14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialȘeful cantinei unui ziar turc de opoziție a fost arestat preventiv, după...

Șeful cantinei unui ziar turc de opoziție a fost arestat preventiv, după ce a spus că ar refuza să-l servească pe Erdogan cu un ceai

Şeful cantinei cotidianului turc de opoziţie Cumhuriyet a fost arestat preventiv sub acuzația de “injurii la adresa şefului statului”, anunță agenția AFP, citată de News.ro.

Arestarea s-a produs după ce șeful cantinei a spus că ar refuza să-i servească un ceai președintelui Recep Tayyip Erdogan, scrie în ediţia de luni ziarul Cumhuriyet.

Senol Buran a fost plasat în detenţie preventivă duminică seara, precizează ziarul, un aprig critic al lui Erdogan şi ai cărui patron, redactor-şef şi mai mulţi jurnalişti au fost deja încarceraţi luna trecută.

Buran este acuzat că a spus lucruri nu tocmai amabile faţă şeful statului turc şi că a afirmat că ar refuza să-i servească ceai dacă ar veni la sediul ziarului.

El a fost denunţat de un polişist care asigură securitatea sediului din Istanbul al Cumhuriyet, potrivit ziarului.

În timpul interogatoriului, Buran a negat că l-a insultat pe preşedinte, însă a recunoscut că a spus că nu i-ar servi ceai, scrie publicaţia.

Procese cu privire la injurierea lui Erdogan s-au multiplicat după ce acesta a fost ales preşedinte, în august 2014, un semn, în opinia unor critici, al unei derive autoritariste.

Aproape 2.000 de proceduri judiciare au fost lansate în Turcia şi vizează artişti, jurnalişti şi simpli cetăţeni, care riscă până la patru ani de închisoare.

Cumhuriyet, unul dintre ultimele ziare de opoziţie din Turcia, este ţinta preşedintelui, după ce a publicat anul trecut o anchetă în care dezvăluia că serviciile secrete turce au livrat armament unor rebeli islamişti în Siria.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă