11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialScriitorii maghiari şi Bucureştiul

Scriitorii maghiari şi Bucureştiul

Luni, 3 martie 2014, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român, va avea loc o dezbatere incitantă cu tema „Ce sunt Bucureştii?“. Scriitorii Márton Evelin, Ioan Es. Pop şi Markó Béla vor discuta despre geografia spirituală a Bucureştilor, de la cea descrisă de Mateiu Caragiale până la cea povestită de József Méliusz.

Evenimentul deschide seria de întâlniri Diagonale, lansată de Institutul Cultural Român cu menirea de a dezvolta un dialog despre multiculturalitate şi pluralism, văzute inclusiv din perspectiva maghiarilor care au trăit sau trăiesc în Capitala României. Dezbaterea va fi moderată de Péter Demény.

Márton Evelin a absolvit în 2002 Facultatea de Istorie-Filosofie, Secţia Istorie -Istoria Artei, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“. Este autoarea a trei volume: „Bonjour Leibowitz“ , „Mîzgă“ şi „Inimă de hîrtie“. În 2010 a primit premiul revistei literare Látó pentru proză.

Ioan Es. Pop este autorul a douăsprezece volume de poezii, fiind considerat unul dintre cei mai buni poeţi români ai zilelor noastre. A fost distins cu Premiul Academiei Române pentru Poezie, 1999; Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1999; Premiul ASPRO, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2003; Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, 2004.

Markó Béla este, din 1978, membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 1990, al Uniunii Scriitorilor din Ungaria, iar între 1990 şi 2000 a fost secretar general al PEN Clubului maghiar din România. În 2013 a fost ales preşedinte al Filialei Târgu-Mureş a Uniunii Scriitorilor din România. Este autorul a 31 de cărţi de poezii, analize literare şi poezii tipărite în maghiară, unele fiind traduse în română şi engleză.

Péter Demény este scriitor, eseist şi traducător. A publicat unsprezece volume, dintre care unul scris în română („Ghidul ipocriţilor“, apărut în 2013 la Cartea Românească). A tradus în limba maghiară „Cartea de la Metopolis “de Ştefan Bănulescu şi „Povestirea Ţiganiadei“ de Traian Ştef. În prezent, este redactorul rubricii de eseuri a revistei literare târgumureşene Látó.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă