14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialŞefii DIICOT și DNA acuză SIE

Şefii DIICOT și DNA acuză SIE

Procurorul-șef al DIICOT a susținut ieri că SIE nu i-a ajutat pe procurori  cu informații  în anchetele penale, nici măcar în dosarul în care șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, a fost spionată, la comandă,  de reprezentanții unei firme din Israel, Black Cube.

“Serviciul de Informații Externe nu ne-a ajutat cu nici o informație. Nu știm cine a comandat acțiunea împotriva șefei DNA. Avem, însă, unele suspiciuni”, a declarat, ieri, Daniel Horodniceanu, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) la seminarul organizat de coaliția “Inițiativa pentru o Justiție Curată" cu tema "Piedicile și performanțele anticorupției".

"Nu am primit informații de la SIE. Dacă ar exista, le-am fi prezentat instanței”, a precizat Daniel Horodniceanu.

În acest dosar, plângerea penală a fost înaintată de către tatăl șefei DNA, care, la rându-i, a fost hărțuit de reprezentanții Black Cube.

Serviciul de Informații Externe nu a făcut nici o informare, nu a transmis indicii de probă  nici des­pre exportul de valută din România spre off-shore-uri, au arătat atât procurorul-șef al DIICOT, dar și procurorul-șef al DNA, Codruța Kövesi, la întâlnirea unde s-a dezbătut, printre altele, “Raportul privind recuperarea produsului infracțiunii de la prejudiciu la confiscare”.

Pe rolul parchetelor și instanțelor de judecată există și au existat numeroase dosare penale cu prejudicii de zeci, chiar sute de milioane de euro, dar nu se recuperează mai nimic nici după sentințe definitive în care se dispun confiscări.

Autorii infracțiunilor au grijă să exporte banii obținuți ilegal, care cu greu pot fi descoperiți în condițiile în care SIE nu ajută instituțiile judiciare  cu informații pentru a se putea recupera prejudiciilor  ascunse în paradisuri fiscale în bani sau sub formă de proprietăți.

“În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrate, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar patru dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. (…) Aș putea să spun că în 2015 nu am primit nici un fel de informare de la SIE, nici în 2014 nu am primit de la SIE, nici în 2013 nu am primit de la SIE. De fapt, de când am preluat această funcție nu am primit nici un fel de informare de la SIE“, a afirmat Laura Codruța Kövesi.

Șefa DNA a precizat că în investigațiile procurorilor anticorupție se observă că tot mai mulți inculpați și-au deschis conturi și afaceri în străinătate, că își mută bani și își cumpără proprietăți în afara țării. „Sigur că se ridică firesc întrebarea: de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activități? Sunt companii străine anchetate în țara lor pentru că au dat mită în România și nu am primit sesizări cu aceste infracțiuni. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nu am primit sesizări nici despre iahturile din străinătate, nici despre vilele de lux din străinătate. Uneori am aflat despre astfel de informații din investigațiile noastre proprii, prin comisiile rogatorii derulate, sau de foarte multe ori am aflat chiar din investigații jurnalistice care au făcut dezvăluiri despre companii anchetate în străinătate care au oferit mită în România sau despre conturi ale unor persoane din România care au derulat sume de bani sau au făcut tranzacții sau afaceri în străinătate. Se naște firesc întrebarea, și aș pleca de la un exemplu concret, dacă credem că se pot cumpăra proprietăți imobiliare în Franța cu suma de peste 6,7 milioane de euro și nici un ofițer de informații să nu afle despre acest lucru, nici un ofițer de informații să nu se împiedice de această informație? Mie îmi este greu să cred acest lucru“, a susținut procurorul-șef al DNA.

Laura Codruța Kövesi a avertizat că „este ilegal să deții o astfel de informație și să nu sesizezi DNA și atunci mă întreb în mod firesc dacă cumva nu s-au aflat astfel de cazuri?“.

Potrivit legii, când în străinătate se pun la cale acțiuni de spionaj sau care pot aduce atingere siguranței naționale în România sau alte tipuri de infracțiuni, res­ponsabilitatea este a Serviciului Extern de Informații. Acțiunile reprezentanților Black Cube împotriva șefei DNA au fost stabilite în străinătate; firma, înființată de foști ofițeri Mossad, este din Israel. SIE trebuia să transmită DIICOT aceste informații, dar nu a făcut-o. Deocamdată nu se cunosc motivele. „România Liberă“ a contactat SIE, dar până la închiderea ediției nu am primit răspunsuri la întrebările puse.

Cele mai citite

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă