13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial„Separatiștii ucid refugiaţi cu rachete rusești“

„Separatiștii ucid refugiaţi cu rachete rusești“

Kievul afirma luni că insurgen­ţii pro-ruşi au atacat o coloană de refugiaţi care plecau din Lugansk, lăsând în urmă „numeroşi morţi“ civili, printre care femei şi copii. Generalul american Philip Breedlove, comandantul NATO în Europa, a declarat că Alianţa nu intenţionează să intervină în Ucraina, care nu este membră NATO, dar, în cazul unei agre­siuni militare a Rusiei împotriva unui stat membru al Alianţei, organizaţia va riposta în virtutea Articolului 5.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lisenko, a declarat că rebelii „au tras asupra unei coloane de refugiaţi în apropiere de Lugansk cu lansatoare multiple de rachete Grad şi cu mortiere livrate de Rusia” şi a precizat că numeroşi civili au fost ucişi, printre care femei şi copii. Lisenko a adăugat că acea coloană de refugiaţi urma un culoar umanitar la nord de Lugansk, bastion al separatiştilor pro-ruşi, prin care peste 1.800 persoane au fugit din oraş în ultimele două zile, dar a nimerit „în plină zonă de lupte”, unde rebelii lansaseră o contra-ofensivă împotriva armatei guvernamentale.

Referitor la diferendul privind convoiul cu ajutoare trimis de Rusia pentru populaţia din estul Ucrainei, nu sunt progrese notabile, deşi Kievul şi Moscova au convenit un control al încărcăturii. 16 din cele 280 de camioane urmau să fie controlate pentru a trece în Ucraina prin punctul de frontieră Isverino, dar garanţiile de securitate solicitate de Crucea Roşie pentru zonele aflate pe traseu nu au fost îndeplinite.

Reuniune la Berlin

În timp ce luptele violente continuă să facă victime în estul Ucrainei, la Berlin a fost lansată opţiunea diplomatică, o tentativă de stopare a spiralei violenţei. În cadrul unei reuniuni de criză, miniştrii de Externe ai Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei s-au arătat pesimişti, situaţia în conflictul din Ucraina fiind dificilă. Au fost abordate patru puncte – încetarea focului, controlul frontierelor, ajutorul umanitar şi procesul politic. Dar, ministrul german Frank-Walter Steinmaier avertiza că „suntem departe de o soluţie politică”.

Omologul său rus, Serghei Lavrov, a explicat luni că a fost obţinut un acord privind trecerea convoiului umanitar, dar nu şi în ce priveşte o încetare a focului: „Nici un progres nu a fost obţinut asupra unei încetări a focului şi a unei reglementări politice în Ucraina”. Discuţiile vor continua, dar se anunţă dificile şi îndelungate.

Avertismentul lui Breedlove

În timp ce unii experţi militari declară că Putin ar putea viza ţările baltice, unde există importante minorităţi ruse, generalul american Philip Breedlove, comandantul Alianţei în Europa, a avertizat Moscova că, în cazul unei agresiuni contra unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, NATO va riposta militar, activând Articolul 5. Oficialul american a subliniat că ţările aliate din estul Europei trebuie să se pregătească pentru o posibilă ameninţare din partea „omuleţilor verzi”, aluzie la militarii ruşi în uniforme fără însemne care au acţionat când Rusia a intrat în Crimeea.  

Cele mai citite

Dennis Man şi Valentin Mihăilă vor juca în Serie A! Parma a promovat matematic

Parma, echipa românilor Dennis Man şi Valentin Mihăilă, a promovat matematic în Serie A, după ce a remizat miercuri în deplasare cu Bari, 1-1,...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă