17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSefia SRI contra votul pentru legile securitatii

Sefia SRI contra votul pentru legile securitatii


“Claudiu Saftoiu a condus colectivul de talibani securisti de la Cotroceni”

– Ce parere aveti despre numirile la sefia serviciilor secrete? Va asteptati la ele ?
– Ambele numiri sunt neasteptate, pentru ca nu stiu ce anume l-a recomandat pe Claudiu Saftoiu pentru SIE, in afara faptului ca a fost cel care a condus colectivul de talibani securisti care a elaborat acel pachet de legi privind securitatea nationala.
– Nu e o apreciere cam dura? Colectivul care a lucrat la Victoria a fost mai putin taliban?
– La Cotroceni a functionat un colectiv format din ofiteri de informatii, care au fost coordonati de Saftoiu. El poarta responsabilitatea pentru toate derapajele sesizate de societatea civila si de presa din acel pachet de legi, un fel de Patriotic Act in varianta balcanica.
– Sa revenim la George Maior.
– Mai surprinsi poate decat cei din Coalitie au fost pesedistii, pentru ca prin aceasta numire-surpriza Basescu reuseste sa divida PSD in doua mari tabere: cea a oportunistilor indiferent de varsta si cea a comunistoizilor.
– Ceea ce din punct de vedere politic nu este prea rau, daca s-ar reusi o despartire a apelor.
– Eu cred ca poate a existat un troc, sefia SRI la schimb cu votul pe legile sigurantei nationale.

“Maior nu a fost pana acum vreun caine de paza al democratiei”

– Pe de alta parte, se spune despre George Maior ca este un tehnocrat, un specialist in strategii, un personaj agreat de NATO, un produs atipic al PSD-ului
– Ramane sa ne convinga, eu pana acum in luarile lui publice de atitudine in ce priveste exercitarea controlului asupra serviciilor nu am vazut a fi un caine de paza al democratiei in calitatea lui de membru in comisiile care supravegheaza comisiile. Eu nu l-am auzit vreodata cu atitudini critice la adresa serviciilor de informatii, chiar daca au fost deseori derapaje.
– Concret, se pare ca aveti de reprosat nu atat persoana numita, cat gestul politic.
– Asta este problema de fond, presedintele a comis un gest politic, a alimentat un conflict deja existent.
– PNL pe cine ar fi propus, de exemplu?
– Nu am participat la nici un fel de discutie in interiorul PNL legat de aceste numiri, numirile sunt in atributiile presedintelui partidului.

“Legile securitatii vor fi readuse la forma Cotroceniului”

– In ce priveste legile securitatii nationale, mai precis proiectul guvernamental, ce sanse are el acum sa treaca prin Parlament in aceasta forma?
– Cred ca acest pachet de legi se va intoarce cat mai mult spre proiectul initial propus la Cotroceni de serviciile de informatii. Adica, toate acele castiguri pe care le-am realizat introducand in legi observatiile societatii civile s-ar putea anula.
– Dar strict in ce priveste functionarea serviciilor secrete, intrevedeti vreo schimbare in urma acestor doua numiri?
– Presedintele Basescu, cu toate riscurile de rigoare, doreste sa-si mentina un control personal asupra activitatii serviciilor secrete.
– Asa cum, pe de alta parte, in proiectul de lege elaborat la Palatul Victoria de echipa din care ati facut si dvs. parte, controlul ii revenea aproape exclusiv premierului Tariceanu.
– Nu este vorba de mentinerea unui control al premierului, ci de impartirea sferelor de influenta, daca e sa discutam in termeni de istorie recenta, pentru ca destinatarul a circa 80% din informatii de securitate este executivul, care nu are acum nici un fel de parghie de influenta la nivelul serviciilor, nu putem vorbi nici de o buna coordonare a activitatii serviciilor.
– Dar daca in Parlament vor ramane articolele din proiectul dvs., cele care se refera la o mai buna protectie a drepturilor omului, cele introduse de societatea civila, PNL, dvs. va veti multumi cu atat?
– Pachetul de legi asa cum este el lucrat la Palatul Victoria, nu este pachetul de legi al PNL-ului, este cel venit de la Cotroceni in care noi am introdus toate observatiile facute de presa, de societatea civila.
– Observatiile presei, ale societatii civile parca nu cuprindeau si concentrarea controlului serviciilor in mainile premierului. Sau ma insel?
– Nu e vorba de toate serviciile secrete care trec in controlul premierului, e vorba de informatii, e vorba de reorganizarea CSAT.
– Dar sunt acestea ideile societatii civile?
– Si in momentul de fata premierul este vicepresedinte al CSAT. Noi am dat consistenta acestei functii. Presedintelui nu i-am stirbit cu nimic atributiile, pe noi nu ne intereseaza cine e mai sef si cine il pune.
– Ce ar trebui sa faca un sef al serviciilor secrete? Primul lucru.
– Sa verifice constitutionalitatea regulamentelor interne de functionare. Una este legea, care ofera un cadru general, si alta e cum se aplica prin intermediul normelor interne. Sa verifice daca acele regulamente incalca sau nu drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Dosariada e manevrata de agentii acoperiti din media
– Este dosariada manevrata si de catre cine?
– Se urmareste compromiterea dosariadei.
– De catre cine?
– Este o perdea de fum lansata de serviciile de informatii. Si care pare ca urmareste compromiterea societatii civile. Este o deturnare a atentiei realizata de specialisti, in mod clar interesati, din serviciile de informatii din Romania, care au stiut foarte bine ce sa livreze. Nu a existat nici un moment un control asupra a ceea ce exista in arhivele fostei Securitati. Nu stiu ca vreodata comisiile acreditate din Parlament sa fi controlat arhivele aflate in gestiunea SRI. Acum ne trezim cu surpriza asta, din acest motiv, traim din nou sindromul Berevoiesti. Plus ca nu s-a predat un segment esential din arhivele fostei Securitati, fisele de evidenta a cadrelor si dosarele de cadre ale securistilor.
– Unde sunt acestea acum?
– La SRI si SIE. In ritmul in care merge predarea la SIE, banuiesc ca vor termina livrarea in 15 ani.
– De cine este lansata aceasta perdea de fum? Sunt livrate tintit anumite dosare si prin intermediul cui?
– Prin intermediul agentilor acoperiti din media si care actioneaza nu atat pentru a culege informatii, ci pentru a dezinforma, accentua anumite tuse de natura sa convina serviciilor. Aceasta culpabilizare in bloc a societatii civile, a intelectualitatii din Romania nu face decat sa duca la o singura concluzie pentru omul de rand, deconspirarea nu are rost, pentru ca toti sunt la fel, toti au turnat. Ceea ce nu e adevarat.

– Face ceva bine Traian Basescu?
– Foarte multe, este intr-adevar un presedinte jucator, asa cum a promis ca va fi. Uneori accentueaza prea mult pe asta si, in loc sa duca la concilieri, duce la conflicte.
– Dar Tariceanu?
– Premierul e seful meu. Si orice sef e bun.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă