3.2 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialSergiu Lucinschi va fi cercetat sub control judiciar, în dosarul de şantaj

Sergiu Lucinschi va fi cercetat sub control judiciar, în dosarul de şantaj

Instanţa supremă a decis, miercuri, cercetarea sub control judiciar în cazul fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova Sergiu Lucinschi şi arestarea preventivă a ofiţerului de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, în dosarul de şantaj şi trafic de influenţă, informează Mediafax.

Citește și: EXCLUSIV. Procurorul DIICOT Remus Jurj, URMĂRIT penal alături de Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu și de Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Moldovei

astfel, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în parte cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, din 1 aprilie până în 30 aprilie, doar pentru Constantin Comăneanu.

În cazul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, instanţa a dispus măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, din 1 aprilie până în 30 mai, respingând astfel cererea DNA de arestare preventivă.

În timpul controlului judiciar, Sergiu Lucinschi are interdicţie să părăsească România şi să comunice cu suspecţii, denunţătorii, martorii şi experţii din dosar. De asemenea, Sergiu Lucinschi trebuie să meargă la Poliţia Oraşului Voluntari, judeţul Ilfov, în zilele stabilite prin programul de supraveghere, să se prezinte în faţa procurorilor sau la instanţă ori de câte ori este chemat şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa.

Decizia de miercuri poate fi contestată de procurori şi de Lucinschi şi Comăneanu la instanţa supremă.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut în noaptea de luni spre marţi pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru șantaj şi trafic de influenţă şi pe Constantin Comăneanu, ofițer de poliție la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru luare de mită. După expirarea ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore, Sergiu Lucinschi a fost lăsat liber.

În acelaşi dosar, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la șantaj.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop și de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de “gestiune frauduloasă”, pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-ar fi spus că are influenţă, direct şi indirect, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care îl priveau pe omul de afaceri.

“În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente”, conform DNA.

În 17 martie, pentru acest “ajutor”, Lucinschi a cerut şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunoştea că îi datorează lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Conform sursei citate, Radu Pricop l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Sergiu Lucinschi, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, ”sub imperiul constrângerilor repetate”.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe același om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale, o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinația Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

“Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii”, au mai arătat procurorii DNA.

Ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfășura activități specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, inițial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.

“Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior”, au precizat procurorii.

Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro daţi de omul de afaceri.

Potrivit site-ului de informaţii economice Mold-Street.com, Sergiu Lucinschi, în vârstă de 50 de ani, a făcut studii în domeniul artelor la Moscova şi chiar era cunoscut ca un bun cântăreţ. În anii 1990-2000 a deţinut mai multe afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte Most (Podul) din Moscova.

În anul 2011, s-a mutat în România, unde a preluat gestiunea companiei Genesis International, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În Republica Moldova, compania Genesis International a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naţionale, dar şi a zece străzi din Chişinău, în baza unui credit acordat de o companie străină.

În anul 2012, compania Genesis International a intrat în insolvenţă, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care drept argument erau aduse subcontracte de lucrări la drumurile din Moldova, încheiate cu firmele Strabag din Austria şi Toto&Taddei SPA din Italia, mai scrie Mold-Street.com.

Anul trecut, Serghei Lucinschi a înregistrat la Moscova două noi companii: Vest-Torg şi Glavreghionproiect.

Cele mai citite

Rusia susține că Bulgaria a dat drept de survol pentru avionul lui Lavrov, ca să ajungă la reuniunea OSCE

Autoritățile Rusiei susțin că avionul ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, a primit drept de survol din partea Bulgariei, astfel încât ministrul rus să...

Prețul petrolului crește cu peste 2%

Prețul petrolului a urcat cu peste 2%, pe fondul posibilității ca OPEC+ să prelungească sau să aprofundeze reducerile de ofertă, a scăderii producției de...

Ce avantaje asigură țevile din inox pentru instalații sanitare

Se întâmplă frecvent ca persoanele care nu cunosc foarte bine metalele să nu ştie tot ce este este important despre aliaje și proprietățile acestora....
Ultima oră
Pe aceeași temă