16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialȘeful diplomației americane: Relațiile ruso-americane, la cel mai scăzut nivel de după...

Șeful diplomației americane: Relațiile ruso-americane, la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. Nu se întrevede un nou început

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, susține că nu se întrevede „un nou început” între Statele Unite și Rusia, relațiile dintre cele două state fiind la cel mai scăzut nivel de la închierea Războiului Rece, informează AFP, citat de Agerpres.

Într-un interviu acordat postului NBC, secretarul de stat american a apreciat că relațiile ruso-americane au ajuns „la cel mai scăzut nivel din toate timpurile de după încheierea războiului rece, cu un nivel foarte slab de încredere".

„Se consideră în general că asta nu este bine pentru lume (…) și cu siguranță nu este bine pentru noi, pentru poporul american, pentru interesele noastre de securitate națională", a mai spus șeful diplomației americane.

Totodată, el a exclus posibilitatea unui „nou început" între Washington și Moscova, după modelul „resetării" lansate în 2009 de președintele american de atunci, Barack Obama, și de secretarul de stat din acea vreme, Hillary Clinton.

„Cuvinte ca <<relansare>> sunt depășite. Nu putem reporni. Nu putem șterge trecutul. Nu putem lua startul din nou. Mergem mai departe cu ce avem", a mai adăugat Rex Tillerson.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, joi, presei că „este prea devreme pentru a trage concluzii”, întrebat în legătură cu o „dezghețare” a relațiilor dintre cele două mari puteri.

„Simplul fapt că a existat un dialog este un lucru foarte pozitiv. Președinții au vorbit la telefon de trei ori și, în continuarea acestui dialog, (secretarul de stat american) Rex Tillerson a fost primit la Moscova, iar (ministrul de externe rus) Serghei Lavrov a fost primit la Washington. Cu toate acestea, trebuie să păstrăm un optimism prudent pentru moment, pentru că avem mult de lucru înaintea noastră", a precizat Dmitri Peskov.

Cele mai citite

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă