10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialSergiu Băhăian rămâne în arest

Sergiu Băhăian rămâne în arest

Sergiu Băhăian şi alte 14 persoane trimise în judecată pentru fraude de peste două milioane de euro rămân în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, contestaţia procurorilor DIICOT faţă de decizia Tribunalului Ialomiţa ca aceştia să fie eliberaţi, potrivit Mediafax.

Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva unei decizii din 28 iulie a Tribunalului Ialomiţa prin care omul de afaceri Sergiu Băhăian şi ceilalţi inculpaţi judecaţi alături de acesta într-un dosar economic erau lăsaţi în libertate. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, astfel că aceştia vor rămâne în continuare în arest.

Procurorul DIICOT a arătat instanţei că decizia Tribunalului Ialomiţa de judecare în libertate a lui Sergiu Băhăian şi a celorlalţi 14 inculpaţi din acest dosar este nelegală pe motiv că judecătorii de la Ialomiţa nu au avut în vedere limitele mari de pedeapsă ale infracţiunilor pentru care aceştia au fost trimişi în judecată.

Un alt motiv invocat de procurorul DIICOT a fost acela că Sergiu Băhăian şi ceilalţi inculpaţi s-ar putea sustrage judecăţii, precizând că instanţa ialomiţeană încă nu i-a audiat în acest caz, în cadrul cercetării judecătoreşti.

În replică, avocatul lui Sergiu Băhăian a arătat instanţei Curţii de Apel Bucureşti că infracţiunile presupus comise de clientul său ar fi fost săvârşite în urmă cu patru ani şi că procurorii DIICOT “nu au dovedit fapte recente ale acestuia”.

Avocatul a cerut instanţei lăsarea în libertate a lui Băhăian şi pe motiv că acesta este arestat preventiv de mult timp, respectiv de “mai bine de şase luni de zile”. El a precizat că nu ar mai trebui să fie arestat în continuare întrucât “chiar în rechizitoriu se arată că Sergiu Băhăian a avut o atitudine sinceră pe parcursul urmăririi penale”.

La finalul procesului, în ultimul cuvânt Sergiu Băhăian a declarat: “Însuşi procurorul care a făcut rechizitoriul a făcut referire în acest act la atitudinea mea sinceră, fapt ce a dus chiar la recuperarea unor bunuri. Chiar şi arestat am încercat şi am făcut toate eforturile şi am reuşit să plătesc o parte din suma considerată prejudiciu. Promit solemn că voi depune în continuare eforturi financiare pentru plătirea întregii sume considerate prejudiciu”.

La începutul lunii iunie, omul de afaceri Sergiu Băhăian, alături de 14 persoane, a fost trimis în judecată pentru înşelarea a 35 de firme din Bucureşti şi din ţară, precum şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, Tribunalul Ialomiţa începând dezbaterile în acest proces în 30 iunie.

Sergiu Băhăian, Edward Marian Mărculescu, Gheorghe Teleagă, Mihai Dăscălete, Dan Negureanu, Marin Călin, Petru Brumă, Adrian Radu, Costin Badea, Maricel Bartic, Nicolae Dumitru, Nicolae Ionescu, Ionel Dumitru, Adela Elena Băilescu şi Ion Stoica sunt acuzaţi de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, dar şi de înşelăciune.

Tribunalul Ialomiţa a luat în discuţie, în 28 iulie, menţinerea în arest preventiv a celor 15, judecătorul apreciind că pot fi eliberaţi.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a făcut recurs faţă de această decizie a Tribunalului Ialomiţa, care s-a judecat marţi, la Curtea de Apel Bucureşti.

Fostul patron al societăţii Sabina Product şi patron al clubului Gloria Buzău, Sergiu Băhăian, – care a declanşat unul din cele mai mari scandaluri financiare din România în 1995 – era căutat de DIICOT pentru o fraudă de două milioane de euro, în urma unor operaţiuni comerciale, emiţând file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive, în 17 ianuarie el fiind arestat de către Tribunalul Ialomiţa, după ce a fost prins de anchetatori.

Potrivit DIICOT, membrii grupării foloseau, pentru comiterea infracţiunilor, persoane racolate în acest scop, pe numele cărora au fost înfiinţate aproximativ 40 de societăţi comercial. Prin intermediul acestor firme au fost făcute o serie de operaţiuni comerciale constând în principal în achiziţii de mărfuri care erau achitate cu instrumente de plată fără acoperire în bancă, în obţinerea în mod fraudulos a unor finanţări prin gajarea aceluiaşi bun în mai multe rânduri, la diverse bănci, precum şi în achiziţionarea în leasing a unor autoturisme.

După ce îşi îndeplineau rolul, persoanele respective erau ucise, până acum fiind identificate patru victime, informa DIICOT.

Victimele grupării infracţionale conduse de Sergiu Băhăian sunt Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, primii ucişi fiind Cernat şi Leonte.

De altfel, DIICOT- Serviciul Teritorial Constanţa, la începutul lunii iulie, l-a deferit justiţiei pe Sergiu Băhăian şi pe alţi complici ai acestuia, acuzaţi de infracţiuni economice (fraude de aproape 600.000 de euro), separat fiind făcute investigaţii cu privire la crime.

Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste şapte miliarde de lei vechi.

În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăian a fost arestat în Ungaria, iar câteva luni mai târziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare.

La scurt timp, Băhăian a fost dat în urmărire şi învinuit că, împreună cu Laura Petrov, l-ar fi înşelat pe cetăţeanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de mărci. Băhăian şi Petrov au încheiat două contracte de împrumut cu cetăţeanul german, garantând cu bunuri din patrimoniul firmei la care Petrov este administrator şi care, în realitate, nu existau. De fapt, Hocker s-a asociat cu cei doi pentru a repune pe picioare societatea Sabina Product, dar aceştia ar fi cheltuit în interes personal banii împrumutaţi.

În octombrie 2002, Băhăian a părăsit închisoarea, fiind eliberat condiţionat.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă