13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSe cer „măsuri ferme“ împotriva plagiatelor

Se cer „măsuri ferme“ împotriva plagiatelor

Dacian Cioloș a declarat că şcolile doctorale trebuie să devină cu adevărat locuri unde este efectuată activitatea de cercetare ştiinţifică, nu să fie fabrici de diplome.

Seria scandalurilor de plagiat, care au dovedit faptul că fostul premier, Victor Ponta, și fostul vicepremier, Gabriel Oprea, au încălcat regulile academice de redactare a unor lucrări științifice l-a determinat pe șeful Guvernului, Dacian Cioloș, să ceară măsuri ferme de combatere a acestui fenomen. Și asta cu atât mai mult cu cât unul dintre foștii miniștri ai cabinetului său, ex-ministrul Administrației și Internelor, Petru Tobă, a fost acuzat, la rândul său, că ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat.

România are nevoie de recredibilizarea sistemului de formare doctorală, a declarat premierul la deschiderea cursurilor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ din Cluj. Dacian Cioloș a afirmat că şcolile doctorale trebuie să devină cu adevărat locuri unde este efectuată activitatea de cercetare ştiinţifică, nu să fie fabrici de diplome.

„Cred că avem nevoie să luăm măsuri foarte clare şi drastice în România în formarea doctorală tocmai pentru a nu compromite ceea ce se face bun în sistemul de formare doctorală, pentru că, din păcate, cu această problemă a plagiatelor despre care se vorbeşte foarte mult în ultimii ani, din păcate, sistemul de învăţământ doctoral din România riscă să fie afectat, imaginea lui riscă să fie afectată în Europa şi în lume dacă nu luăm nişte măsuri foarte drastice şi foarte clare şi ferme din acest punct de vedere“, a precizat prim-ministrul României. 

Dacian Cioloș a adăugat că trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea faptul că formarea doctorală trebuie să fie una de elită, nu una de masă. Acesta a menționat că munca de cercetare trebuie să producă idei noi şi cunoaştere ştiinţifică şi nu traducerea a ceea ce a fost publicat în altă parte.

Problemele din Sănătate, admise oficial

Autoritățile trebuie să recunoască și să abordeze frontal problemele din sistemul sanitar, pentru că acesta este primul pas spre rezolvarea lor. Acesta a fost mesajul pe care prim-ministrul Dacian Cioloș l-a transmis cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“. Premierul s-a arătat contrariat de decalajul care există între calitatea înaltă a pregătirii asigurate de învățământul medical din România și problemele care există în sistemul de sănătate publică.

Șeful Guvernului a adăugat că autoritățile și specialiștii nu trebuie doar să discute despre problemele din sistemul sanitar, ci și despre soluțiile care pot fi găsite. El a adăugat că „și mentalitățile trebuie să evolueze, pentru ca și lucrurile să evolueze în sistemul sanitar“. Dacian Cioloș a adăugat că până și infecțiile nosocomiale reprezintă o problemă de infrastructură, care va trebui abordată frontal de autorități. De asemenea, premierul a afirmat că Guvernul susține investițiile în infrastructura medicală și a adăugat că nu este nevoie doar de modernizarea unor spitale, ci și de reconstruirea unora, o premieră în ultimele decenii.

Prim-ministrul a afirmat că, pe lângă începerea demersurilor pentru construirea primelor trei spitale regionale de urgență, care vor fi finanțate cu ajutorul fondurilor europene, va mai fi construit și un spital regional pentru copii, în București, din fonduri guvernamentale, iar Institutul „C.C. Iliescu“ va fi mutat într-o clădire nouă. O soluție pentru construirea unor noi spitale ar fi, în opinia șefului Guvernului, și începerea unor parteneriate public-private, în sensul în care companiile private să construiască și să administreze clădirile noi în care să funcționeze spitalele de stat, care să fie finanțate în sistem public în privința serviciilor medicale prestate și a personalului. Dacian Cioloș a afirmat că această soluție funcționează deja în mai multe țări europene.   

Cele mai citite

Platforma OnlyFans se confruntă cu o anchetă în Marea Britanie

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul mass-media, Ofcom, a deschis o investigație pentru a stabili dacă site-ul OnlyFans, destinat exclusiv adulților, face suficiente eforturi...

În Săptămâna Patimilor Ierusalimul e mai gol ca niciodată

E Săptămâna Patimilor, cea în care Iisus Hristos a luat asupra sa toate păcatele omenirii şi ne-a mântuit pe toţi. In toate bisericile se...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă