11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialSecretele Iron Dome, furate de hackeri

Secretele Iron Dome, furate de hackeri

Hackeri din celebra Unitate 61398, aparţinând de Armata de Eliberare a Poporului din China, au reuşit să procure o cantitate importantă de documente referitoare la sistemul de apărare al Israelului, în special informaţii privind „Iron Dome“ (Domul de Fier) şi rachetele „Hetz“, drone şi rachete balistice.

Piraţii informatici au intrat în sistemele informatice ale societăţilor Rafael Armament Development, Israel Aerospace Industries şi Elisra, care au participat la punerea la punct şi la construirea de sisteme care protejează Israelul de tirurile de rachete. Atacatorii au sustras documente în special referitoare la Iron Dome, sistemul de protecţie antirachetă pus la punct de Israel pentru a-şi proteja populaţia civilă de tirurile rachetelor palestiniene. Acest sistem, unic în lume, este activ, conceperea şi dezvoltarea lui necesitând investiţii de un miliard de dolari, o sumă împărţită între Israel şi SUA, acestea din urmă participând la proiect cu 235 milioane dolari. Un ansamblu de fişiere au fost exfiltrate din reţeaua internă a societăţilor israeliene victime ale atacului.

Dezvăluirea intervine pe fondul intensificării atacurilor cibernetice contra Israelului în contextul actual al conflictului cu palestinienii.

În spatele operaţiunii, desfăşurată între octombrie 2011 şi august 2012, se află marca centrului de spionaj cibernetic al armatei chineze, mai precis Unitatea 61398, care a fost acuzată deja de penetrarea sistemelor marilor întreprinderi americane. Hackerii chinezi au furat tone de date infiltrându-se în reţele informatice din cel puţin 141 de întreprinderi sau organizaţii guvernamentale, în special din SUA, Canada şi Marea Britanie.

Atac la Ottawa

Ottawa a anunţat, la rândul său, că piraţii cibernetici chinezi au infiltrat sistemul informatic al Consiliului naţional de cercetare din Canada (CNRC), forţând închiderea sistemului pentru o lungă perioadă. CNRC lucrează cu sectorul privat şi cu echipe universitare de cercetare asupra unui sistem de cifrare cu informaţii de vârf din fizică. Ca măsură de precauţie, reţelele CNRC sunt izolate de reţeaua guvernamentală, dar consiliul admite că este nevoie de timp înainte de a fi instalat un nou sistem mai securitar.

Atacul cibernetic a generat vii critici ale autorităţilor canadiene împotriva guvernului chinez, transmise Beijingului marţi. Ambasada chineză de la Ottawa a dezminţit că ţara sa poate fi implicată în acest ciberatac, precizând că și China este o victimă a piraţilor informatici, o replică primită de toate statele care protestează după ce află că au fost ţinta atacurilor piraţilor cibernetici chinezi.

Acest atac informatic survine într-un moment prost ales pentru Ottawa, având în vedere că premierul Harper urmează să efectueze o vizită oficială în China, în noiembrie, care coincide cu un summit economic asiatic la Beijing.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă