11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialSecretele "vampirului" Robert Pattinson

Secretele “vampirului” Robert Pattinson

Înainte de a fi intrat în lumea de succes a vampirilor, viaţa lui Robert Pattinson a fost marcată de câteva întâmplări pământeşti: surorile lui îl îmbrăcau în haine de fată şi îl strigau „Claudia”, a încercat o carieră de model, dar fără succes, iar primii bani câştigaţi au fost 10 lire, din vânzarea de ziare pe stradă. 

Robert Pattinson, interpretul carismaticului vampir Edward Cullen din seria „Amurg”, se bucură la cei 24 de ani ai săi de un succes fără precedent, depăşindu-l pe cel al lui Daniel Radcliffe din Harry Potter. Un motiv bun pentru curioşii dornici de a scormoni în viaţa lui. Jurnalista britanică Virginia Blackburn a publicat volumul „Robert Pattinson. Biografia neoficială”, lansat recent în limba română la Editura Leda.

„Regele săruturilor”

Robert Pattinson este un introvertit, deseori stânjenit de efectele celebrităţii. La recenta apariţie în emisiunea lui Jay Leno, moderatorul l-a făcut să roşească în direct când i-a vorbit despre sfaturile tatălui în ce priveşte romantismul. Însă Robert Pattinson nu e chiar aşa de timid, de multe ori devansând aşteptările. La MTV Movie Awards a sărutat-o pe partenera sa din film Kristen Stewart,  spre satisfacţia fanilor care căutau o certitudine privind relaţia dintre cei doi actori. L-au supranumit „regele săruturilor”. În urmă cu o lună a declarat, spre surprinderea tuturor, că ar vrea să devină dependent de droguri, însă a spus-o în contextul în care ar face orice pentru a primi rolul unui cântăreţ dependent, personajul Steven Stelfox din filmul „Kill Your Friends”.

S-a mutat singur dar făcea baie acasă, la părinţi

Biografia neoficială dezvăluie adevărata poveste a ascensiunii lui Pattinson la statutul de star, de la copilăria în Londra, oraşul său natal, la şcolile private pe care le-a frecventat, până la postura lui actuală de „bucăţelul” cel mai ispititor al Hollywoodului. Viaţa lui poate fi considerată tumultuoasă pentru că a devenit foarte devreme celebru. Pri­­­mul rol l-a obţinut la 18 ani, în „Vanity Fair” („Bâlciul de­şer­tăciunilor”), şi apoi în „Curse of the Ring” („Inelul Nibelungilor”), dar înainte de asta a cochetat cu modellingul, în umbra celor două surori mai mari, şi cu actoria, ca amator, la Barnes Theatre Company. Este pasionat de muzică şi se poate spune că, la un moment dat, a început o carieră muzicală.

Autoarea biografiei şi-a construit cartea pe toate materialele de presă apărute de-a lungul carierei lui Robert Pattinson, fiind un real ghid pentru fanii înfocaţi care vor să aibă la-ndemână materialul biografic al idolului lor. Investigaţia Virginiei Blackburn constă în adunarea acestor texte şi punerea lor într-o cursivitate cronologică, fără să facă vreo muncă specială de detectiv, adică să caute ea însăşi martori ai evoluţiei starului din poveste. De multe ori site-urile admiratorilor seriei „Amurg” deţin informaţii mai exacte decât cele publice, cum ar fi faptul că, atunci când actorul s-a mutat singur în celebrul cartier londonez Soho, nu avea mobilă şi era nevoit să facă baie acasă la părinţi.

„Cea mai lipsită de succes carieră în modelling”

Robert Thomas Pattinson, Rob sau RPattz, cum îl alintă fanii, s-a născut pe 13 mai 1986 într-o suburbie din sudul Londrei, Barnes, într-o familie de clasă mijlocie, având două surori mai mari. A avut o copilărie tradiţională. Surorile îl tachinau ca pe frăţio­rul cel mic şi până la 12 ani îl îm­brăcau în haine de fată şi-l strigau „Claudia”. În şcoală, unde era strigat „Patty”, nu s-a dovedit prea studios, însă era creativ, iar inteligenţa lui a fost remarcată de profesori. Aici descoperă tea­trul, primele producţii şcolare, debutând la şase ani. Mai târziu descoperă nevoia de a face bani, iar la zece ani vindea ziare pe stradă. „La început, am câştigat zece lire sterline pe săptămână, după care am ajuns să fiu obsedat de bani până la vreo 15 ani”, glumeşte actorul. Era fan desene animate, la şcoală şterpelea cartofii prăjiţi din farfuriile colegi­lor. La 12 ani se sărută prima dată, dar prima iubită apare la 18 ani, iar viitorul actor descoperă gelul de păr.

Acum începe etapa modellingului, iar Robert crede că succesul s-a datorat alurei androgine pe care o avea, ajungând  să aibă contracte cu celebra casă Hackett. Nu a durat decât patru ani până când a devenit „prea băieţos” (avea deja 1,85 m) şi nu a mai primit nici o ofertă, considerând că a avut „cea mai lipsită de succes carieră în modelling”. Cântă din ce în ce mai mult la pian şi chitară, compune şi cântă cu voce, mai târziu declarând că viaţa lui se împarte între actorie şi muzică. La îndemnul tatălui său, la 15 ani se duce la o şcoală dramatică de amatori, Compania Teatrală Barnes. După un an, interpretează pri­mul său rol principal, pe funestul Alec D’Uberville din „Tess D’Uberville”, care îl aduce în con­tact cu primul agent de distribuţie internaţională.

Dar la 17 ani, în 2003, primeşte o ofertă neaşteptată: primul rol într-un film. Este vorba despre Randy Crawley din „Vanity Fair”.  Urmează micul rol consolator din „Curse of the Ring”şi imediat intră în echipa producţiei „Harry Potter şi Pocalul de  Foc”, unde îl întruchipează pe riva­lul lui Harry, elevul cuminte şi seducător, un erou romantic în persoana lui Cedric Diggory. Este remarcat şi se înfiinţează primul grup de fani Robert Pattin­son. Avea 18 ani. Succesul pri­mului personaj care moare din seria „Harry Potter” l-a pro­pul­­sat pe Robert nu numai în ochii publicului, dar mai ales ai criticilor, depistând o nouă stea în ascensiune. În Los Angeles mergea la zeci de probe pentru roluri, dar nu i-a ieşit mai nimic şi se întoarce la Londra, unde închiriază un apartament în Soho. „N-am făcut cam nimic timp de un an, doar stăteam pe acoperiş şi cântam…”. În perioada asta se cuplează cu modelul Nina Schubert, vecina lui.

Între timp, Robert căuta şi uneori chiar semna mici contracte, dar evita rolurile de adolescenţi. Culmea e că vampirul Edward are 17 ani şi acest rol de adolescent îl propulsează în constelaţia vedetelor.  Declară  că este impresionat de Jack Nicholson”. Obţine câteva roluri în producţii independente, destul de prost primite de critică, cu excepţia celui din „Little Ashes”, unde îl interpretează pe Salvador Dalí tânăr.

25 milioane dolari pentru următorul film al seriei

Într-un final neprevăzut ur­mează epoca „Twilight”, frumoasele şi agitatele luni dedicate pro­iectului „Amurg”. Pe lângă suc­ces, Robert a acumulat averi de pe urma vampirului Edward. Dacă pentru primul film actorul a primit 2 milioane de dolari, pentru următoarea ecranizare şi ultima, „The Twilight Saga: Breaking Dawn” (care va avea două părţi), a primit 25 milioane dolari, plus un procent însemnat din vânzări, transformându-l astfel şi într-un atrăgător multi-miliardar.  Biografia se adânceşte în aspectele deja cunoscute de majo­ritatea fanilor, de la dificila alegere a actorului pentru rolul lui Edward şi până la prima întâlnire a sa cu publicul în postura de su­per-star.  

Jurnalista Virginia Blackburn este cunoscută în special pentru biografiile lui David şi Victoria Beckham, Robbie Williams sau Kylie Minogue

 

Fanii îi cereau să-i muşte pe gât

La lansarea filmului „Amurg”, în 2008, Robert a dat nas cu presiunea admiratorilor, năucindu-l. Fanii, care şi-au luat numele de Twihards, îl pândea pe stradă, cerându-i cu patimă: „… caută să afle în ce hotel stau, şi mă roagă să-i muşc, şi vor să-mi atingă părul. Am înţeles de-acum că toate astea sunt adevărate, dar tot mi se par suprarealiste”. Fetele se zgâriau pe gât când se apropiau pentru autografe, ceea ce i se părea extrem, dacă nu chiar periculos. Se  declară un singuratic şi spune că nu se pricepe prea bine să se poarte cu ceilalţi: „În cea mai mare parte a timpului, simt că dacă aş ieşi în lume ar însemna o totală pierdere de timp. Mai degrabă stau în casă şi creez ceva, decât să ies şi să stau de vorbă”.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă