În judeţul Tulcea există zeci de şcoli în care se învaţă după sistemul simultan. Este vorba de satele din Delta Dunării unde în toate clasele primare şi gimnaziale învaţă cel mult 20 de copii.
Doru Căpriţă, inspector general al Inspectoratului Şcolar al judeţului Tulcea, a declarat că a încheiat comasarea şcolilor din judeţul Tulcea şi că „unităţile şcolare din acest judeţ lucrează conform strategiei de reformare a sistemului de învăţământ”. Au fost desfiinţate peste 20 de şcoli care aveau un număr mic de elevi şi desfăşurau cursuri după sistemul simultan. Astfel de comasări s-au realizat în comunele Mihail Kogălniceanu, Dorobanţu, Stejaru, Beidaud, Casimcea, în oraşul Babadag şi în municipiul Tulcea. În judeţ mai există însă zeci de şcoli în care se învaţă după sistemul simultan. Este vorba de satele din Delta Dunării unde, în toate clasele primare şi gimnaziale, învaţă cel mult 15-20 de elevi.
La Pardina sunt numai 14 elevi, la Caraorman 17, la Letea 20, la Periprava 12, iar la Gorgova 13. În respectivele şcoli predau toate materiile cel mult trei cadre didactice (un învăţător şi unul sau doi profesori, majoritatea suplinitori). „Nu putem desfiinţa şcolile cu elevi foarte puţini din Deltă pentru că respectivii elevi nu pot face naveta la şcolile din centrele de comună unde nu se realizează învăţământ simultan. În Deltă nu se poate face transport şcolar cu microbuze, singurele mijloace de transport fiind barca şi şalupa. Ministerul a dotat opt şcoli cu bărci cu motor, dar iarna bărcile nu pot fi folosite pentru naveta elevilor spre centrele de comună din cauza îngheţului”, a spus Doru Căpriţă. Primarii din Deltă se opun comasării şcolilor, deşi sunt conştienţi că elevii din respectivele sate nu se pregătesc corespunzător din cauza sistemului simultan de predare. Nici părinţii elevilor din Deltă nu acceptă desfiinţarea şcolilor cu puţini elevi, motivând că iarna nu se poate face naveta, iar primăriile sunt prea sărace pentru a realiza internate pentru elevii navetişti în centrele de comună.
Primarii din comunele Deltei aşteaptă bugetul pentru anul următor, în care cheltuielile pentru şcoli vor fi alocate pe număr de elevi.