13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSe strânge laţul în jurul Qatarului

Se strânge laţul în jurul Qatarului

La distanţă de doar câteva zile de debutul Cupei Mondiale (CM) în Brazilia, afacerile de corupţie reapar şi FIFA se confruntă cu apeluri crescânde, venite din comunitatea fotbalistică internaţională, pentru relansarea procesului de oferte pentru CM din 2022, după ce Sunday Times a adus noi acuzaţii de corupţie legate de alegerea controversată a Qatarului drept gazdă a CM. Liderii organizaţiilor regionale şi naţionale de fotbal din întreaga lume se urcă deja în avioane cu destinaţia Brazilia, în timp ce liderii FIFA nu cunosc liniştea.

Potrivit Sunday Times, mari sume de bani au circulat pentru influenţarea votului Comitetului executiv al FIFA, în urmă cu trei ani şi jumătate, în favoarea Qatarului ca ţară-gazdă a CM din 2022. În acelaşi timp, New York Times a publicat un raport al FIFA care a efectuat o anchetă după acuzaţii privind meciuri trucate în Africa de Sud în pre-Cupa Mondială 2010.

Fostul procuror general al Marii Britanii, Lord Goldsmith, membru al unui comitet independent de guvernanţă pus în funcţie de FIFA în urma scandalurilor precedente de corupţie, a declarat că dacă acuzaţiile nu pot fi dovedite, decizia de atribuire a turneului din 2022 statului Qatar nu poate fi anulată. Vicepreşedintele FIFA, Jim Boyce, a declarat că va susţine un nou tur de scrutin pentru alegerea ţării-gazdă a CM 2022 dacă se stabileşte că oferta Qatarului a fost făcută prin corupţie. Michael Garcia, anchetator FIFA, se va reuni în această săptămână cu comitetul de organizare din Qatar pentru a găsi dovezi de ilegalităţi. El a lansat deja o anchetă asupra ofertelor Cupei Mondiale din 2018, obţinută de Rusia şi cea din 2022, obţinută de Qatar. Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, a admis că a fost o „eroare” acordarea CM Qatarului unde sunt aşteptate temperaturi foarte ridicate în timpul competiţiei. Soarta Cupei Mondiale din Qatar pare să stea în mâinile lui Michael Garcia, un fost procuror american care a procedat la o anchetă în ultimii doi ani asupra acuzaţiilor de corupţie în sânul FIFA şi rezultatele urmează să fie publicate în câteva luni.

Între timp, Japonia şi Australia, ale căror candidaturi pentru găzduirea CM 2022 au fost respinse în favoarea Qatarului, s-au alăturat apelurilor adresate FIFA pentru refacerea procesului de atribuire. Asociaţia australiană de fotbal a declarat că este „puternic implicată” în anchetarea acuzaţiilor de corupţie în reuşita Qatarului de a obţine CM.

Sunday Times a obţinut milioane de documente care demonstrează că Mohamed bin Hamman, un fost membru al comitetului executiv al FIFA din Qatar, a plătit 3 milioane lire sterline funcţionarilor superiori din organismul internaţional al fotbalului pentru a ajuta securizarea candidaturii Qatarului, la 2 decembrie 2010. Responsabilii comitetului de organizare din Qatar şi Bin Hamman, exclus pe viaţă în 2011 pentru încercarea de cumpărare a voturilor când era candidat contra lui Sepp Blatter pentru şefia FIFA, au dezminţit întotdeauna cu vehemenţă acuzaţiile de corupţie, dar documentele publicaţiei britanice par să stabilească clar că fostul vice-preşedinte a practicat un intens lobby în serviciul ţării sale, cu cel puţin un an înaintea deciziei, folosind diverse argumente pe lângă înalţii oficiali ai FIFA.

Caracatiţă cu tentacule internaţionale

În decembrie 2010,în faţa unui auditoriu la Zürich, Sepp Blatter a scos un cartonaş purtând numele „Qatar”. Preşedintele FIFA, fără îndoială organismul sportiv cel mai important de pe planetă, făcea un anunţ care îi dezamăgea între alţii pe prinţul Charles, David Beckham, Morgan Freeman şi Bill Clinton. Fiecare făcuse presiuni asupra celor 24 de membri ai comitetului executiv al FIFA pentru a selecţiona ţările lor drept gazdă a CM de fotbal. Dar, comitetul executiv a ales Rusia pentru CM 2018 şi pentru 2022, 14 dintre membrii săi votanţi au ales Qatarul. Singura ţară considerată o opţiune cu grad înalt de risc. „Preocupările privind Qatarul sunt multiple. Temperaturile estivale ar putea atinge 60 grade, inspectorii FIFA considerându-le un risc potenţial pentru sănătate”. Între timp, Qatarul are un dosar odios legat de drepturile omului completat de evenimentele oribile privind condiţiile de muncă şi viaţă în rândul unei armate de muncitori imigranţi implicaţi în construirea celor 12 stadioane. Concluzia în prezent este că niciodată Qatarul nu ar fi trebuit să fie calificat pentru o Cupă Mondială.

În 2010, Telegraph scria: „pentru unii din membrii comitetului, atractivitatea ofertei ruse era evidentă – comisioanele oferite comisiei pentru a vota.Câteodată bani, altădată plata în natură”.

În cursul weekend-ului, Sunday Times a declarat că a primit şi examinat milioane de documente ce demonstrează că un fost membru al comitetului executiv al FIFA, Mohamed bin Hamman din Qatar a canalizat 5 milioane dolari pentru funcţionarii fotbalului pentru a susţine candidatura Qatarului în cadrul unui act de corupţie tentacular care se întinde în lume, dar axat în principal asupra Africii. De exemplu, John Muinjo, preşedintele Asociaţiei namibiene de fotbal, a trimis o notă către bin Hamman spunând că va salva Qatarul dacă „va fi asistat de un ajutor financiar punctual de 50.000 dolari”. Sunday Times arată că bin Hamman a acceptat deşi săptămâna trecută Muinjo declara că banii nu au ajuns niciodată în contul său. Publicaţia arată că zeci de plăţi mergând până la 200.000 lire sterline au fost vărsate în conturile a 30 de asociaţii diferite de fotbal din Africa într-o tentativă de convingere a susţinerii candidaturii Qatarului.

Documentele arată că un alt beneficiar al campaniei lui bin Hamman este controversatul ex-şef al Asociaţiei de fotbal din Trinidad-Tobago, Jack Warner. Sunday Times menţionează că deţine dovada că Warner a primit în cont peste 1,6 milioane dolari de la bin Hamman, inclusiv 450.000 dolari pentru votul său.

Din Salt Lake la Soci

Corupţia din manifestaţiile sportive internaţionale nu este ceva nou. Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, Rusia, au fost catalogate drept „cele mai corupte din istorie” şi se crede că sute de milioane de dolari au dispărut în perioada pregătirii olimpiadei. Acuzaţii de corupţie au existat şi pentru JO din 2008 de la Beijing.

Nici Comitetul Internaţional Olimpic nu este străin acuzaţiilor de corupţie. S-a dovedit că la JO din Salt Lake City, Comitetul de organizare plătea vacanţe, operaţii plastice şi bilete la Super Bowl pentru mii de funcţionari olimpici. Nagano, Japonia, a alocat sute de mii de dolari pentru membrii Comitetului olimpic înaintea închiderii JO din 1998.

