17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialSerialul Pugaciov vs Putin continuă la Haga

Serialul Pugaciov vs Putin continuă la Haga

Fostul om de afaceri rus Serghei Pugaciov, care a fugit din Rusia după ce a căzut în disgraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi a obţinut naţionalitate franceză, reproşează Moscovei că în 2009 a îngheţat în totală ilegalitate averile sale din Rusia, printre care proprietăţi, şantiere navale şi mine. „În ultimii ani, Rusia a procedat la atacuri multiforme contra mea, a familiei mele şi investiţiilor mele. Refuz să mă las intimidat de aceste manevre ruse”, a declarat Pugaciov într-un comunicat difuzat marţi la Paris.

După ce a părăsit Rusia, în 2011,  Pugaciov, 52 de ani, a acuzat aliaţii lui Putin că i-au distrus imperiul de afaceri de multiple miliarde de dolari şi au preluat părţile cele mai eficiente. Pugaciov a fondat Mejprombank sau Banca industrială internaţională, în 1992, un an după prăbuşirea URSS, şi a extins-o devenind una din cele mai mari bănci din Rusia, cu sucursale în şantiere navale din Nord şi Baltica. Pugaciov l-a ajutat pe Putin să acceadă în cea mai înaltă funcţie în Rusia în 1999, în cursul ultimelor zile ale preşedinţiei lui Boris Elţin.

Notificarea procedurii internaţionale de arbitraj la Haga a fost remisă lui Vladimir Putin şi miniştrilor ruşi de Finanţe, Justiţie şi Externe, precizează textul potrivit Reuters. „Rusia a violat tratatul bilateral de investiţii (franco-rus) ce garantează un tratament just şi echitabil, şi interzice orice expropriere ilegală faţă de investitorii francezi”, a declarat într-o conferinţă de presă Edward Kehoe, unul din avocaţii lui Pugaciov.

În război cu puterea rusă

Fostul om de afaceri a părăsit Marea Britanie la începutul verii, precizând că nu se mai afla în siguranţă, şi a venit în Franţa, fiind în posesia naţio­nalităţii franceze din 2009. În noiembrie 2014, Interpol a cerut arestarea sa la cererea justiţiei ruse, care îl acuză de escrocherie şi deturnare de fonduri. Moscova îl suspectează că a jucat un rol în falimentul băncii Mejprombank, creată de el şi care a efectuat tranzacţii dubioase pentru a scoate active din Rusia pentru proprietarii băncii. Potrivit avocaţilor săi, Rusia a angajat acţiuni judiciare „nefondate” contra fostului om de afaceri rus „cu intenţia expresă de a-l ruina” şi Rusia nu poate continua să-l persecute pe Pugaciov în lumea întreagă fără a fi pedepsită.

În anii 1990, Serghei Pugaciov a gestionat fondurile fostului preşedinte Boris Elţin, până la demisia acestuia la 31 decembrie 1999. Apoi i s-a atribuit un rol de eminenţă cenuşie pe lângă succesorul lui Elţin, nimeni altul decât actualul preşedinte rus, Vladimir Putin. Avocaţii lui Pugaciov au precizat că acesta nu este singurul care denunţă atitudinea Moscovei, fiind în curs zece proceduri de arbitraj internaţional contra Rusiei. În Franţa, Pugaciov este cunoscut prin cumpărarea în 2007 a societăţii Hediard, în care a investit 100 milioane euro.   

În 2014, Curtea de Arbitraj de la Haga a condamnat statul rus la o despăgubire de 50 miliarde dolari pentru acţionarii grupului petrolier Iukos, fondat de Mihail Hodorkovski, astăzi dezmembrat.

Cele mai citite

Înțelegerea Declarației 700

Declarația 700 este un instrument esențial în cadrul sistemului de administrare fiscală din România, utilizat atât de antreprenori cât și de alte entități de...

Decretele semnate de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 30 aprilie 2024, următoarele decrete: Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2023...

Gata cu cariera de profesor a lui Klaus Iohannis. Președintele s-a pensionat

Catedra de profesor de Fizică de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, care a fost rezervată pentru președintele Klaus Iohannis timp de aproximativ 27...
Ultima oră
Pe aceeași temă