34.5 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialSe pune capat abuzurilor silvicultorilor

Se pune capat abuzurilor silvicultorilor

Noua Lege a protectiei mediului aduce modificari semnificative in privinta administrarii ariilor protejate. Va fi constituita o Autoritate nationala in cadrul Ministerului Mediului, care va avea in subordine administratiile locale ale ariilor ce au statut de rezervatii naturale sau parcuri nationale.
Se pune astfel ordine in privinta administrarii zonelor silvice, aflate pana acum in grija directiilor silvice judetene. Nu este un secret pentru nimeni ca silvicultorii au practicat veritabile jafuri in zonele aflate sub protectie ecologica. In apropierea orasului Macin, Administratia Parcului National Muntii Macinului a aprobat functionarea a doua cariere de piatra in care s-au efectuat mai multe puscari masive, desi aceste exploatari se aflau intr-o zona strict protejata din punct de vedere ecologic. A fost nevoie de interventia comisarilor Garzii de Mediu pentru ca puscaturilor din Parcul National Muntii Macinului sa li se puna capat. Patronii carierelor s-au adresat Justitiei pentru a cere reactivarea exploatarilor miniere si obtinerea unor daune interese. Tot pe teritoriul acestui parc ecologic, administratorii de la Directia Silvica Tulcea au autorizat construirea unei manastiri care se intinde pe cateva hectare, fara sa concesioneze acel teren calugarilor. Pamantul a fost atribuit in mod gratuit calugarilor de catre Primaria Macin, desi administratia locala nu are vreun act de proprietate asupra acestor munti.

Fara trasee turistice

Directia Silvica Tulcea administreaza, pe langa cele 11.000 hectare silvice din Muntii Macinului, si 5.150 hectare de paduri din Delta Dunarii aflate sub protectie ecologica stricta. Silvicultorii tulceni au facut, si in acest caz, compromisuri ecologice majore. Intre acestea amintim deschiderea padurilor Letea si Caraorman pentru activitati turistice de masa. Este vorba despre organizarea unor trasee turistice. Doar interventia dura a conducerii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a oprit sacrilegiul din cele doua paduri. Asta dupa ce silvicultorii de la Letea si de la Caraorman introdusesera deja sute de turisti in zonele strict protejate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă