11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSeparatiştii pun în pericol armistiţiul

Separatiştii pun în pericol armistiţiul

 

Încetarea focului în estul Ucrainei a fost din nou încălcată duminică de separatişti în zona aeroportului din Doneţk, fief al rebelilor pro-ruşi, pe fondul unei creşteri a tensiunilor între Kiev şi Moscova. Dacă preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, se felicita zilele trecute pentru „schimbarea radicală“ a situaţiei datorită acordului de încetare a focului în est, zgomotul armelor continuă să se facă auzit.

Occidentul acuză Rusia că joacă un rol activ în sânul rebeliunii separatiste prin trimiterea de arme şi trupe, dovedite prin imagini satelitare, dar Kremlinul continuă să nege. Cu câteva zile înaintea vizitei lui Poroşenko la Washington, Rusia a acuzat SUA că aţâţă conflictul din est din motive pur strategice, iar Kievul a denunţat tentativa rusă de „eliminare a Ucrainei”. Sâmbătă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că ar fi în interesul tuturor ca Ucraina să evite alierea cu NATO şi a subliniat că statutul de ne-aliniat al Ucrainei este „o problemă fundamentală” pentru Moscova, iar eforturile Kievului pentru abolirea acestui statut sunt făcute la inspiraţia americană pentru a provoca o ruptură între Europa şi Rusia.

De la invazie la „Novarossia”

Kievul îl acuză pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că vrea să „preia Ucraina”, un scenariu avut în vedere de numeroşi experţi occidentali care estimează că Moscova are veleităţi războinice şi ar putea anexa jumătate din ţară. „Scopul final al lui Putin nu este doar controlarea regiunilor separatiste din est, Doneţk şi Lugansk, el vrea întreaga Ucraină“, a declarat premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk. Primul pas va fi crearea unui pasaj care va lega teritoriul ucrainean de Crimeea anexată de Rusia. În Polonia, cercetătorii Institutului pentru Relaţii Internaţionale au atenționat că o nouă ofensivă rusă în Ucraina se va produce în toamnă , la finele lunii octombrie, pentru instaurarea unui pasaj terestru lung de 300 km pentru garantarea aprovizionării din Rusia cu produse alimentare şi cu energie a Crimeii. Al doilea scenariu, posibil 30%, evocă proclamarea în ianuarie a unei „Novorossia” în jumătatea de sud a Ucrainei, care va permite ralierea Transnistriei la Rusia, trecând prin Crimeea.  

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă