19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialŞeful ISJ Brăila și alte nouă persoane au fost trimise în judecată...

Şeful ISJ Brăila și alte nouă persoane au fost trimise în judecată de DNA

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Iulian Danielescu, un fost inspector şcolar şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA într-un dosar privind fapte de corupţie, informează Mediafax.

Potrivit DNA, pe 17 iunie 2014, Iulian Danielescu, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, împreună și în înțelegere cu inspectorul şcolar de limba română Simion Adrian, a dispus constituirea unei comisii de soluționare a unei contestații, la intervenţia consilierului în Ministerul Educației Naționale – Direcția Minorități Dumitru Dragoș Mircea.

Contestaţia era formulată de o rudă a unei eleve, Baciu Andrada Bianca, împotriva sancțiunii prin care era notată cu 2 la purtare din cauza numărului mare de absențe nemotivate, Ca urmare a acestei situaţii, eleva respectivă ar fi fost exmatriculată, cu drept de înmatriculare în anul școlar imediat următor.

Citește și: Dinu Pescariu a ajuns la DNA

"Comisia astfel constituită, din care au făcut parte, pe lângă Simion Adrian, și Mândreanu Constantin Ciprian și Picuș Veronica, a determinat consiliul de administrație al liceului respectiv să recalculeze nota la purtare acordată Andradei Bianca Baciu, astfel încât aceasta să promoveze anul școlar. În cursul lunii aprilie 2014, Baciu a depus la cabinetul medical al liceului două adeverințe medicale, cunoscând că sunt falsificate, cu scopul de a motiva absențele de la cursurile școlare din perioadele 23 -24 aprilie 2014 și 28 – 30 iunie 2014. Acest fapt ar fi determinat reducerea numărului total de absențe nemotivate pe semestrul II al anului școlar 2013-2014 și, ulterior, anularea notei 2 la purtare acordată de Consiliul Profesoral la ședința din 17 iunie 2014 și modificarea acesteia prin mărire, toate acestea determinând în final, promovarea elevei în anul școlar următor", se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA au constatat şi alte fapte de corupţie comise de inspectorul şcolar Simion Adrian. Astfel, potrivit DNA, pe 26 iunie 2014, inspectorul şcolar Simion Adrian a determinat-o, cu intenţie, pe Ștefania Mădălina Mocanu, profesor corector al unei contestații formulate de o elevă a unui liceu teoretic, să o reexamineze și respectiv să corecteze în mod favorabil probele elevei, cu scopul de a promova corigența la materia respectivă și, implicit, de a promova anul școlar.

Citește și: Gheorghe Ștefan, audiat la DNA

Pe de altă parte, pe 3 septembrie 2009, în contextul desfășurării sesiunii de bacalaureat, Simion Adrian le-a determinat cu intenție pe profesoarele Petrica Plopeanu și Carmen Lăcrămioara Aldea să corecteze în mod intenționat favorabil contestația unui elev, formulată în legătură cu nota obținută la proba scrisă la disciplina limba și literatura română, în sesiunea august – septembrie 2014, determinând astfel obținerea unei note superioare și, implicit, a unei medii de promovare a examenului de bacalaureat.

Conform procurorilor DNA, teza elevului a fost inițial notată cu 4,30, iar la recorectarea făcută de către cele două profesoare, care acum au calitatea de inculpate, teza a fost notată cu 5,30, exact așa cum îi solicitase inculpatul Petre Purcărea inspectorului școlar Simion Adrian, astfel încât nota să fie peste 5, minimul necesar promovării examenului la o disciplină de examen.

În același context, pe 5 septembrie 2014, Simion Adrian, beneficiind de ajutorul lui Purcărea, a primit 800 lei de la părinții unei eleve, după ce, anterior, acceptase ca în schimbul oferirii și promisiunii unui folos material să corecteze în mod favorabil contestația formulată de elevă, în scopul obținerii unei note superioare și a unei medii finale de promovare.

Citește și: Senatorul PSD Radu Oprea, audiat la DNA Ploiești

Procurorii DNA mai arată că, pe 26 septembrie 2014, Simion Adrian, în calitate de inspector școlar și membru în comisia de examinare constituită în legătură cu concursul organizat pentru ocuparea unui post de documentarist la Palatul Copiilor Brăila, instituție cultural-educativă subordonată Inspectoratului Școlar Județean Brăila, a primit mai multe produse alimentare, în valoare totală de 100 lei de la o persoană, în scopul examinării în mod favorabil și a promovării concursului de către aceasta.

Astfel, procurorii Serviciului Teritorial Galați al DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Simion Adrian, inspector școlar la disciplina limba română, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila la data săvârșirii faptelor, acuzat de trei infracţiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, de abuz în serviciu şi de două infracţiuni de luare de mită.

Citește și: Brăila: O inspectoare și doi profesori, trimiși în judecată, într-un dosar de mită la bacalaureat

Potrivit DNA, au mai fost trimişi în judecată în stare de libertate, pentru abuz în serviciu, Iulian Danielescu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, şi profesorii membri ai comisiei de corectare a contestațiilor – Ştefania Mocanu, Constantin Ciprian Mândreanu, Veronica Picuş, Petrica Plopeanu şi Carmen Lăcrămioara Aldea.

Tot în stare de libertate au fost trimişi în judecată şi Andrada Bianca Baciu, pentru uz de fals în formă continuată, şi Dragoş Mircea Dumitru, consilier în Ministerul Educației Naționale – Direcția Minorități la data săvârșirii faptei, pentru două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, precum şi Petre Purcărea pentru două infracţiuni de complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă