14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. UPDATE. Preşedinţia ucraineană: Armistiţiul semnat vineri este ÎN GENERAL RESPECTAT

VIDEO. UPDATE. Preşedinţia ucraineană: Armistiţiul semnat vineri este ÎN GENERAL RESPECTAT

UPDATE  18:30  Petro Poroşenko şi Vladimir Putin au constatat în cursul unei convorbiri telefonice că armistiţiul semnat vineri este "în general respectat", a anunţat preşedinţia ucraineană, informează AFP. Preşedinţia ucraineană mai spune, în acelaşi comunicat, că măsurile luate trebuie implementate efectiv "pentru ca armistiţiul să aibă un caracter durabil".

_ _ _

Liderii separatiştilor de la Doneţk au acuzat sâmbătă forţele guvernamentale că au încălcat armistiţiul intrat în vigoare cu o zi înainte, relatează Mediafax.

"Ieri (vineri), la ora 21.00, au fost mai multe tiruri de rachetă la periferia Doneţkului, precum şi un convoi de armament greu care venea din Zaporijjia", o regiune vecină cu Doneţk, a declarat pentru AFP Vladimir Makovici, un oficial din cadrul Parlamentului separatist.

La rândul său, Kievul a acuzat sâmbătă rebelii proruşi că au tras asupra poziţiilor armatei. "Vineri au fost 28 de focuri de armă împotriva poziţiilor forţelor ucrainene, dintre care zece după intrarea în vigoare a armistiţiului", a declarat purtătorul de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lisenko, în cursul unei întâlniri cu presa.

Aceste tiruri au avut loc în regiunile Doneţk şi Lugansk, două bastioane ale separatiştilor proruşi, potrivit acestui purtător de cuvânt.

"Forţele din cadrul operaţiunilor antiteroriste respectă cu scrupulozitate ordinul de încetare a focului", a adăugat el.

Kievul şi rebelii proruşi au semnat, vineri, la Minsk un armistiţiu care să pună capăt conflictului care durează de aproape cinci luni în est şi care s-a soldat cu 2.600 de morţi şi jumătate de milion de refugiaţi. Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora României).

Noaptea a fost calmă în principalele oraşe din estul Ucrainei după intrarea în vigoare, vineri seara, a unui armistiţiu încheiat între Kiev şi rebelii proruşi, relatează AFP.

La Doneţk, capitala regională şi bastionul rebelilor ruşi, "noaptea de vineri spre sâmbătă a fost calmă", a anunţat sâmbătă dimineaţa primăria într-un comunicat. "Nu am primit nicio informaţie cu privire la focuri de armă, salve de tunuri sau explozii în oraş".

"Sper că încetarea focului va fi de durată. Dacă aţi fi locuit în apartamentul meu în timpul acestor bombardamente, să fiţi nevoiţi să săriţi dimineaţa din pat, aţi înţelege cât de bucuros sunt că s-a ajuns la o încetare a focului", a mărturisit pentru AFP Vasili, afirmând că va împlini 50 de ani duminică, dacă va "mai fi în viaţă".

Ali, în vârstă de 24 de ani, un student la medicină venit din Irak, susţine că s-a întors în Doneţk vineri după anunţarea armistiţiului. "Am auzit că totul va reveni la normal cu acest armistiţiu. Îmi place la Doneţk şi vreau să trăiesc în continuare aici şi să îmi termin studiile", a afirmat el.

La Mariupol, port strategic situat pe litoralul Mării Azov, care se temea în ultimele zile de un asalt al proruşilor, situaţia este, de asemenea, calmă.

Doi voluntari din batalionul Azov, care luptă alături de trupele ucrainene, au confirmat pentru AFP că noaptea a fost "foarte calmă" şi că nu au auzit niciun zgomot suspect.

Kievul şi rebelii proruşi au semnat, vineri, la Minsk un armistiţiu care să pună capăt unui conflict care durează de cinci luni în estul Ucrainei şi care s-a soldat cu 2.600 de morţi şi jumătate de milion de refugiaţi. www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/5c1eeee95f0b1ae68137e84893ba4237/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Ce inovații a adus Rolex în lumea ceasurilor?

De peste 100 de ani Rolex a acaparat piața ceasurilor de lux, devenind una dintre cele mai cunoscute și apreciate mărci producătoare din întreaga...
Ultima oră
Pe aceeași temă