„Kafala”

Recentele dezvăluiri privind procesul de selecţie al FIFA aruncă o lumină dură asupra unui scandal sportiv internaţional fără precedent având în vedere că decizia de a da Qatarului CM 2022 are un cost uman profund. Qatar este o mică monarhie absolută, situată în Peninsula Arabică şi unde muncitorii imigranţi – peste 200.000 – sunt supuşi unui regim draconic numit „kafala”. Sub „kafala”, care există şi în Arabia Saudită, Liban şi un număr de alte mici state din Orientul Mijlociu, angajatorii au putere totală asupra muncitorilor. Ei decid dacă un muncitor poate pleca sau rămâne şi uneori confiscă paşapoartele, ţinând muncitorii prizonieri. „Suntem prinşi în capcana unui coşmar”, declara pentru Daily Record un muncitor imigrant ce lucrează la construcţiile pentru CM 2022. „Suntem trataţi ca animale, nu ca fiinţe umane”. Sistemul a jucat un rol important în decesul tragic al aproape 1.000 de muncitori la construcţiile pentru CM. Muncind într-o căldură sufocantă, au fost sute de morţi din cauze inexplicabile, inclusiv „moarte subită din cauze cardiace” care a ucis 246 de persoane, potrivit unui raport publicat de Qatar acum două săptămâni. Imediat, FIFA a făcut paşi înapoi şi Blatter a admis că alegerea a fost o „eroare”. „Ştiţi, facem multe erori în viaţă”.

Banii din umbra balonului rotund

Conivenţe, conflicte de interese, coliziunile, toate fac parte din ADN-ul acestei instituţii a cărei istorie a fost presărată de scandaluri. „Faptele au dovedit că există o adevărată cultură a corupţiei în sânul FIFA. Nu trebuie să fii naiv, există oameni care trăiesc foarte bine şi naţiuni care au o relaţie relaxată cu corupţia”, lansează Guido Tognoni, fost şef de proiect al Cupelor Mondiale din 1990 şi 1994, înlăturat din FIFA în 2003. Publicaţia franceză L’Equipe relevă câteva afaceri care demonstrează că FIFA nu se gândeşte doar la balonul rotund. Din 1998, întreprinderea Match Hospitality deţine exclusivitatea antreprizelor CM – bilet la meci şi hotel – or, condiţiile cererilor de oferte ale acestei pieţe sunt dubioase pentru că nepotul lui Blatter face parte dintre acţionarii acestei societăţi.

O afacere recentă a pus în evidenţă corupţia care domneşte în FIFA. Un dosar ISL, un grup de marketing sportiv cu baza în Zoug, Elveţia. Partener al FIFA, această întreprindere uriaşă gestionează în exclusivitate drepturile de retransmisie a meciurilor Cupei Mondiale şi contractele de marketing. În 2001, firma a pus lacătul pe uşă din cauza unei pierderi de 300 milioane franci elveţieni. Considerându-se lezată, FIFA a depus plângere. Parchetul elveţian a anchetat şi rezultatul a fost că procurorul din Zoug a decis să urmărească FIFA pentru delict de favoritism şi gestionare neloială. În 2008, tribunalul a relaxat organizaţia. Motivul – în perioada faptelor, retrocomisioanele menite să „lubrifieze relaţiile comerciale” nu aveau caracter ilegal. FIFA a ieşit nesancţionată din aceste scandaluri. FIFA este o organizaţie internaţională, dar este reglementată de dreptul elveţian şi numai de dreptul elveţian.

Meciuri trucate

Umbra fraudei planează asupra viitorului CM din cauza precedentelor din trecut. Pregătirea CM din 2010 în Africa de Sud este suspectă şi FIFA a realizat un raport ce pune în evidenţă trucarea prezumptivă a mai multor meciuri amicale de către arbitri înaintea turneului, potrivit New York Times. Arbitrii au fost plătiţi de mafie, care obţinea profituri uriaşe din pariuri. Referindu-se la selecţiile dintre Africa de Sud şi Guatemala, publicaţia americană a subliniat deciziile dubioase ale arbitrului, pe care îl acuză că a primit 73.000 dolari. Potrivit documentului FIFA, mafia a gestionat şi plătit arbitrii numiţi de Federaţia sud-africană pentru a conduce „cel puţin cinci meciuri, şi probabil mai multe”. Peste 15 meciuri internaţionale au fost măsluite de bandele care sunt legate de jocurile de noroc din Asia. 

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă