoare de 20.000 de lei, pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanţelor. 

* aplicarea de către Direcţia de Sănătate Publică a unei amenzi în valoare de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate şi modul de tratare a deşeurilor medicale. 

* extinderea controlului de către Direcţia de Sănătate Publică pe alte aspecte specifice sesizate, de competenţa acesteia. 

Măsura suspendării autorizaţiei urmează să fie dispusă, conform legii, de către Direcţia de Sănătate Publică, se precizează în comunicatul MAI. 

Citeşte şi: EXCLUSIV. De ce nu a putut fi SALVAT fotbalistul Patrick Ekeng, încă de la faţa locului. S-au respectat sau nu protocoalele de intervenţie?

În urma decesului fotbalistului Patrick Ekeng, vineri, într-un meci din Liga I, personalul din cadrul Serviciului Inspecţie al DSU, doi medici cu experienţă în medicina de urgenţă şi personal desemnat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti au verificat sâmbătă mai multe aspecte la Ambulanţa PULS, care a asigurat serviciul de urgenţă la acest meci. Asfel, au fost controlate ambulanţele serviciului de ambulanţă privat şi dotarea acestora, precum şi respectarea normativelor în vigoare şi s-au făcut o seri de verificări în ce priveşte respectarea legislaţiei privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transport sanitar în regim privat; schema de personal şi a calificărilor acestora, precum şi a documentelor care atestă formarea continuă a angajaţilor care lucrează pe ambulanţe; documentele întocmite în urma intervenţiilor la cazurile de urgenţă şi de consultaţii la domiciliu, inclusiv cele care se fac în baza protocolului cu Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi în baza contractului cu Casa de Asigurări.

Citeşte şi: Noi dezvăluiri şi imagini despre decesul fotbalistul Patrick Ekeng. Liviu Bătineanu, medic Dinamo, la audieri: Nu a fost nevoie de resuscitare pe teren, avea puls şi respira

Sâmbătă, ofiţeri de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei au deschis o anchetă în cazul morţii fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, care a murit vineri seară, la vârsta de 26 de ani, după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului dintre echipele Dinamo Bucureşti şi FC Viitorul Constanţa. În acest caz au apărut contradicţii legate de condiţiile în care a survenit decesul, suporteri dinamovişti susţinând că ambulanţa a intervenit cu întârziere.

 

 

 

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă