23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialŞcoală online pentru părinţi

Şcoală online pentru părinţi

Cu ajutorul specialiştilor, orice familie poate învăţa cum să accentueze punctele tari ale copilului şi cum să le întărească pe cele slabe. Lecţiile se ţin virtual, în fiecare marţi seara, de la ora 19.00.

 

Când a intrat pentru prima dată într-un cabinet de psihoterapie, micuţa Cristina, în vârstă de 12 ani, nu ridica privirea din pământ, nu vorbea şi nu schiţa nici măcar un zâmbet. Stătea alături de mama ei, care nu găsea nici o explicaţie pentru refuzul Cristinei de a merge la şcoală şi de a vorbi. De aproape jumătate de an, Cristina dezvoltase tot felul de blocaje, iar părinţii se temeau să nu ajungă la mutism, aşa că au luat decizia să consulte un psihoterapeut.

„Pentru că fetiţa era frumuşică şi provenea dintr-o familie al cărei tată aparţinea unei alte culturi, acesta hotărâse că nu poate să vină de la şcoală decât însoţită de un adult. În momentul în care şoferul o lua de la şcoală, toţi colegii fugeau de lângă ea, astfel că fetiţa ajunsese să se izoleze şi să nu mai lege prietenii cu nimeni”, povesteşte psihoterapeutul Iulia Pantazi. Acest caz nu este singurul. Astfel de situaţii legate de lipsa de încredere în propriii copii şi de blocaje în comunicare sunt des întâlnite în rândul părinţilor. Şi tocmai de-asta psihoterapeutul Iulia Pantazi, împreună cu echipa sa, a decis să organizeze workshopuri şi cursuri de parenting, destinate familiilor care au pierdut controlul în relaţia cu copilul lor. „De regulă, astfel de probleme se rezolvă dacă se identifică motivul care declanşează comportamentul-problemă”, spune psihoterapeutul Iulia Pantazi.

Doriţi-vă un copil independent, nu unul dependent

Specialiştii spun că multe greşeli în educaţia copilului provin din faptul că familiile transferă modele de comportamente învăţate de la părinţii lor, care nu se mai potrivesc generaţiilor de astăzi. „Deşi mulţi nu vor să repete greşelile părinţilor în educaţia copilului, totuşi este mult mai uşor să imite comportamentele învăţate de la părinţii lor. Uneori părinţii cer atingerea unei performanţe pe care lor le-a fost imposibil să o atingă.

Multe probleme se pot corecta însă altele nu. În această situaţie, formarea unor grupuri de suport pentru părinţi se dovedeşte utilă”, consideră Iulia Pantazi. Lecţiile de parenting se ţin inclusiv online, în fiecare marţi seara, de la ora 19.00. Acestea sunt gratuite, cu condiţia de a vă înscrie cu o săptămână înainte. Tematica este de obicei aleasă la propunerile părinţilor.

„Dacă aveţi un copil care nu mai vrea să meargă la şcoală, plânge ori de câte ori are o temă de făcut sau atunci când i se impune o regulă – nu vrea să meargă la culcare sau să mănânce – este bine să ştiţi că puteţi primi recomandările unui terapeut”, spune specialistul.

În cadrul acestor cursuri şi workshopuri pot fi ajutate şi familiile care au copii cu dizabilităţi, tulburări comportamentale ori cu deficit de atenţie, spune psihoterapeutul Iulia Pantazi.

Cursuri săptămânale timp de şase luni

Ceea ce vor face copiii la cursurile din „Clasa Einstein” vor fi programe complementare grădiniţei şi şcolii. Unele dintre acestea se vor întinde pe o perioadă de 6 luni, iar frecvenţa va fi de o şedinţă pe săptămână. Grupele formate vor fi de maximum 12 copii, cu doi moderatori, iar la sfârşitul cursurilor părinţii vor primi evaluări complete şi laborioase privind evoluţia copiilor lor. „Săptămânal ne propunem să ţinem două ateliere demonstrative, unul pentru categoria de vârsta 3-5 ani şi altul pentru categoria de vârsta 5-7 ani”, explică Iulia Pantazi. Astăzi, de la ora 18.00, vor fi demonstraţii pentru părinţii care au copiii între 5 şi 7 ani.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă