11.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialȘeful diplomației turce: Am început să primim semnale pozitive din SUA, cu...

Șeful diplomației turce: Am început să primim semnale pozitive din SUA, cu privire la extrădarea lui Gulen

Șeful diplomației turce, Mevlüt Cavusoglu, a precizat, vineri, că Turcia a început să primească „semnale pozitive” din partea Statelor Unite, cu privire la cererea de extrădare a predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar plănuit lovitura de stat eșuată de luna trecută, informează AFP, citat de Agerpres.

„Continuă să fie pregătite documente (pentru extrădare) și am început să primim semnale pozitive din Statele Unite”, a declarat Cavusoglu, fără alte precizări, într-o conferință de presă comună cu omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, aflat în vizită la Ankara.

 

Pe de altă parte, ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, a afirmat, vineri, că decizia Washingtonului cu privire la extrădarea lui Gulen este o chestiune de ordin politic, nu judiciar, potrivit agenției DPA:

„În final, decizia Administrației SUA va fi o decizie de ordin politic. În cazuri asemenea acestuia, a nu-l extrăda ar însemna, desigur, să preferi prietenia lui Fethullah Gulen celei din partea Turciei”, a declarat Bozdag într-o intervenție televizată.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut SUA să aleagă între Turcia și FETO, acronim pentru „gruparea teroristă Gulen”, utilizat de autoritățile turce pentru a desemna mișcarea predicatorului turc Fethullah Gulen, autoexilat în SUA. Turcia a calificat mișcarea religioasă a lui Gulen drept „grupare teroristă” și cere ca Fethullah Gulen să fie extrădat, pentru a fi adus în fața justiției turce.

Washingtonul a refuzat să-l extrădeze, pentru că, afirmă SUA, Ankara nu a prezentat dovezi clare privind implicarea acestuia în puciul eșuat.

Cele mai citite

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

VIDEO. Mircea Geoană: „Ţara a fost şi e condusă de o generaţie politică tot mai incompetentă”

Mircea Geoană, posibilul candidat la alegerile prezidențiale, spune că România este condusă de o generaţie politică „tot mai incompetentă” şi că politicieni care nu...

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă